Ce este „rapirea virtuala” si de ce nu trebuie sa te ingrijoreze

Rapirea virtuala presupune un apel telefonic in care ti se spune ca ti-a fost rapit copilul. Escrocii cer sume de bani foarte mari pentru rascumpararea copiilor, dar fara sa aduca vreo dovada ca, intr-adevar, s-a intamplat asa. Chiar daca suna ingrozitor, aceasta inselaciune nu trebuie sa te ingrijoreze pentru ca nu este reala.

Daca escrocii nu au rapit copilul, atunci de unde stiu atatea informatii de baza despre parintii lui? Surse autorizate au precizat pentru televiziunea NBC News ca acei talhari pot prelua informatii de pe conturile personale ale parintilor de pe diferite retele de socializare, precizeaza Parents.

De exemplu, in California s-au petrecut recent doua astfel de cazuri. Escrocii au sunat parintii si le-au cerut sume mari de bani pentru rascumpararea copilului lor. Politia din orasul Laguna Beach, California, a declarat ca nu au fost cazuri reale de rapire, insa parintii implicati au fost traumatizati in urma incidentului.

Citeste si Danemarca nu va mai acorda cetatenie copiilor islamistilor care au luptat in Siria

Politia americana a reusit sa intervina la timp in unul dintre cazuri si sa-i opreasca pe parinti sa plateasca 6.000 de dolari rascumparare, dar din pacate, in cel de-al doilea caz, parintii platisera deja suma de 5.000 de dolari, fara sa stie de fenomenul de „rapire virtuala”.

Totodata, aceste cazuri sunt rare, iar sursele autorizate au precizat ca rapirea virtuala nu este foarte des declarata la politie, in special in sudul Californiei, potrivit Parents.

Sfaturi practice oferite de Biroul Federal de Investigatii (FBI)

Intre anii 2013 si 2015, echipa FBI din Los Angeles s-a confruntat cu apeluri din regiunea Mexicului privind rascumpararea copilului, mai precis din puscariile din Mexic. Toti escrocii au gasit, ca tinta, persoane vorbitoare de limba spaniola, iar majoritatea victimelor erau din zonele Houston si Los Angeles, conform site-ului FBI.

Citeste si Parintii nu-si mai pot palmui copiii. O tara europeana interzice violenta impotriva copilului

„In 2015, conversatiile telefonice au inceput sa fie in limba engleza. Ceva diferit s-a petrecut atunci. Escrocii nu au mai avut ca tinta anumite persoane, precum cadre medicale sau vorbitori de limba spaniola, ci au ales o larga si variata lista de persoane nevinovate”, a precizat agentul FBI, Erik Arbuthnot.

Potrivit FBI, pentru a nu deveni tu insuti o victima, poti lua in considerare aceste lucruri:

  • rapitorii te vor tine cat mai mult posibil pe linia telefonica;
  • ei nu te vor suna niciodata de pe telefonul „victimei”;
  • te vor preveni sa nu incerci sa contactezi telefonic „victima”;
  • vor cere sume de bani ca rascumparare.

In cazul in care sunteti deja prins in capacana escrocului, cea mai buna solutie este sa inchideti telefonul. De asemenea, nu precizati numele persoanei rapite. Nu permite dezvaluirea oricaror informatii despre tine sau despre un alt membru al familiei.

Fii atent daca auzi glasul presupusei victime in telefon. Incearca sa contactezi victima fie prin telefon, fie prin social media sau mesaje. Nu accepta sa platesti rascumpararea, indiferent de modul de plata. Contacteaza personalul de la politie pentru a declara ce ti s-a intamplat.

In Romania nu s-au anuntat, pana in prezent, cazuri de rapire virtuala.

Citeste si Luminite pentru viata, campania care incurajeaza donarea unui test de sarcina

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here