Cum ii invatam pe copii sa se apare in fata comportamentelor toxice

copil adolescent scoala

Ca parinti, facem tot posibilul pentru a le da aripi copiilor nostri si a-i feri de tot ce le poate opri zborul. Cu toate acestea, nu e intotdeauna usor sa-i tinem departe de comportamentele toxice ale altor adulti. Iata cum ii ajutam pe copii sa se apere in fata unor astfel de atitudini gresite. Uneori, tot ce i-am invatat acasa – bunatatea, generozitatea, taria de caracter – se poate narui intr-o secunda, atunci cand copiii sunt expusi unor influente toxice. Si asta pentru ca, pe de o parte, nu putem fi in fiecare clipa langa ei si, pe de alta parte, pentru ca nu toti copiii stiu sa-si exprime sentimentele. Iata ce masuri puteti lua pentru a-i proteja pe copii de comportamene toxice atat acum, cat si pe viitor, cand vor deveni adulti.

Vezi si Cand trebuie sa spunem copilului “NU”

Retrageti sprijinul adultului
Ni se tot repeta sa sustinem punctul de vedere al profesorilor, al altor parinti, al antrenorului de sport si, de multe ori, poate fi o decizie buna, insa totul are o limita. Daca a sprijini adultul inseamna a incuraja si a valida un comportament toxic, este timpul ca aceasta incredere sa inceteze. Informeaza-l si pe copil atunci cand ai decis asta – astfel incat sa stie ca nici tu, ca parinte, nici el, ca minor, nu trebuie sa mai accepte ca aceasta atitudine sa se repete.

Ajutati-l sa stabileasca limite

O limita este linia dintre ceea ce sunt eu si ceea ce nu sunt eu; intre ceea ce cred si ceea ce nu cred. Cu o limita stabilita clar, copilul va intelege ca nu trebuie sa fie de acord sau sa creada tot ce spune, simte sau face cel din fata lui. Este important sa-l invatam respectul fata de altii, dar cel mai important este sa-l invatam respectul fata de sine insusi.

Invata-l sa spuna “NU”

E un cuvant atat de simplu si, totusi, atat de greu de rostit de cele mai multe ori – dar e si cuvantul care te poate salva de multe neplaceri, atunci cand e folosit la momentul potrivit. E nevoie de tarie de caracter si de curaj pentru a spune “Nu” – asa ca trebuie sa-i insuflati si aceste aptitudini. Atunci cand cineva ii cere copilului sa faca un lucru rusions, nepotrivit, parerea adultului nu mai conteaza. Invatati-i pe copii sa isi asculte instinctul si vocea interioara, care le va spune intotdeauna daca ceva este corect sau nu.

Citeste si De ce parintii buni au copii neascultatori

Nu trebuie sa urmeze “turma”

Ajutati-va copiii sa inteleaga cat de important este sa ramana ei insisi si cat de nociv este, in acelasi timp, sa se schimbe pentru a fi in rand cu ceilalti. Ei trebuie sa stie sa nu cedeze la intimidari si sa nu accepte sa se transforme in victime. Si, nu in ultimul rand, invatati-i ca nu trebuie sa raspunda cu aceeasi moneda, ci sa se indeparteze de persoanele care au manifestat un comportament toxic.

Fericirea ne-o cladim singuri

Starea noastra de bine nu trebuie sa depinda de ceea ce cred altii despre noi. De fapt, nimeni nu ne cunoaste mai bine decat ne cunoastem noi insine – e mesajul pe care trebuie sa-l inteleaga si copiii nostri. Daca cel din fata ta nu te vede asa cum esti in realitate, nu inseamna ca tu nu ramai la fel de minunat.

Sa ne pastram calmul

Copiii nostri trebuie sa aiba incredere ca ne vom pastra cumpatul, indiferent ce ne vor destainui. Daca nu vor avea incredere sa vorbeasca cu noi, s-ar putea sa nu aflam niciodata ca au fost expusi la comportamente toxice si sa giram, astfel, acest tip de comportament.

Fiti vocea lor

E de preferat sa-i invatam pe copii sa se apere singuri si sa iasa din probleme fara ajutorul adultilor, dar asta nu este intotdeauna posibil. Atunci cand situatia o cere, fiti avocatul copilului vostru, mai ales atunci cand raportul de “forte” – fie ele fizice sau emotionale – este in defavoarea celui mic. Nu adoptati o atitudine ofensiva – incercati sa intelegeti si punctul de vedere al adultului. Poate ca undeva, adevarul a fost distorsionat sau gresit inteles de una sau de ambele parti – fara o intentie rea.

Nu uitati – copiii sunt destepti. Stiu ce se petrece cu ei si sunt intuitivi. Cand spun ca se intampla ceva gresit, de obicei chiar asa este. Puneti-le cat mai multe intrebari, pentru a afla cat mai multe detalii. Descoperiti care este parerea lor si cum cred ca ati putea sa-i ajutati voi, parintii. Asigurati-i ca intelegeti pe deplin prin ce trec. Si copiii vor sa fie eroii nostri, la fel cum orice parinte viseaza sa fie eroul copilului lui. Insa, dincolo de asta, toti copiii isi doresc sa fie propriii lor eroi. Ajutati-i sa reuseasca. Copilul tau s-a lovit de un comportament toxic? Ai discutat cu el? Cum ati rezolvat problema?

Vezi si Adevarul infricosator despre ce ii face pe copiii nostri sa sufere

Articol original de Karen Young

Traducere si adaptare: A.M.

Articol aparut pe heysigmund.com

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here