Si tatii pot suferi de depresii postnatale. Afla cum sa le recunosti

Si tatii plang cateodata. Uneori pe ascuns. Silentios. Pe neasteptate. Alteori plang in interior. Si aparent nu-i vede nimeni. Altii sufera de depresii. Da, exista tati care sufera de depresii postnatale. Expertii au estimat ca de fapt, unul dintre patru proaspetii tatici sufera de depresie postnatala.

Scenariu: Robert stia ca viata lui va fi diferita dupa nasterea primului sau copil, Albert, in varsta de patru ani deja. La ce nu s-a asteptat insa a fost sentimentul de neputinta in care s-a scufundat. “Am fost foarte implicat si fericit atunci cand am aflat ca vom avea un copil. M-am dus la toate vizitele de la doctor, la ultrasunete si ecografii, am vrut sa fiu prezent total in cel mai fericit moment din viata mea. Dar la o saptamana dupa ce s-a nascut baietelul meu, cel mai fericit moment s-a transformat intr-un adevarat cosmar”. Barbatul “alfa”, obisnuit mereu sa detina controlul, brusc a fost inspaimantat de schimbarea majora din viata lui. “Stiam ca lucrurile obisnuite, cum ar fi sa ma uit la televizor, sa stau pe computer sau sa trag un pui de somn oricand imi doresc, aveau sa se termine. Ma asteptam la aceste lucruri. Dar am devenit nelinistit atunci cand imi era mai greu sa ma intorc la hobby-urile mele, prietenii mei. M-am simtit ca prins intr-o capcana si am inceput sa petrec mai multe ore la serviciu pentru ca nu am vrut sa vin acasa si sa ma simt vinovat de felul in care ma simteam eu fiind un tata foarte implicat. Mi s-a intamplat sa plang incontrolabil la un moment dat. Credeam ca nu va deveni niciodata mai bine”.

Vezi si Depresia poate fi depistată şi tratată

Revista Asociatiei Medicale Americane a prezentat un raport conform caruia 10% dintre barbatii din intreaga lume au prezentat semne de depresie, numita cel mai des, depresie postpartum paterna (PPPD), observata inca din primul trimestru de sarcina a sotiei pana in primele sase luni dupa nasterea copilului. Numarul a crescut pana la 26% in perioada de la trei la sase luni de la sosirea bebelusului. Rata de depresii suferite de barbatii creste in acea perioada de doua ori, “este un procentaj mare si o problema semnificativa de sanatate publica”, spune James F. Paulson, profesor de psihologie la Universitatea Old Dominion (din Norfolk, Virginia), care este si principal autor al cercetarii efectuate asupra a 43 de studii in care au fost implicate peste 28.000 de tati din intreaga lume. Cercetatorul considera ca e o problema care nu trebuie trecuta cu vederea.

Depresia, un dusman tacut

Cel mai bun predictor al riscului de depresie in cazul unui barbat este daca si sotia lui trece printr-o depresie. “Jumatate dintre barbatii ai caror partenere sufera de depresie postpartum, devin si ei deprimati”, spune Will Courtenay, psihoterapeut din California. “Depresia in cazul ambilor parinti poate fi devastatoare pentru relatia de cuplu, dar mai ales pentru copiii lor. Societatea ne invata ca barbatii trebuie sa fie puternici si stoici. Iar atunci cand acestia sunt loviti de anxietate sau simt ca le scapa lucrurile de sub control, ei nu inteleg ce li se intampla si nici nu solicita ajutorul nimanui”, afirma psihoterapeutul. Pe de alta parte, femeile tin sa aiba o viata sociala mai complexa, impartasesc povesti si strategii despre sarcina si despre perioada de dupa nastere. Sotii cred ca doar ei se simt tristi si coplesiti de rolul de tata.

Expertii au estimat ca unul dintre patru proaspetii tatici sufera de depresie postnatala paterna! Iar un studiu din 2014 a aratat ca si mama poate suferi de pe urma depresiei suferite de tata.

Se spune ca printre cauzele depresiei postnatale in cazul mamei sunt fluctuatiile hormonale si se considera ca barbatii nu au asa ceva, prin urmare nu pot suferi de depresii. Cu toate acestea ultimele studii au aratat ca si tatii fac depresii. Nivelul de testosteron scade, in timp ce nivelul de estrogen, unii barbati au greturi, altii se ingrasa.

Cercetatorii sustin ca depresia postnatala paterna este din ce in ce mai des intalnita, una dintre cauze fiind ca a inceput sa creasca numarul de barbati “casnici”, care raman acasa cu bebelusii, in timp ce mamele se intorc la serviciu. Acei barbati incep sa inteleaga si sa simta prin ce trec multe mame care raman acasa sa-si creasca bebelusii.

Si de obicei barbatii au tendinta sa-si innabuse sentimentele si traire, in loc sa vorbeasca despre acestea. Si astfel situatia se poate agrava.

Vezi si Intalnirea cu bebe si depresiile postnatale

Destainuirile unor tati care au trecut prin depresie postnatala paterna, conform parents.com.

“Imi iubesc fiul foarte mult, dar primele luni dupa nasterea lui au fost iadul pe pamant”, spune un tata din New Jersey.

Atunci cand s-a nascut fiica mea, am fost coplesit de emotii. Eu si sotia mea eram atat de incantati sa avem acest copil si am considerat ca suntem pregatiti. Dar nu a fost deloc conform asteptarilor. In loc de o nastere naturala, sotia mea a avut parte de un travaliu lung si dificil, care s-a terminat cu o cezariana de urgent. Alaptarea a fost extrem de dureroasa, iar medicii nu puteau explica de ce e astfel. Sotia mea a alaptat timp de noua luni si adesea a plans deoarece simtea ca nu mai poate continua. Probabil in subconstientul meu, ma asteptam ca ea sa fie cea puternica, cea care va sti mereu ce trebuie facut. Iar eu m-am simtit ca un baietel, inspaimantat ca nu puteam sa fac lucrurile sa se imbunatateasca. Si ma gandeam ca daca ea nu poate sa faca asta, atunci cum as putea sa fac eu?” (un tata din Ohio)

Afla daca e tatal copilului tau deprimat:

A devenit tot mai iritat si agitat?

Observi ca se distanteaza de tine si de copil?

A devenit pasionat de poker, jocuri de noroc, pariuri, a inceput sa consume alcool, sa fumeze, sa foloseasca droguri sau a inceput sa aiba un comportament diferit?

Are un istoric personal sau familial de depresie?

Este trist si pare dezinteresat de a face lucruri de care in trecut era interesat?

Spune deseori ca se simte neputincios sau ca are ganduri sumbre, sinucigase chiar?

Petrece mai mult timp decat de obicei la serviciu?

Suferi de depresie postnatala si tu?

Daca raspunsurile sunt afirmative, cereti sfatul unui specialist.

Vezi si Baby-blues

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here