Diferenta mare de varsta intre copii: ce lucruri ar trebui sa stii?

Mamele recomanda ca, dupa ce ai facut un copil ,,sa nu astepti prea mult” si sa urmeze si al doilea cat mai curand, ca sa fie diferenta mica intre copii, sa se joace impreuna, sa ,,scapi mai repede” de perioada de scutece, biberon, olita si tot asa. Dar care sunt avantajele si dezavantajele atunci cand este vorba despre o diferenta de varsta mare intre copii? Afla aici ce lucruri ar trebui sa stii.

Citeste si: De ce e bine sa ai frati si surori?

Bonus: copilul mai mare, ajutor real!

Diferenta mare de varsta dintre copii n-ar fi deloc un impediment daca stii ca ,,cel mare” are o personalitate mai deschisa, este mai empatic si dornic sa te ajute. In functie de cat de mare este diferenta dintre copii, fratele sau sora mai mare pot fi de un ajutor real atunci cand apare un bebelus in familie: de la adus scutece curate, biberon cu apa, pana la jucat 10 minute cu bebelusul pana mama face un dus sau chiar ajutor la imbracat bebelusul. Pot parea sarcini mici, dar daca acestea te ajuta sa ai cateva minute de respiro, pot face astfel incat rutina zilnica din casa sa fie mai usor de gestionat, mai ales daca este vorba despre o diferenta mai mare de 10 ani intre copii, scrie baby-chick.com.

Citeste si: Scrisoare de la sora mai mare, pentru sora mai mica

Copilul mai mare, dezinteres total!

Se intampla si situatii in care, desi ti-ai creionat in minte o imagine cu acel frate mai mare care este dornic sa te ajute cu fratiorul bebelus, cel mare sa nu fie deloc incantat de ideea de a se implica in ingrijirea celui mic sau in a te ajuta si sa prefere sa petreaca timpul jucandu-se pe computer sau pe afara cu prietenii sai. Ofera-i timp si spatiu si incearca inca din timpul sarcinii sa te conectezi mai mult cu el, sa te ingrijesti mai mult de relatia cu copilul mai mare, astfel incat la aparitia celui mic sa fie mai maleabil, macar cu mersul la magazin dupa apa si lapte.

E mai simplu…

Sa cresti doi copii cu diferenta de varsta mai mare intre ei, decat doi copii cu varsta mica apropiata, e mai simplu, fiindca cel mare mananca singur, nu este nevoie sa-i dai cu lingurita, nu are nevoie sa fie schimbat de haine, o poate face singur si tot asa. Cu doi copii mici trebuie sa fii  mereu atent sa nu bage ceva periculos in gurita, logistica de a-i imbraca sau pregati pentru o simpla plimbare in parc poate fi mai anevoioasa etc.

E mai complicat…

Daca este vorba despre o diferenta de varsta in care cel mare este adolescent si se confrunta cu suficiente necunoscute specifice varstei si apare si bebelusul, s-ar putea ca venirea celui mic sa-i aduca mai multe stari de confuzie, de nesiguranta, de resentimente si gelozie.

Multe evenimente si atat de diverse!

Vei asista la momentele in care cel mare iti zice ca e indragostit de colega de la gimnaziu, in timp ce cel mic invata sa se rostogoleasca si sa mearga de-a busilea sau poate ca vei merge la concursul de pian a fiicei mai mari, in timp ce fiica mai mica abia a facut primii pasi. In casa veti avea mereu ceva de celebrat, sustinut, aplaudat si apreciat.

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: Ordinea nasterii copiilor… chiar conteaza! Iata de ce!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here