Eli Roman, cunoscuta prezentatoare de la Realitatea TV, este mama a doi baieti: Matei cu varsta de 2 luni, respectiv Andrei de 3 ani si jumatate. Extrem de activa, jurnalista in calitate de ambasador al organizatiei SAMAS se va implica in evenimentul caritabil ”La ce sa te astepti”, la care va participa Heidi Murkoff, autoarea Bibliei sarcinii. Eli a acceptat sa povesteasca pentru Superbebe.ro la ce se asteapta in primul an de viata de la Matei, care sunt asteptarile ei de parinte din partea baietilor sai, dar si despre importanta cutiei bebelusului si a educarii mamelor in primele 1000 de zile de cand raman insarcinate.
Ce anume te-a determinat sa te implici in evenimentul La ce sa te astepti – cu HEIDI MURKOFF, organizat de Asociatia SAMAS?
Asa cum spune si Heidi Murkoff, dorinta de a ajuta cat mai multi parinti in aceasta calatorie frumoasa alaturi de copiii lor. Calatorie care poate fi frumoasa nu doar la suprafata si in pozele de pe retelele de socializare… Ea trebuie sa fie frumoasa si linistita in profunzime, sa stii ce urmeaza, sa nu fi surprins de schimbarile care se produc odata deveniti parinti, si cel mai important, sa adaptezi toate informatiile de parenting de la specialisti la familia ta. Astfel te poti bucura linistit, poti fi relaxat si petrece timp frumos alaturi de ai tai, practicand probabil cea mai grea meserie din lume, cea de parinte. Stati linistiti, ca veti fi rasplatiti pentru meseria de parinte! O meserie pentru care suntem platiti cu imbratisari, priviri, hohote de ras, cu declaratii de iubire.
Citeste si Eli Roman, mama pentru a doua oara.
In România la fiecare 6 ore un bebelus sub un an moare, desi 80% dintre decesele nou-nascutilor ar putea fi prevenite prin educatie. Cum crezi ca ar trebui facuta aceasta educatie si unde, astfel incat procentul mortalitatii infantile sa scada?
Cred ca trebuie plecat de la cauze: 41,7% dintre copii se nasc si traiesc in saracie, o mama din 10 este minora, mii de nou-nascuti din Romania pleaca de la maternitate pentru a ajunge in paturi insalubre, pe care de multe ori le impart cu parintii si chiar cu frati mai mari. La nivel local, trebuie sustinuta nevoia de a merge la medic dupa ce ai ramas insarcinata. Controalele periodice din timpul sarcinii sunt esentiale! Si astfel, la aceste interactiuni cu medicul – de familie sau ginecolog – trebuie sa li se spuna tinerelor mamici si despre responsabilitatile care vin cu aducerea pe lume a unui copil, cateva minime informatii, astfel incat mama sa fie constienta de rolul ei, de comportamentul ei. Combaterea saraciei si-au asumat-o guverne intregi, dar trebuie sustinuta si de societate, prin diverse ONG.
Ai declarat ca sustii activitatea Asociatiei SAMAS (Sanatate pentru Mame si Sugari) si vrei sa te implici in educarea mamelor in primele 1000 de zile de cand raman insarcinate. Concret, cum anume vrei sa te implici?
Dincolo de promovarea activitatilor SAMAS, am considerat ca pot fi un exemplu eu insami pentru viitoarele mame. Am participat la cursuri de parenting sustinute de specialistii SAMAS si am incercat pe cat posibil sa arat beneficiile acestora. Sa trecem peste vorbele bunicilor, ca pe vremea lor nu existau cursuri si uite ce bine te-am crescut.
Ce inseamna CUTIA Bebelusului pentru un bebelus si o mama provenita din familii defavorizate?
CUTIA Bebelusului inseamna acea liniste sufleteasca de care mamele au nevoie, pentru a-si reveni dupa nastere si a-si tine sugarul in siguranta. Vine cu primele informatii despre cat de important este laptele matern in primele 6 luni si instructiuni despre alaptare, acest aur alb. Sa nu uitam ca vorbim despre mame/familii care nu au resurse financiare pentru a cumpara un pat pentru nou-nascut, scutece, diverse produse de puericultura mica. Toate acestea se gasesc in CUTIA Bebelusului, mai exact, strictul necesar pana la 3 luni. Ca sa intelegeti cat de complexa este CUTIA bebelusului, ea este folosita ca pat al bebelusului pentru primele 3-4 luni din viata acestuia si contine si: saltea, cearsafuri, pilota, patura, produse de ingrijire pentru copii si pentru mama, scutece si jucarii, imbracaminte bebelus 1-3 luni. Dincolo de acest ajutor material, mama beneficiaza de un curs de ingrijire a bebelusului si de un curs de consiliere in alaptare, sustinute de educatori perinatali SAMAS.
