Remedii naturale pentru durerile din sarcina

Pe tot parcursul sarcinii, corpul trece prin foarte multe transformari si pot aparea o serie de afectiuni neplacute. Incepand cu greturile matinale, durerile de cap, arsurile stomacale si terminand cu raceala, tusea, constipatia sau insomnia, toate acestea pot fi extrem de suparatoare si pot strica buna-dispozitie oricarei persoane. Cum este bine stiut faptul ca pe parcursul celor noua luni de sarcina, multe dintre medicamente sunt contraindicate, specialistii au descoperit tot felul de remedii naturale care nu dauneaza in niciun fel fatului, ba mai mult, te vor ajuta sa te bucuri de miracolul perioadei de graviditate.

Iata cateva remedii naturale pentru durerile din sarcina: (Atenție! Discută cu medicul înainte de a aplica oricare dintre sugestiile de aici!)

Greturile
Cunoscute sub denumirea de greturi matinale, aceste stari pot aparea in orice moment al zilei. Din fericire, senzatiile de greata, ameteala si varsaturi ar trebui sa dispara dupa primul trimestru de sarcina. Nimeni nu cunoaste cauza aparitiei greturilor, insa adeseori sunt puse pe seama glicemiei si tensiunii arteriale scazute, schimbarilor hormonale, deficientei vitaminei B6 si a fierului sau excesului de alimente grase sau picante.

Sugestii: Respira adanc si fa exercitii de relaxare. O gustare bogata in proteine inainte de culcare va ajuta la mentinerea unui nivel standard al glicemiei. Dimineata nu cobori brusc din pat. Fa o plimbare in fiecare zi. Bea ceaiuri de anason, frunze uscate de piersic, seminte de chimen sau ghimbir. O alimentatie bogata in fier, precum si aromoterapia cu uleiuri de levantica, trandafiri sau musetel se pare ca dau rezultate foarte bune in combaterea greturilor.

Starea de lesin si ameteala
Starea de lesin este un „must to be“ in timpul sarcinii, deoarece sangele se acumuleaza in partea de jos a corpului, iar creierul tau ar putea suferi de o oxigenare deficitara. Astfel apare starea de lesin si ameteala, care poate dura chiar si o zi intreaga.

Sugestii: Nu sta in picioare foarte mult timp, iar daca esti nevoita sa o faci, inceraca unele exercitii prin care sa-ti contracti si sa-ti relaxezi muschii picioarelor si ai coapselor. In acest fel, sangele se intoarce la creier. Cand te odihnesti, stai intinsa doar intr-o parte, in niciun caz pe spate, iar cand te ridici din pat nu o face brusc. Evita baile fierbinti, iar dupa baie, nu iesi foarte repede afara. Specialistii americani sunt de parere ca statul „in patru labe”, cu capul mai jos decat corpul, poate indeparta starea de ameteala. Gustarile bogate in proteine pot mentine un nivel bun al glicemiei din sange.

Constipatia si hemoroizii
Constipatia poate aparea drept o adevarata problema in timpul sarcinii, din cauza modificarilor hormonale care afecteaza sistemul digestiv. Vitaminele prenatale care contin fier si dieta bogata in fibre pot duce la aparitia constipatiei. Hemoroizii apar in zona rectala sub forma unor vene inflamate si sunt asociati cu starea de graviditate. Prevenirea constipatiei reprezinta un bun start pentru prevenirea hemoroizilor.

Sugestii pentru constipatie: Exercitiile fizice regulate, precum genuflexiunile pot fi de mare ajutor in sarcina. Urmeaza o dieta bogata in fructe si legume si bea cat mai multe lichide, in special suc de prune. Daca ai nevoie la toaleta, nu prelungi momentul prin tensionarea intestinelor.

Sugestii pentru hemoroizi: nu te abtine sa nu mergi la baie atunci cand simti nevoia. Alunele de padure si sucul de lamaie pot reduce inflamatia si sangerarile. Consulta medicul inainte de a urma orice tratament.

Carceii
Crampele musculare sau carceii sunt afectiuni des intalnite in timpul sarcinii. Pot aparea din cauza greutatii pe care o sustii, a modificarilor sistemului circulator sau a deficientei de calciu.

