Cum sa-l ajuti sa-si gaseasca motivatia de a invata, dorinta de a afla?

Cum sa-l ajuti sa-si gaseasca motivatia de a invata? Cum sa-si pastreze viu interesul pentru studiu? Cum sa nu-si piarda curiozitatea si dorinta de cunoastere? Cum sa-l incurajezi sa invete singur?

Citeste si: Tu stii cum iti poti ghida copilul…sa gandeasca?

Poti sa insisti si sa tot insisti, sa-ti trimiti copilul la tot felul de cursuri de dezvoltare personala, sa-l pedepsesti sau sa-i oferi recompense, sa-i cumperi carti motivationale si cine mai stie ce alte trucuri miraculoase mai apar. Dar in adancul sufletului stii ca, daca nu are motivatia de a invata, degeaba il fortezi, cunostintele acumulate vor fi pe termen scurt, informatiile vor fi memorate mecanic, iar intreg procesul de studiu nu-i va aduce mari satisfactii. Si atunci cum sa-l incurajezi sa-si doreasca sa afle, sa cunoasca, sa invete singur?

Motivatie + Determinare = Alege sa invete!

Dar cum il ajuti sa-si gaseasca motivatia si sa-si mentina determinarea? Chiar visezi sa-l vezi ca se mobilizeaza si isi doreste sa invete, nu-i asa?

Iata trei pasi cum sa-l incurajezi sa invete singur:

  1. Ofera-i libertatea de a alege

Stii ce fac multi parinti? Se grabesc sa decida pentru copilul lor, scrie thenewageparents.com. Pentru ca sunt adulti, adica sunt mai mari si au mai multa experienta, si sunt mai bine ancorati in realitate. Dar in momentul in care decizi mereu pentru copil, practic ii iei din posibilitatea de a alege, de a-si spune cuvantul, de a gresi, de a avea ocazi sa invete din propriile greseli.

Inainte de a-l inscrie la orele de inot, de dans, de pictura, tenis si pian, intreaba-l ce i-ar placea sa faca? Ce si-ar dori mult sa invete? Si ofera-i posibilitatea de a invata ceea ce-si doreste! Ii va oferi o mult mai mare incredere in fortele proprii, incredere si in tine, ca tii cont de interesele lui. Si va fi mai fericit si mai dornic sa invete. Uite, acesta ar fi primul pas pentru a-l motiva sa invete! Pentru a-l motiva sa-si doreasca sa invete singur!

Citeste si: Observi cum copilul tau nu mai are timp sa fie copil?

  1. Impartasirea informatiilor/ideilor/preocuparilor

Atunci cand este un subiect care iti place, care te pasioneaza, pe care doresti sa-l dezvolti, nu-i asa ca-l distribui imediat pe retele de socializare? Nu-i asa ca le vorbesti prietenilor/colegilor despre acea ultima carte care te-a impresionat atat de mult? Incurajeaza-l sa vorbeasca despre lucrurile care-l pasioneaza! Incurajeaza-l sa caute informatii, sa le dezvolte, sa le impartaseasca si cu cei care au aceleasi interese ca si el. Acesta este al doilea pas care il va ajuta sa-si doreasca si sa-l motiveze sa studieze, sa invete, sa cunoasca.

Citeste si: Oana Moraru: ,,Scoala nu ar trebui sa ocupe mai mult de o treime din timpul liber al copilului!”

  1. Invata-l sa fie constient de sine. Sa-si depisteze emotiile, sa-si stie punctele forte, punctele slabe, sa-si stie scopurile si valorile.

Cum poti face acest lucru? Pune-i intrebari care sa-l faca sa gandeasca asupra lucrurilor pe care le simte, asupra emotiilor, sa-si identifice interesele, talentele, sa fie constient de lucrurile care sunt importante pentru el si de lucrurile pe care doreste sa le cunoasca si sa le invete. Aceasta abilitate de autoconstientizare ii va servi de minune in viata de adult.

S-ar putea sa-ti placa si: Cele mai interesante jocuri si jucarii pentru un scolar

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here