13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!

Sa cresti un copil puternic din punct de vedere mental nu inseamna sa ai un copil care nu va plange, atunci cand e trist sau ca nu va sti niciodata semnificatia cuvantului esec. Nu inseamna ca va fi imun in fata greutatilor si nici nu inseamna ca isi va innabusi emotiile. De fapt, este exact contrariul. Un mental puternic il va ajuta sa poata sa se intoarca, sa continue, sa o ia de la capat, chiar dupa ce va experimenta mai multe esecuri consecutive. Va avea puterea sa lupte si sa-si infrunte propriile dubii.

Potrivit psihoterapeutul Amy Morin, iata care sunt cele 13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac:

Evita victimizarea

Sa pice un test la scoala sau sa ia o nota mica nu inseamna ca e o tragedie. Respingerea, esecul si nedreptatea – sunt lucruri care fac parte din viata de zi cu zi. Invata-l sa le gestioneze, nu sa se victimizeze.

Nu cedeaza in fata sentimentelor de vinovatie

Nu-l invata sa cedeze in fata sentimentelor de vinovatie. Sunt normale, dar nu le transforma in ceva intolerabil. Astfel copilul nu va putea spune “nu” unor „cerinte” de genul “fii prieten si lasa-ma sa copiez raspunsul de la tine” sau “Daca ma iubesti, faci asta pentru mine”. Invata-l ca este in regula uneori sa te simti vinovat pentru un lucru sau altul, dar acest sentiment nu trebuie sa te impiedice sa iei decizii intelepte.

Citeste si: 1500 de persoane au spus care este cheia unei casnicii reusite

Copilul nu este centrul universului

Daca intreaga ta viata se invarte in jurul copilului, acesta va crede ca toata lumea trebuie sa-i satisfaca cerintele/nevoile/dorintele. Si stim ca egocentristii adulti nu ajung prea departe in viata, nu-i asa?

Nu-i permite fricii sa-ti dicteze alegerile

Supraprotejarea copilului este daunatoare. Copilul va invata sa evite sa-i fie frica. Invata-l, in schimb, sa actioneze, chiar daca ii este frica, sa iasa din zona de confort.

Copilul nu trebuie sa dicteze, dar poate sa aleaga

S-a demontrat: copilul nu stie inca sa gestioneze aceasta “putere”. Copilul nu trebuie sa dicteze in familie. Nu-i permite sa decida unde sa mergeti in vacanta, ce sa mancati seara la cina. Copilul iti este egal, dar nu este adult – unii parinti uita acest aspect. De exemplu, la local ii poti oferi tu cateva idei de mancare sanatoasa si lasa-l sa decida ce ar dori sa manance din “acea lista”.

Fara asteptari exagerate

Invata-l pe copil ca este in regula sa si greseasca. Ca este bine sa te straduiesti sa fii cea mai buna versiune a ta si ca nu trebuie sa fii perfect in toate.

Asumarea responsabilitatii

Invata-l de mic sa-si asume responsabilitatea pentru anumite actiuni. De asemenea, sa indeplineasca anumite treburi prin casa, prin curte, sa fie responsabil pentru ingrijirea unui animal de companie etc.

Citeste si: Impartim sau nu jucariile? “Copilul meu nu este obligat sa imparta cu al tau!”

Durerea este fireasca

Nu-l poti proteja de tot si de toate. Nu poti evita durerea, suferinta, anxietatea, tristetea. Toate fac parte din viata. Ghideaza-l si acorda-i sprijinul de care are nevoie, invata-l sa stie ca are capacitatea de a face fata greutatilor inevitabile ale vietii.

Nu poti fi mereu responsabil de emotiile copilului tau

Este in regula sa-l ajuti sa depaseasca un moment de tristete. Dar invata-l pe copil sa-si gestioneze si singur propriile emotii.

Lasa-l sa greseasca

Nu-i poti preveni mereu greselile. Nu-i mai corecta temele la matematica. Nu-l verifica sa vezi daca intr-adevar si-a pus pachetelul cu mancare pentru scoala. Daca uita azi pachetelul, nu mananca, iar maine va avea grija sa nu-l uite. Lasa-l sa greseasca, sa-si descopere greseala si sa invete sa o corecteze singur.

Pedeapsa e una, disciplina e altceva

Sa pedepsesti un copil inseamna sa-l faci sa sufere pentru ca a gresit. Sa-l inveti disciplina inseamna sa-i arati cum poate face pe viitor ca sa fie mai bun, ca sa nu mai greseasca. Sa cresti un copil carui ii este frica “sa nu aiba probleme” nu e la fel cu a creste un copil care doreste sa invete cum sa faca sau sa fie mai bun pe viitor.

Evita “scurtaturile”

Dureaza mai mult pana se incalta copilul singur cu cizmulitele, asa e. Si e mai rapid sa-i strangi tu jucariile. Dar lasandu-l pe el sa faca aceste sarcini, il va invata sa nu caute “drumul scurt” mereu, ci acel drum care-l duce spre reusita.

Sa stie care sunt adevaratele valori

Stiu ca ai o agenda aglomerata. Dar asigura-te ca prioritatile tale reflecta exact lucrurile si oamenii pe care ii pretuiesti tu cel mai mult. Si astfel va invata si copilul tau sa aiba o viata plina si frumoasa.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here