Cum a aratat trusoul primului tau bebelus? Dar celui de-al doilea? S-a schimbat ceva de la un copil la altul?
Nu foarte diferit de CUTIA Bebelusului, realizata de altfel dupa nevoile mamei si ale bebelusului. Poate ca in plus am avut aleze pe care sa schimb bebelusii. Diferenta dintre cei 2 copii ai mei este de 3 ani jumatate si nu s-au schimbat prea multe. As putea aminti eventual ca am renuntat la traditionalul sterilizator in favoarea celui portabil, tip geanta, care in 59 de secunde, cu ajutorul ultravioletelor, are capacitatea de a distruge 99,9% din microorganismele din mediu cu spectru larg: bacterii, virusuri, fungi, mucegai.
Ce ai fi vrut sa stii la prima sarcina, dar nu ai gasit raspunsul decat in cartea La ce sa te astepti cand esti insarcinata?
Mai mult am gasit raspunsuri la intrebarile lui Stelian… pretioase aceste informatii tip caseta pentru tatici din cartea La ce sa te astepti cand esti insarcinata. Este foarte importanta implicarea partenerului inca din timpul gravidiei… dincolo de frecventarea unor cursuri de “parinteala”.
Crezi ca daca ai fi citit cartea lui Heidi Murkoff inainte de nasterea primului copil s-ar fi schimbat ceva in atitudinea ta de parinte?
Da! Probabil gradul de teama, de nesiguranta ar fi fost mai mic. Am mers la cursurile de puericultura de la SAMAS, m-am informat, dar cartea asta este scrisa parca in timp ce Heidi Murkoof si-a crescut bebelusul. Parca imi anticipeaza urmatoarea intrebare, stare traita cu Andrei.
Spuneai ca ai deja o lista de intrebari pentru Heidi Murkoff. Care ar fi cea mai arzatoare intrebare a ta pentru ea?
Prima dintre ele vizeaza dormitul nou-nascutului: lui Matei ii place sa doarma, culmea, in patul fratelui mai mare. Exista o legatura, simte bebelusul un miros/ un confort/ “siguranta” in patul fratelui mai mare? A doua face referire la lauzie: trebuie sa faci o extractie dentara cu anestezie, alaptezi copilul acasa… ce faci? Cat timp nu il alaptez? Arunc primul lapte?
Cum a fost experienta celei de-a doua nasteri? Ce a fost diferit la Matei fata de Andrei?
Trebuie sa mentionez ca ambele sarcini au fost obtinute in urma procedurii de FIV facuta cu dr. Andreas Vythoulkas, deci am avut un tratament de sustinere a sarcinii in primul trimestru care mi-a amplificat toate starile de gravidie. La Andrei am avut greturi in primul trimestru si la Matei nu. Poate de aici si diferenta de kilograme acumulate in sarcina. La Andrei am luat 18 kg, iar la Matei 23 kg.
Care a fost cel mai greu moment pe care l-ati avut de depasit la nasterea lui Matei?
