Trei expresii care ii fac rau copilului tau!

Este un lucru foarte cunoscut faptul ca, atunci cand sunt copii, baietii au nevoie de mai multa incredere si libertate de a face singuri lucrurile, iar fetele au nevoie de grija si protectie. Modul de adresare si comportamentul fata de ei se rasfrange asupra dezvoltarii lor comportamentale, iar prea multa libertate sau prea multa protectie destabilizeaza dezvoltarea lor armonioasa. Iata trei expresii care ii fac rau copilului tau!

Vezi si Psiholog: „Copiii au nevoie de educatie rutiera in curricula scolara”

Psih. Lenke Iuhos

In opinia cunoscutului psiholog Lenke Iuhos, unii parinti sau chiar profesori folosesc de multe ori expresii negative sau needucative, care ii afecteaza pe copii in moduri foarte profunde, atat de profunde incat intreaga lor viata de adult va fi construita dupa acel tipar.

“Nu faci nimic cum trebuie!”. “Este una dintre cele mai puternice expresii adresate copiilor, deoarece va avea impresia intotdeauna ca nu este demn de a face lucrurile corect, va avea mereu sentimente de vinovatie, va esua adesea nu din lipsa de abilitati, ci pentru ca se teme ca i-ar iesi un lucru corect, iar initiativa si creativitatea vor fi inhibate iremediabil. In educatia alternativa, mai constructiv pentru copil este sa folosim mai des expresii de genul Este absolut normal sa mai gresesti cateodata. Greselile sunt firesti in dezvoltarea copilului, iar ele trebuie privite ca pe oportunitati de a invata”, declara psihologul Lenke Iuhos.

Citeste si 5 lucruri esentiale in relatia parinte-copil

“Nu mai urla! Ridica-te imediat de pe jos!” Copilul trebuie invatat sa-si cunoasca emotiile, sa si le inteleaga si sa le poata gestiona in moduri sanatoase pentru el si pentru cei din jur. Cand copiii au crize de nervi, acestia nu sunt suficienti de maturi incat sa stie cum trebuie sa le gestioneze mai bine, iar in loc sa tipam la ei si sa escaladam cearta, am putea sa folosim mai des expresii  de genul “Este normal sa ai emotii negative/rele, hai sa vedem cum le putem transforma impreuna in emotii pozitive/placute!”. Astfel, copiii vor invata mai repede cum sa le accepte si cum sa raspunda adecvat atunci cand le vor recunoaste ca parte integranta din dezvoltarea lor”, explica psihologul.

“Nu te mai saturi, mereu vrei si vrei”. “Unii parinti sau chiar profesori le inhiba, poate de cele mai multe ori fara sa constientizeze, dorinta copiilor de a-si dori mai mult de la ei si de la viata. Atunci cand vor mai mult, de regula li se reproseaza ca sunt egoisti, rai sau rasfatati, iar in timp copiii vor invata mai degraba sa renunte sau sa se resemneze. Nu e nimic rau in a-ti dori mai mult de la tine si de la viata, iar copilul poate fi educat in acest spirit, dar sa stie sa faca diferenta intre lacomie si generozitate. Educatia pozitiva ii incurajeaza pe copii sa-si exprime dorintele intr-un mod respectuos fata de ceilalti, iar expresia care-l va ajuta sa se dezvolte mai bine, poate fi: Este normal sa vrei mai mult, asta inseamna ca trebuie sa muncesti sa ai. Atunci cand integram mesaje pozitive, proactive in educatia copiilor, in fapt ii incurajam pe termen lunga sa-si descopere si sa-si valorifice resursele interioare, astfel incat sa devina peste ani adulti cu o viata echilibrata si armonioasa”, conchide psihologul Lenke Iuhos.

Citeste si La ce varsta vei incepe sa semeni cu mama sau cu tatal tau?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here