Cum sa le setezi copiilor un exemplu financiar bun?

Educatia financiara este o educatie atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici. Daca te-ai decis sa-i faci copilului tau o educatie financiara, afla de la Roxana Bucur, autoarea cartii pentru copii ,,Maruntila si Bancnotila”, consultant financiar si autoarea blogului Psihologia banilor. Cum poti sa le setezi copiilor un exemplu financiar bun.

Vezi si De ce sa facem educatie financiara copiilor?

Copiii sunt precum un burete care absorb informatia. Copiii invata prin imitatie, astfel ca, modelul parental este cel care le confera perspective viitoare. Asa cum parintii se comporta cu banii, daca vorbesc sau nu despre bani, asa si copiii se vor comporta si vor manifesta aceeasi atitudine fata de bani.

Roxana Bucur
  1. Discutand cu ei despre bani

Subiectul banilor, discutiile legate de ei este necesar a se face de fata cu copilul, dezvoltand, astfel, increderea copilului in el. Copilul se modeleaza a fi un om responsabil si matur financiar. Desi, se poate crede ca nu intelege foarte multe, el observa ca banii fac parte din viata oamenilor si va reitera in viata sa adulta discutiile despre bani.

Discutiile pot fi unele care transmit emotii negative, atunci cand familia intampina probleme financiare sau emotii pozitive daca banii sunt suficient de multi. Daca se intampla sa se regaseasca o familie in prima varianta, discutiile trebuie sa mearga in ideea de a gasi solutii pentru iesirea din acea situatie, caci blamarea banilor, a oamenilor care au bani, le pot genera simtaminte si convingeri negative, limitative despre bani copiilor si mai tarziu. In viata ei vor munci pe bani putini, nu vor fi suficient de deschisi orizonturilor de crestere a veniturilor si de prosperitate financiara.

Citeste si Topul celor 3 greseli pe care parintii le fac atunci cand incearca sa-si educe copiii despre bani

  1. Realizand activitati in care subiectul sunt banii

Copiii invata prin imitatie – imita ceea ce vad la parintii lor, cat si din poveste sau jocuri, astfel, activitatile in cadrul carora copii pot fi educati financiar le reprezinta jocurile precum: “La piata”, “La magazin”, “La serviciu” in care invata comportamente de cheltuire, de munca pentru obtinerea banilor, de asemenea, invata valoarea fiecarei monde sau bancnote si schimburile ce se realizeaza in economie.

Povestile sunt benefice pentru a transmite principii si consecinte financiare pentru un viitor prosper.

  1. Planificand sarcinile din casa si cheltuirea banilor

Implicarea in activitatea practica care sa vizeze sarcini pe care le poate face si el pentru care sa primeasca bani determina educatia financiara din perspectiva valorii banilor. Discutarea cheltuielilor in momentul in care se realizeaza in casa potenteaza idea de gestionare, optimizarea bugetului.

Copilul implicat in viata financiara de familie va avea creata perspectiva gestionarii banilor, a optimizarii cheltuielilor, iar pe termen scurt se vor elimina supararile legate de cumpararea unei jucarii preferate, a realizarii poftelor diverse.

Autor: Roxana Bucur

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here