Hai sa vorbim despre pauzele de la scoala!

Imi placea sa merg la scoala. Pentru ca invatam lucruri noi. Dar imi placea si pentru ca erau atat de interesante pauzele dintre ore! De aceea, hai sa vorbim despre pauzele de la scoala. Sunt sau nu sunt importante? Au nevoie elevii de pauze, sau nu prea?

Citeste si: Oana Moraru: ,,Suntem corigenti la a da copiilor libertatea de joc in aer liber”

Am fost destul de surprinsa atunci cand am citit despre una dintre cele mai stricte scoli din lume si anume Albany din Hornchurch, care este situata undeva in sudul Marii Britanii.

Liniste la pauza!

De cativa ani elevilor de aici li s-au impus cateva reguli stricte pentru a imbunatati comportamentul acestora. Lucrurile suna bine, pana in momentul in care afli ca una dintre reguli este ca in timpul pauzei elevii nu au voie sa vorbeasca intre ei. Deloc. Iar acest lucru se aplica si in curtea scolii sau la locul de joaca.

In plus, elevii mai mari se aliniaza inainte de a merge la ore, iar acest lucru se intampla de trei ori pe zi.

“Am decis acest lucru din mai multe motive. Ne-am dorit un mediu academic calm, asa cum ar trebui sa fie intr-o instituție de prestigiu”, spune directoarea scolii, Val Masson, care sustine ca astfel s-a imbunatatit atmosfera in scoala.

Potrivit dailymail.com, parintii mai multor elevi de la aceasta scoala considera ca interzicandu-le copiilor sa discute intre ei la pauza nu este deloc in favoarea lor.

Citeste si: Draga scoala, copilul are nevoie de pauze!

Pauze dese si joc nestructurat

Cum era vorba aceea “pauzele lungi si dese, cheia marilor succese”? Cel putin aceasta este abordarea sistemului educational din Finlanda: 15 minute de pauza la fiecare 45 de minute de studiu, iar pauzele inseamna cat mai mult timp petrecut afara, incurajandu-se jocul nestructurat.

Citeste si: Modelul finlandez: pauzele dese – succesul invatarii rapide

Conform profesorilor finlandezi, copiii au nevoie de pauze, pentru ca acestea au numeroase beneficii: copiii socializeaza si isi dezvolta abilitatile de comunicare, isi intaresc imunitatea, isi imbunatatesc sanatatea fizica, isi dezvolta creativitatea, reusesc sa se concentreze mai usor asupra materiei, dupa ce au avut o pauza, potrivit unui studiu facut de Dr. Olga Jarett si colegii sai in cadrul Departamentului de Educatie Timpurie, de la Universitatea din Georgia. Si cireasa de pe tort: pentru rezultate academice mai bune!

Care este parerea ta: in Romania au nevoie elevii de pauze, sau nu prea?

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Observi cum copilul tau nu mai are timp sa fie copil?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here