Eli Roman, mama pentru a doua oara. Jurnalista care a invins infertilitatea

Cunoscuta prezentatoare de televiziune Eli Roman a asteptat 5 ani ca sa-si vada visul de mama implinit. A luptat cu infertilitatea si in urma a doua proceduri de fertilizare in vitro (FIV-uri) a aparut Andrei, un baietel cu fata de inger. Acum Eli traieste din nou bucuria de-a deveni mama pentru a doua oara. S-a incumetat sa treaca in ultimii doi ani prin patru FIV-uri si ultimul a fost cu noroc. Eli Roman a acceptat sa ne vorbeasca despre infertilitatea cu care s-a confruntat, despre felul in care reuseste sa se imparta intre viata de familie si cea de jurnalist, dar si in ce fel se implica in educarea mamelor in primele 1000 de zile  de cand raman insarcinate.

Cat timp a durat din momentul in care ti-ai propus sa devii mama pana cand ai ajuns la un profesionist in infertilitate?

Acum analizand acea perioada as spune ca a trecut mult timp, 5 ani. Imediat dupa casatorie ne–am zis ca e urmatoarea etapa fireasca din viata noastra, un copil dar care intarzia sa apara. La un an de cand am mers la medicul specializat pe infertilitate, dr. Andreas Vythoulka,s am ramas insarcinata cu Andrei. Chiar am facut transferul embrionar de 8 martie, dar acum 4 ani.

Eli Roman de Halloween cu baietelul si sotul

Citeste si Superfemei. Supermame. Povesti de viata

Ce a fost cel mai greu pentru tine in tot procesul de fertilizare in vitro?

In ciuda multor experiente ale altor femei pentru mine primele proceduri de FIV nu mi s-au parut grele. Bun… a existat un protocol medical insotit de un tratament medicamentos pe care le-am respectat intocmai doar cu gandul la ,,scopul nobil” obtinerea unei sarcini. M-am uitat in oglinda si mi-am spus: sigur esti pregatita sa treci prin orice pentru obtinerea unei sarcini? Injectii, medicamente? Te poti baza pe sot care si el isi doreste acelasi lucru, iar familia te sustine… Depinde de tine! Noi am ales sa facem FIV in Grecia si poate unora deplasarile li se par un lucru care ii scoate din confortul zilnic, dar noi am perceput aceste plecari ca pe niste minivacante, in care am incercat pe cat posibil sa ne relaxam. La un an dupa venire pe lume a lui Andrei am zis ca ne-am mai dori un copil sau cum glumim noi o fratioara pentru Andrei. Ei, de data asta, procedura FIV mi s-a parut mai greoaie: probabil si corpul meu era mai obosit, trecuse peste doua FIV-uri, eu mai in varsta, etc si in ultimii doi ani am mai facut patru FIV-uri. Depinde de cat de tare iti doresti sarcina si de cat de bine iti cunosti corpul.

Cat timp a durat pana sa ramai insarcinata din momentul inceperii procedurilor de FIV?

La sarcina cu Andrei am facut doua FIV-uri in decurs de un an si am reusit. Am fost norocosi, altii chiar si mai norocosi, dupa primul FIV. Cred ca toate lucrurile se intampla la timpul lor si cineva vegheaza asupra acestora sa se intample. M-am incumetat si pentru a deveni mama a doua oara, asa ca in ultimii 2 ani am facut patru FIV-uri, dar de data asta in Romania si ultimul a fost cu noroc. J

Care a fost primul gand atunci cand ai nascut si l-ai tinut pe Andrei in brate?

Pentru comoara asta as face orice si ma bucur ca am trecut prin acest proces de FIV ca sa pot sa mi tin in brate propriul meu copil: carne din carnea mea, sange din sangele meu, baiatul meu.

Este ceva din experienta nasterii ce nu ai vrea sa repeti?