Matei a fost diagnosticat cu o detresa respiratorie dupa nastere, fapt pentru care a trebuit sa stea o saptamana la terapie intensiva. Nu va puteti imagina cum ne-a lovit acest diagnostic, mai ales ca a trebuit sa stau singura in camera cand toate mamicile stateau cu bebelusii lor. Imi treceau tot felul de ganduri, pe cat incercam sa fiu de tare, pe atat ma umflam de plans. Familia si prietenele mi-au fost alaturi, dar mai ales personalul medical de la Sanador. Mi-a dat multa putere si incredere neonatologul Cornelia Preda care mi-a spus asa: “noi avem grija de Matei, tu ai grija de tine, ca sa ai lapte sa-i dai”. Ma mulgeam zilnic, la inceput foarte putin, ma si gandeam ce sa faca el cu atat de putin. Dar si Matei manca putin. A fost hranit la inceput prin gavaj si seringa, ca un pisoias, si cu timpul lactatia mea a crescut, el a luat biberon si mai apoi cand mi-a fost adus la salon, a prins drag imediat de san. Fara niciun pic de lapte praf! In tot acest timp, Stelian venea cu doza de energie, bunicii stateau cu Andrei, care era nerabdator sa-l vada pe Matei si Matei nu mai aparea, prietenele mele luau bilete de invoire de la medicul de garda si ieseam la o plimbare/pranz cateva ore, ca sa ma distraga de la tot felul de ganduri. Am facut o echipa imbatabila! Si le multumesc! Ca sa nu mai spun ca in acest timp Andrei a facut si o faringita streptococica si le-a fost greu bunicilor si lui Stelian sa-i administreze antibioticul. Nu stiam cum sa ajung mai repede acasa sa fiu cu baietii mei. Tot raul spre bine! O saptamana mai tarziu eram cu totii acasa!
Cum este Matei acum?
Am recuperat intre timp… Implineste 2 luni, vioi si voinic, a sarit de 5 kg, se pregateste pentru vaccinurile din schema nationala. Iubit de mami si tati, adorat de Andrei, care este foarte grijuliu cu el, si leganat de bunici.
E dificil sa fii mama de baieti?
Asta stiu sa fiu! Pana sa aflu sexul celui de-al doilea copil spuneam ca ne dorim sa avem si o fetita, dar parca cu cat se apropia momentul aflarii cu atat spuneam ca eu nu stiu sa cresc fete.
Plecand de la titlul cartii La ce sa te astepti in primul an de viata, tu la ce te astepti in primul an de viata de la Matei?
Ma astept ca Matei sa fie mai mamos, prin prisma faptului ca a avut problemele medicale de la nastere si petrecem mult timp impreuna, tinut in brate, la san! Toate acestea se intampla, insa cat timp Andrei este la gradi. Cand vine acasa, el trece pe primul plan si Matei pe al doilea. Deja am avut prima vacanta in 4 si la mare si la munte. Ma astept la cat mai multe clipe frumoase cu baietii sanatosi.
Care sunt planurile tale de mamica?
Sa fiu o mamica activa si implicata in nevoile societatii. Vreau sa dedic mai mult timp proiectelor Asociatiei SAMAS, al carei ambasador sunt. CUTIA Bebelusului si Sanatos de mic sunt doua proiecte dragi mie, care vin si in completarea crezului meu, de a da radacini si aripi copiilor nostri. La doi ani de cand se deruleaza in gradinitele din Bucuresti, programul de educatie nutritionala pentru prescolari ”Sanatos de mic” a ajuns la peste 33.000 de copii si parinti, care au beneficiat de educatie nutritionala, si au aparut si primele schimbari in comportamentul alimentar in familie. Conform studiului realizat cu parintii participanti in proiectul pilot, procentul copiilor care consuma peste s-a dublat, iar cel al copiilor care consuma lactate a crescut, de la 38% la 45%!
Pe modelul Finlandei, CUTIA Bebelusului urmareste sa dea fiecarui copil roman sansa la o viata sanatoasa si sigura in propriul sau patut, precum si la o nutritie bazata pe laptele matern. Asa cum am spus deja, CUTIA Bebelusului contine tot ceea ce are nevoie o mama dintr-o familie defavorizata pana la 3 luni. Pana la sfarsitul anului 2019, Asociatia SAMAS doreste sa echipeze si sa distribuie 2000 de astfel de cutii. De altfel si banii incasati din vanzare biletelor de la marele eveniment La ce sa te astepti – cu Heidi Murkoff vor merge spre acest proiect.
Imi doresc ca job-ul de mama si cel de ambasador SAMAS sa se impleteasca cu cel de a face papusi. Este si perioada din an in care trebuie sa pregatesc colectia de Craciun Dollflowers alaturi de prietena mea, Andreea Rosianu.
Cand ai vrea sa te reintorci in televiziune?
Anul asta sigur nu. Chiar radeam cu directorul Realitatea Tv ca anul asta nu mai lucrez pe tura de Revelion, gata, n-am mai tras batul cel mai scurt. In alta ordine de idei, 2020, cel mai probabil va insemna revenirea mea pe micul ecran.
Autor: Alexandra Manaila