Ghidul de supravietuire al proaspatului tatic

Vei deveni in curand tata? Felicitari! S-ar putea ca peste putin timp sa te trezesti cu foarte multe necunoscute in viata ta si sa nu stii cum sa le faci fata. De aceea iti propunem sa citesti ghidul de supravietuire al proaspatului tatic. 

Citeste si: Importanta prezentei tatalui in dezvoltarea psihica si emotionala a copilului

Sa ai grija de un nou-nascut nu este chiar atat de dificil pe cat pare. Marea provocare pentru tati (dar si pentru multe dintre proaspetele mamici!), este cultivarea increderii in abilitatile de parinte.

Acest lucru nu este deloc usor pentru tine, avand in vedere stereotipul barbatului care este in stare sa devasteze bucataria ca sa pregateasca o simpla gustare sau sa trimita copiii la gradinita incaltati cu cizme de cauciuc, imbracati cu pantaloni scurti si tricou, chiar daca afara e zapada.

Sa ingrijesti un bebelus presupune multe ore de practica, alaturi de mentinerea unei atitudini pozitive. Iar daca esti dispus sa faci greseli si sa ti le asumi, poti avea o cariera de succes in meseria de parinte.

Ai incredere in instinctul tau patern si vei vedea ca lucrurile vor evolua mult mai bine.

Pana una alta, iti oferim cateva sfaturi legate de cum sa-ti hranesti copilul, cum sa-l schimbi, sa-l tii in brate sau sa-i faci baita.

Citeste si: Si tatii pot suferi de depresii postnatale. Afla cum sa le recunosti

Hai la tati in brate!

Foarte multi parinti se tem de momentul in care vor vrea sa-si ridice copiii, sa-i tina in brate sau sa-i aseze la loc in patut: „Daca imi scapa din brate?“, „Cum sa-i tin capul?“, „Voi fi in stare sa-l tin in brate cinci minute fara sa se intample nimic?“. Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile care ii sperie pe parinti, indiferent daca este vorba de tati sau de mame.

Relaxeaza-te! Vei vedea ca nu se va intampla nimic rau, nici macar atunci cand te vei trezi brusc din somn ca sa-ti linistesti bebelusul care plange.

Ca regula de baza, atunci cand vei vrea sa-ti ridici copilul, ai grija sa-i sustii muschii gatului, care nu sunt tocmai tonifiati in primele lui patru saptamani de viata. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa bagi o mana sub omoplatii lui si cu palma sa-i sustii gatul. Apoi, furiseaza-ti cealalta mana sub funduletul lui. Ridica-l usor la pieptul tau si gata treaba.

Daca vei dori sa-l tii mai mult in brate sau sa-l porti dupa tine, poti face acest lucru rezemandu-l de pieptul tau in timp ce-l porti in curbura bratului. Pentru orice astfel de activitate, ai nevoie de ambele maini, motiv pentru care evita orice alta treaba in timp ce-ti tii bebelusul in brate.

Citeste si: Esti tata de fata? Creierul tau reactioneaza diferit in fata fiicei tale!

Schimbatul scutecelor si infasatul

Schimbatul scutecelor unui bebelus nu este o treaba chiar atat de complicata si nici atat de „murdara“ pe cat ti-ai imagina, atata vreme cat esti dispus sa dai o mana de ajutor si urmezi cativa pasi importanti.

Inainte de orice operatiune, asigura-te ca ai la indemana toate ustensilele, inclusiv scutece de unica folosinta, servetele umede speciale pentru pielea sensibila a bebelusului, apa calduta, sapun si un schimb de haine. Apoi, desfa-i micutului scutecul murdar si scoate-i-l din fata spre spate, ridicandu-i usor funduletul. Spala-l cu putina apa calduta si sapun pentru bebelusi, cu miscari usoare tot dinspre fata spre spate, pentru a evita raspandirea murdariei si a eventualelor bacterii. Sterge-l cu servetele umede, apoi cu un prospop uscat si pregateste-te sa-i pui un scutec nou, pe care mai intai il desfaci din ambalaj, iar apoi il introduci intre piciorusele bebelusului, il potrivesti pe talie si lipesti benzile adezive asemenea instructiunilor de pe cutie.

Cand vine vorba de infasat, multi parinti au observat ca atunci cand mimezi conditiile confortabile pe care bebelusul le-a avut in uter, acesta se linisteste mai repede, mai ales atunci cand are colici.

