Stiai ca imitatia este mama invataturii celor mici?

Imagine de Wanderlley Lingrun Di Arruda wander de la Pixabay

Copilul este oglinda ta! Scrie-ti asta undeva cu litere mari, chiar pe usa de la intrarea in casa. Copilul te urmareste si te copiaza. Te imita. Copilul invata de la tine cum sa fie el, cum sa se comporte, ce reactii sa aiba, cum sa se iubeasca…pana si daca sa se iubeasca.

Stiai ca imitatia este mama invataturii celor mici?

De cele mai multe ori, jocul copiilor e alcatuit din scene ce imita ceea ce fac oamenii mari. Mai ales lucrurile simple, precum aranjarea parului, sunt foarte placute de cei mici. Ei imita si reproduc intocmai gesturile tale sau pe ale altor persoane. Asta ii amuza teribil (sau nu prea, daca e ca in imaginea de mai sus) pe oamenii mari, insa pentru cei mici este un mod foarte eficient de a invata.

Tot ceea ce faci impreuna cu micutul tau, toate activitatile si jocurile sunt foarte importante. Pentru un copil nu doar ca sunt sursa distractiei si a umplerii timpului liber, dar mai ales sunt o sur sa de informatii pe care le primeste fara niciun efort. Mai mult, acestea au o puternica incarcatura afectiva, de aceea copilul invata mult mai usor ceea ce vede in jur. Orice copil are tendinta sa copieze lucrurile pe care le vede la cei din jur si pentru ca nu intotdeauna are parte de exemple bune in lumea din jur, are nevoie de tine pentru a primi confirmarea celor care sunt cu adevarat valoroase, si care pot fi un model bun pentru el si dezvoltarea personalitatii lui mai tarziu.

„La hair-stylist”

Simtul estetic trebuie educat, nu prea e innascut. Si pentru ca cei mici au tendinta sa imite si sa invete din tot ce vad in jurul lor, cel mia simplu este sa-l iveti sa aiba gust si sa aprecieze lucrurile frumoase prin joc. De aceea un joc pe cat de simplu, pe atat de placut pe care il poti practica impreuna cu puiul tau este pieptanatul. Ai nevoie de 5 minute si de o perie de par cat mai moale. Arata-i copilului cum sa iti pieptene parul si exprima-ti placerea si aprecierea. Fa si tu aest lucru pentru cel mic si apoi arata-i in oglinda „cat de dragut” e. Daca ai o fetita, pune-i agrafe in par, admirand cum ii sta parul cu acestea. Mergeti impreuna in fata oglinzii si admirati imaginea pe care o aveti.

Acesta este cel mai bun exercitiu pentru a o invata pe micuta ta sa fie cocheta si totodata pentur a-i educa simtul estetic.

Impartim sau nu impartim jucariile?

In primii ani de viata copilul are tendinta sa fie egoist si are nevoie de timp pentru a invata sa imparta lucrurile cu ceilalti in mod natural. Tu poti veni in intampinarea nevoii lui de a invata sa fie generos printr-un joc de 5-10 minute, in care sa ii ceri micutului o jucarie si sa i-o inapoiezi, in scurt timp, dupa ce i-ai oferit o imbratisare drept multumire pentru gestul facut. Nu ai neboie de obiecte speciale, ci doar de cele pe care le aveti in mod obisnuit in jurul vostru: de exemplu jucariile si obiectele lui. Repetarea acestui exercitiu poate fi un joc pentru el, un joc din care are multe de invatat.

Potiu varia, asezand doua obiecte identice intre voi si sa-i spui: „unuo e pentru tine si unul pentru mine” pentru a-l invata ca nu toate lucrurile sunt ale lui si ca este normal si firesc sa le imparta uneori si cu ceilalti.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here