Sugestii: Fa cat mai multe exercitii fizice (dar usoare!) si urmeaza o dieta bogata in calciu. In momentul in care apar crampele musculare, maseaza-ti cu fermitate muschii.

Durerile de spate
Durerile de spate care apar in timpul sarcinii pot fi foarte suparatoare. Principalele cauze ale aparitiei lor sunt pozitia incorecta a corpului, lipsa exercitiilor fizice, greutatea fatului si intinderea ligamentelor.

Sugestii: Incearca sa ai mereu o pozitie corespunzatoare a corpului, mai ales daca lucrezi la computer. Masajul si exercitii fizice precum rotirea bazinului pot diminua durerile de spate. Foloseste o perna rigida care sa-ti sustina spatele si picioarele in timpul somnului. Poarta pantofi fara toc, care sa-ti sustina calcaiele.

Tusea si raceala
Sarcina poate duce la marirea membranelor mucoase. Din aceasta pricina, iti va fi foarte greu sa scapi de raceala sau de tuse, odata ce acestea s-au instalat in organismul tau. In acest caz, preventia este cheia reusitei. Mananca sanatos si odihneste-te cat mai mult. De asemenea, evita contactul cu alte persoane racite.

Sugestii: In sarcina urmeaza o dieta echilibrata si consuma cat mai multe alimente bogate in vitamina C. Usturoiul si ceapa sunt de mare ajutor in cazul infectiilor. Suplimentele de zinc si vitamina C cresc rezistenta organismului. Daca nu ai, cumpara-ti un umidificator de camera si urmeaza tratamente de aromoterapie cu uleiuri de eucalipt, levantica, lamaie si tei.

Varicele
Sarcina duce la modificarea volumului de sange si a nivelului hormonal. Cresterea debitului de sange si relaxarea peretilor vaselor sangvine face dificila intoarcerea sangelui din partea inferioara a corpului. Asa se explica aparitia varicelor pe picioare, in partea externa a organului genital sau in zona rectala (hemoroizii). Varicele care apar in aceste zone pot fi si dureroase. Oricum, unul dintre principalele motive ale aparitiei lor este mostenirea ereditara.

Sugestii: Masajul zonei poate ajuta la prevenirea aparitiei varicelor, insa, in cazul in care acestea se dezvolta, consulta imediat medicul. Incearca sa stai cat mai putin timp in picioare si fa multe exercitii fizice. Urmeaza o dieta echilibrata bogata in fibre, vitaminele A, C, E si complexul B. Usturoiul crud, ceapa si patrunjelul ajuta la cresterea elasticitatii venelor. Evita hainele stramte si nu-ti incrucisa picioarele, daca ai probleme cu varicele. Ori de cate ori ai ocazia, stai relaxata, cu picioarele ridicate. Castanele comestibile, urzicile, coada soricelului si traista ciobanului imbunatatesc debitul sangelui. Unguentele pe baza de tataneasa, stevie, macris si coada soricelului pot opri sangerarile si reduce durerile si umflaturile cauzate de varice.

Cistita, o infectie a vezicii urinare, este o afectiune comuna perioadei de graviditate. Apare in primul rand din cauza presiunii exercitate de fat asupra vezicii si din cauza cresterii volumului de lichide in organism. Evita mancarea nesanatoasa, amidonul, zaharul, cafeaua si alimentele acide. Iaurtul, usturoiul, prazul, varza, afinele, patrunjelul si apa plata reprezinta cele mai bune alegeri. Poarta lenjerie intima din bumbac, iar pentru igiena intima, uita de sapun, spumant sau sare de baie.

Si insomnia poate fi o problema in timpul sarcinii! Insomnia poate fi cauzata de multi factori: oboseala, nevoia de a urina, ingrijorarea, suprasolicitarea fizica si psihica sau disconfortul. Pentru combaterea ei, se recomanda consumul alimentelor usor digerabile cu cateva ore inainte de culcare, ceaiul de musetel sau de tei, o camera bine aerisita si un pat confortabil. Inainte de culcare, o baie calda, cu cateva picaturi de ulei de levantica in apa, si un masaj in zona gatului pot elibera tensiunea acumulata in timpul zilei.

Sursa: www.childbirth.org

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here