Intinde paturica sub forma unui romb pe o suprafata plana, asaza bebelusul pe ea si apoi impatureste colturile laterale si pe cel de dinspre picioare. Cel mic va arata apoi ca o sarmaluta.

Atentie: niciodata nu lasa bebelusul nesupravegheat!

Citeste si: Tati nu e bona, tati e parinte!

Cateva reguli pentru ingrijirea bebelusului

Daca esti proaspat tatic, te vei confrunta cu situatii de genul ingrijirea buricului, a parului, a unghiilor sau baita micutului. Fiecare este complicata in felul ei si necesita multa atentie si dedicare din partea parintilor. Gandeste-te ca la un moment dat vei fi singur acasa si este bine sa stii sa le faci pe toate.

Intre doua si patru saptamani dupa nastere, bebelusul tau va avea in loc de buric un „ciot“, adica ceea ce a mai ramas dupa ce i-a fost taiat cordonul ombilical. (Este important sa ai grija de zona aceasta, de aceea discuta cu medicul pediatru despre cum anume poti face acest lucru). Nu uita ca, atunci cand ii pui copilului scutecul, sa ai grija ca zona buricului sa ramana neacoperita. Imbraca-l numai in haine de bumbac care permit pielii sa respire. Pe masura ce se vindeca, acel ciot se va innegri si va cadea complet. In cazul in care zona devine purulenta sau urat mirositoare, este cazul sa consulti de urgenta un medic pediatru.

Pentru baita, ai nevoie de o cadita, apa calduta, lotiune pentru baia bebelusului sau sapun special pentru pielea sensibila a micutilor, un buretel moale, betisoare de urechi, un prosop cu capison, ulei pentru masaj si o temperatura putin mai ridicata in camera decat de obicei.

Inainte de toate, ia-ti copilul in brate, asaza-l in cadita, sprijinindu-l tot timpul cu mana ta bagata pe sub omoplatii lui. Apoi, cu blandete si rabdare, uda-l cu apa calduta si spala-l cu sapun. Trebuie sa ai tot timpul o mana pe el si sa nu-l lasi nicio clipa nesupravegheat. Il limpezesti si apoi il vei infasura in prosop. Urmeaza ingrijirea dupa baita. Dupa ce il usuci, nu prin frecare cu prosopul, ci prin tamponarea pielii, il vei sterge cu grija in urechi si pe pavilioane cu betisoarele de urechi. Dupa ce ii vei usca si parul, tot cu prosopul, in primele saptamani de viata, foloseste un ulei pentru bebelusi pentru a-i face un masaj ca la carte. Apoi, imbraca-ti copilul in hainute curate, de preferat in costumul de somn prevazut cu sistem de inchidere cu capse in fata.

Cand este adormit, pentru a-ti fi tie mai usor, ii poti taia unghiutele, care cresc foarte repede. Pentru aceasta operatiune ai nevoie de o unghiera speciala sau de o forfecuta cu varfurile rotunjite. Mare atentie la miscarile de finete. In acest caz, poti cere ajutor din partea sotiei tale sau a oricarui alt membru al familiei.

Daca lucrurile scrise mai sus te nelinistesc, gandeste-te ca sunt floare la ureche pe langa depresiile postnatale de care sufera intre 50 si 70% dintre proaspetele mamici. In astfel de cazuri, tu esti principalul suport moral si trebuie sa fii mai iubitor si mai grijuliu ca niciodata.

Despre formula de lapte

Da, va veni si ziua in care va trebui sa pregatesti si tu biberonul. Nu uita ca toate ustensilele micutului trebuie spalate si apoi sterilizate. Dozeaza laptele praf si apa in functie de instructiunile de pe cutie.

Niciodata nu incalzi laptele la cuptorul cu microunde si nu uita sa verifici temperatura acestuia, turnand o picatura pe incheietura mainii tale. Temperatura laptelui trebuie sa fie putin mai ridicata decat temperatura camerei, in niciun caz prea fierbinte sau de la frigider.

Indiferent daca bebelusul este alaptat la san sau este hranit cu biberonul, pe langa lapticul care ajunge in stomacelul lui, vor patrunde si mici cantitati de aer. De aceea, dupa fiecare masa, copilul trebuie tinut pe umarul parintelui si mangaiat usor pe spate pana ce elimina tot aerul care ar putea sa-i provoace crize de colici. Si s-a demonstrat, de obicei la masatul bebelusului de dupa ce a mancat, taticii sunt experti!

Citeste si: Mama, tata, copilul si soacra. Partea 1

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here