Mi-am dorit sa nasc natural, dar Andrei mi-a dat planurile peste cap. Am stat in travaliu vreo 15 ore fara ca Andrei sa faca vreun efort sa vina singur, desi semnalul a fost clar ca e pregatit cand mi s-a rupt apa, chiar de ziua mea J

Cum te-ai descurcat in primele luni de viata ale lui Andrei, tinand cont ca nu ai avut ajutoare si erai la prima experienta de acest gen?

Nu am fost luati chiar prin surprindere pentru ca ne-am pregatit, am mers la cursuri. Da, la cursuri de puericultura organizate de SAMAS pe care nu le-am luat litera de lege, dar am putut sa adaptez la ceea ce urma sa se intample. Atat eu cat si sotul meu am participat la aceste cursuri pentru a fi siguri ca ne vom putea bucura in liniste de venirea pe lume a primului nostru copil: fara panica, fara prea multe sfaturi de la bunici si prieteni. Ca la toate inceputurile este important cum pornesti si zic eu acum: ne-am descurcat chiar bine.

Eli Roman cu baietelul

Care a fost cel mai dificil moment pentru tine in cariera de mama?

Sincer…cred ca momentul cand m-am intors pe sticla si prima zi de gradinita! In rest, Andrei a fost un copil foarte cuminte: fara prea multi colici, dormit in camera lui, fara raceli sever,e vreo 3-4 stari febrile mai mari, a mancat si mananca fara probleme, la Gradinita din Padure ii place la nebunie.

Ti-a lipsit febra stirilor si a muncii in televiziune cat timp ai stat acasa cu Andrei?

Un pic asa, da! Dar cred ca pauza luata o data cu venirea pe lume a lui Andrei a fost chiar binevenita. Am stat 6 luni acasa, atat timp cat am si alaptat.

Cum a fost revenirea la munca si cum a perceput-o cel mic?

Avand in vedere ca Andrei era foarte mic cand eu m-am intors la munca, adica 6 luni, nu cred ca a perceput-o in vreun fel. A ramas cu Stelian, care are privilegiul de a lucra de acasa, si in grija bunicilor pline de afectiune si dornice de a fi alaturi de primul lor nepot. In plus, programul meu la Realitatea TV nu este unul foarte incarcat, plecam la 8 si reveneam la pranz in jur de 14. Ceea ce a facut ca timpul in care eram despartiti sa nu fie atat de mare si greu de suportat.

Cum iti doresti tu sa fii ca mama?

Cea mai buna. Nu ne nastem parinti/mama, ci devenim. Devenirea noastra se petrece in luni sau ani de grija, de zambete, de lacrimi, de somn sau de nesomn alaturi de puii de om, de bucuriile primilor pasi, de primul dinte, de prima raceala, pe prima vacanta, prima zi de gradinita si pana la prima noapte cu copilul la bunici. ,,Meseria” de parinte este una dintre cele mai dificile si solicitante pe care le poate exercita un om de-a lungul vietii si pentru care te simti, poate, nepregatita, indiferent de varsta la care ai devenit mama. Putem incerca sa fim modele parintesti fara a ne dori sa devenim parinti model.

Vezi si Povestea Anei Maria Gombos, profesoara necasatorita care a adoptat o fetita

Crezi ca o femeie poate fi si in acelasi timp mama perfecta si sa aiba o cariera de succes?

Perfectiunea, cred ca e greu de atins, dar probabil cu ceva compromisuri poti fi si mama si femeie cu o cariera de succes. Echilibrul intre cele doua e greu de atins.

De ziua recoltei

Cand mai ai timp si de pasiuni?

