O femeie a ajuns in stare grava la spital dupa ce a incercat sa nasca acasa

O femeie din Iasi a ajuns in stare grava la spital dupa ce a incercat sa nasca acasa, ajutata de o persoana care nu avea cunostinte medicale de specialitate. Medicii intentioneaza sa depuna o plangere penala pe numele femeii.

Prof.univ.dr. Mircea Onofriescu, seful Sectiei de Obstetrica si Ginecologie din cadrul Spitalului „Cuza Voda” din Iasi, a declarat ca o femeie in varsta de 31 de ani, care a nascut in 2016 un copil prin cezariana, a decis sa-l nasca pe cel de-al doilea copil la domiciliu, cu ajutorul unei persoane care nu ar avea cunostinte medicale de specialitate.

Vezi si Nasterea naturala, de la travaliu la prima imbratisare

„Pacienta, care este din Iasi, cu sarcina la termen, supravegheata pe parcursul sarcinii de un medic specialist, cu o nastere anterioara prin operatie de cezariana in 2016, sarcina de 42 de saptamani, a venit miercuri seara, in jurul orei 20.00, in Triajul Maternitatii «Cuza Voda», acuzand dilatatie completa si capul fetal blocat la stramtoarea superioara, cu suferinta fetala acuta. Pacienta a declarat debutul travaliului la domiciliu, in jurul orei 14.30, fiind monitorizata de la ora 15.30 la domiciliu, de o doula, adica persoana care nu are cunostinte medicale si nici experienta in asistarea unei nasteri si care ajuta doar psihologic o nastere naturala. Pacienta nu a vrut sa precizeze identitatea acestei persoane”, a declarat Mircea Onofriescu.

Conform acestuia, monitorizarea a fost facuta declarativ prin monitorizarea batailor de cord fetal si tuseu vaginal, iar femeia a declarat ca i s-au explicat verbal riscurile nasterii la domiciliu si ale nasterii prin cezariana de catre o persoana care nu avea cunostinte medicale de specialitate, dar nu a semnat vreun act oficial.

De asemenea, presedintele Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie a adaugat ca, in opinia sa, actul medical desfasurat la domiciliu este de o „gravitate extrema”, in special in cazul gravidelor care au la activ o operatie de cezariana.

Vezi si Nasterea cezariana si micile ei inconveniente

„In ultima luna au murit in conditii de spital doua gravide care au nascut natural dupa nastere prin operatie cezariana, una la Constanta si una – la Radauti. Acum, pacienta doreste externarea din spital, desi starea ei si a copilului nu sunt corespunzatoare. Ea prezinta si semne de depresie postpartum si nu intelege gravele complicatii care pot aparea la nivelul vaginului si perineului sau care pot afecta copilul. El poate avea probleme neurologice si trebuie monitorizat in continuare”, a spus Onofriescu.

Doctorul iesean a mentionat ca este primul caz de acest fel cu care se confrunta personalul spitalului.

„E un caz de o gravitate deosebita si va fi analizat si la nivel de societate profesionala nationala, pentru a nu se mai pune in pericol viata mamelor si copiilor dintr-o lipsa de educatie sanitara evidenta. Voi face si o plangere penala pentru a afla cine este persoana care a asistat nasterea”, a mai spus Onofriescu.

Sursa: Mediafax

Citeste si Nasterea. Cum te pregatesti pentru prima intalnire cu bebelusul tau!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here