Iata ce invata, de fapt, copilul de la parinte

Stiu ca vrei sa fii un parinte bun si ca ii doresti copilului tot ce-i mai bun pe lume. Doar ca uneori esti atat de prins de acel “ce sa fac…?”, atunci cand copilul procedeaza intr-un fel sau altul, incat uiti imaginea de ansamblu, esenta, te pierzi in detalii, incerci sa modifici un comportament al copilului, dar nu observi atunci cand el invata alte lucruri. Si ghici de la cine? Iata ce invata, de fapt, copilul de la parinte.

Citeste si: Ne nastem cu credinte si convingeri preluate de la parinti?

Adevarul este ca exista lucruri mult mai importante decat orice alte metode si tehnici de parenting pe care copilul le invata de la tine. Stii ca ai doi ochisori atenti si curiosi care te urmaresc si care invata de la tine? Hai sa-ti spun ce invata, poate chiar fara sa-ti dai seama.

Relatia pe care o ai cu copilul

Legatura pe care o ai cu copilul tau este mai importanta decat orice metode si strategii aplicate pana in prezent. Relatia pe care o ai cu copilul este cea care il “modeleaza” cel mai bine. Ea il invata ce inseamna respectul, empatia, compasiunea, iubirea, ea e cea care seteaza standardele si invata comportamentele “dorite”.

Copilul creste si invata ca “uite asa arata o relatie, asa se comunica, asa se comporta cu celalalt, asa se contruieste o conexiune cu un alt om” etc. Iar daca relatia se bazeaza pe santaj emotional, manipulare, dictatura si mult control, ghici ce o sa invete copilul?

Si inca ceva, copilul va invata sa asculte si sa coopereze cu un adult cu care se simte conectat, in care are incredere ca il va intelege si care-l apreciaza.

Investeste in relatia cu copilul tau, acum cand e mic si ai incedere ca va veni singur la tine, atunci cand va fi mare.

Citeste si: Copilul are nevoie de un rezervor plin cu iubire

Felul in care il vezi

Atunci cand te uiti la copilul tau, cum il vezi? Ii observi caracteristicile si aspectele pozitive sau pe cele negative? Si acum, daca iti spun ca felul in care il vezi tu, atitudinea ta, il influenteaza mult pe el?

De exemplu, iti spui “of, e in perioada aceea, cu crize de furie si e cam neastamparat” , te va face sa te concentrezi pe lucruri negative, pe comportamente “gresite” si vei avea tendinta sa le vanezi, astfel incat sa le “corectezi” mereu.

Incearca sa-ti schimbi gandurile si atitudinea cu ceva mult mai pozitiv “da, e in perioada aceea in care este mai curios si mai bagaret”.

Felul in care ii vorbesti

Cuvintele pe care le folosesti, atunci cand i te adresezi, atunci cand il descrii. “Copilul va ajunge sa se se vada pe sine prin filtrul pe care i-l oferi” sustine autoarea Lori Petro, in teach-through-love.com.

Relatia pe care o ai cu partenerul tau

Copilul te urmareste si invata. Invata ce inseamna relatia de cuplu, ce inseamna o familie, cum trebuie sa o tratezi pe cealalta persoana. Si de obicei, parinti fericiti inseamna copii fericiti.

Atmosfera din casa

Daca in casa locuiesc oameni care se iubesc, care se respecta, care au incedere unii in ceilalti, care se ajuta, cel mai probabil ca si atmosfera din casa va fi una placuta si pozitiva. Esti in continuare in cautarea unei strategii revolutionare de parenting? Mai bine ai crea “raiul” in propria casa, astfel incat copilul sa se simta fantastic aici.

Cum relationezi cu ceilalti

De la vanzatorul de la piata, de la operatorul companiei de telefonie mobila care te suna pentru a nu stiu cata oara, cel care ti-a “taiat” calea in intersectie,  pana la parintii, rudele, socrii, colegii tai? Tu cum relationezi cu ei?

Grija fata de nevoile tale

Ai un mod de viata sanatos? Stii ce inseamna echilibru intre cariera si viata de familie? Ai grija de tine? Ai pasiuni? Ce vede copilul tau la tine?

Stii ca ai doi ochisori atenti si curiosi care te urmaresc si care invata de la tine?

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Esti mama, dar nu uita de tine!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here