Cum sa-mi fac copilul sa fie atent la ce ii spun?

Uneori, cand iti chemi copilul, strigandu-l pe nume te lovesti de… liniste? Reactie zero? Raspuns nul? Ai impresia ca vocea ta nu-l mai face deloc atent la ce spui sau ca, pur si simplu, si-a pierdut “puterea” asupra copilului? Esti in cautarea unei strategii care sa te ajute sa-ti pastrezi calmul pe de o parte, iar pe de alta parte sa-ti faci copilul sa te asculte sau cel putin sa te auda? Un profesor a gasit solutia!

Citeste si: 13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!

Ti se intampla ca lipsa lui de raspuns sa-ti produca o incertitutine: oare m-a auzit? Oare imi va urma instructiunile? Ai vorbit cu copilul, vezi cum paraseste camera, iar dupa 30 de secunde se intoarce si uite atunci te loveste realitatea: nu te-a auzit, nu a fost atent la cele spuse de tine, vocea ta a devenit doar “zgomot” de fundal. Dezamagitor. Dar iti poti recupera puterea. Sau macar il poti face atent la ce vrei sa-i spui.

Trebuie sa-i captezi atentia, inainte de a-i spune orice. Permite-i sa se opreasca din ce face. Copiii nu prea au abilitatea de “multitasking” (“multifunctional”) dezvoltata. Nu se pot concentra asupra jocului si in acelasi timp sa si asculte cu atentie alte informatii suplimentare. Si acest comportament din partea copiilor e inteles gresit de catre parinti, cei din urma crezand ca sunt ignorati de catre micuti. Parintii isi pierd rabdarea, pot ridica vocea si de aici pot urma diverse scenarii.

Citeste si: Principii de aur in parenting: cum iti ajuti micutul sa creasca armonios

Robert Abramson, profesorul si directorul Institutului Dalcroze din Manhattan vine cu solutia: “Atunci cand copiii vorbesc incontinuu in casa si aparent nu pot fi opriti, multe cadre didactice au tendinta sa strige. Ceea ce ar trebui sa faca este sa le capteze atentia, altfel decat cu ajutorul cuvintelor. De exemplu, eu bat din palme, ritmic si in acelasi timp sa fie melodios. Iar copiii vor incerca sa ma imite, batand si ei din palme, incercand sa refaca linia melodica sau sunetele auzite. Este un semnal sonor pentru a se opri din ceea ce fac”. Si astfel le captati atentia! Sau cautati alte metode. Copiilor le place sa se miste, sa danseze, sa cante, sa repete, sa produca sunete etc. Sunt modalitati simple, dar eficiente, spun specialistii, iar folosindu-le, va puteti pastra calmul, dar si va puteti face auzit!

S-ar putea sa-ti placa si: La 5 ani suntem genii ale creativitatii! Dar scoala… ne prosteste

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here