In meseria asta de parinte trebuie sa fii foarte bine organizat. Fara timpi morti, sa stii exact ce program ai si sa nu te abati de la el. Asa se face ca dimineata la 8 plec cu Andrei la gradinita, dupa care ma duc la redactie si pregatesc doua jurnale de stiri. Termin treaba la redactie la 14 si pana la 18, cand il iau pe Andrei am timp de pasiunea mea de a face papusi. Eu cu prietena mea Andreea suntem antreprenoare, realizam papusile Dollflowers. Este aproape un second job, deja. De la ora 18, cand il iau pe Andrei de la gradinita ma rup de tot ce inseamna stiri si ma dedic familiei. Cel mai mult ne place sa ne petrecem timpul in aer liber, parcuri, drumetii, mergem la spectacole, ba chiar facem impreuna papusile Dollflowers. Recunosc ca am ajutoare, le am pe ambele bunici, ba chiar si pe strabunica alaturi de care locuim si ne ajuta foarte mult. Am facut

Ai vreo preferinta asupra sexului bebelusului din burtica?

Sigur ca ne-am dori sa vina si o fetita, Andrei isi doreste o surioara pe care sa o cheme Ana, dar in acelasi timp parca ma simt “antrenata” sa cresc baieti.

Ce ar trebui sa stie o femeie din Romania care se confrunta cu probleme de infertilitate?

Timpul nu iarta pe nimeni si daca dupa un an de zile in care nu reusesc sa obtina o sarcina sa apeleze cu incredere la un medic specializat in infertilitate. Sa nu se amageasca cu vacante prelungite ca sa scape de stresul cotidian, cu relaxari temporare, caci infertilitatea este o boala serioasa care afecteaza unul din cinci cupluri in tara noastra dar si pe plan mondial.

Cum reactionezi atunci cand ai de transmis stiri despre mame care isi abandoneaza copiii sau care-i maltrateaza?

Din pacate, nu de putine ori se intampla sa prezint astfel de stiri si ma doare tare ca societatea nu realizeaza ca astfel de cazuri au nevoie de implicarea noastra. Daca statul nu face nimic pentru aceste cazuri, sectorul privat, ONG –urile pot suplini/acoperi aceasta nepasare, fapt pentru care am decis sa sustin activitatea asociatiei Sanatatea Mamei si Sugarului (SAMAS) si sa ma implic in educarea mamelor in primele 1000 de zile  de cand raman insarcinate.

Andrei la 2 ani si 9 luni cu mama sa, Eli Roman

Cate kilograme ai luat la prima sarcina si cat de repede ai revenit dupa la greutatea initiala?

Am luat 17 kg, iar la 6 luni de la nastere, cand m-am intors la Realitatea TV  cred ca mai aveam un surplus de vreo 2-3 kg de care am scapat in urmatoarele 3 luni. Pe scurt, cat am luat in cele 9 luni de gravidie, le-am dat jos in primele 9 luni de mamicie.

Citeste si Urania Cremene:,,Parenting este ceea ce facem din prima zi in care copilul nostru se naste!”

Exista anumite lucruri la care ai renuntat de cand ai devenit mama?

Am devenit mai atenta la ceea ce mananca toata familia, la ceea ce scrie pe ambalajele produselor, am inceput sa consumam ceva mai multe produse bio. Pe timpul sarcinii, am reusit sa renunt la cola, dar intre timp mai beau ocazional. Poate nu mai reusesc sa ma vad cu prietenele la fel de des, dar in acelasi timp si lor li s-au schimbat prioritatile, deci nu e ca si cand ne-am neglija.

Cat de mult se uita Andrei la TV la voi cand sunteti in emisiuni si cum reactioneaza?

Andrei, baietelul prezentatoarei TV Eli Roman

Nu prea se uita la noi. Eu sunt pe sticla cand el este la gradinita si seara cand Stelian merge la emisiuni avem program deja de baita, povesti si somn. Are insa voie sa se uite cate 30 minute pana la o ora la desene. E  fan Patrula Catelusilor.

Ce sfaturi ai pentru mamele care lucreaza in presa si sunt mereu sub presiunea timpului?

Sa aiba incredere in ele, sa le transmita siguranta copiilor si sa fie organizate. Pe cat posibil cereti ajutor tatilor, sa- implicati in activitatile familiale!

Vezi si

Povestea Adelinei Mitrofan Badea: ,,Sarcina este de simtit si de trait”

Autor: Alexandra Manaila

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here