Cand trebuie sa spunem copilului “NU”

Foto: hope1032.com.au

Parintii care-si cocolosesc excesiv copiii si parintii “elicopter” vor avea parte de odrasle cu un comportament ce lasa de dorit, care nu vor fi pregatiti pentru viata, avertizeaza expertii. Iata cand trebuie sa spunem copilului “NU”.

Parintii din clasa mijlocie fac mai mult rau copiilor lor atunci cand nu sunt in stare sa spuna “NU” si nu le refuza absolut nimic, sustine un psiholog renumit. Pentru multi profesori, comportamentul neadecvat la orele de curs nu apare din cauza copiilor, ci pentru ca este girat de parinti, sustine Amanda Gummer, un savant in psihologie, specializat in dezvoltarea copiilor.

Vezi si Cand si cum spunem NU copilului

“Copiii cu un comportament necizelat, lipsit de reguli, sunt, de obicei, crescuti de parintii «elicopter», adica acei parinti care urmaresc indeaproape fiecare activitate si gest al copilului, indeplinindu-i orice capriciu si generand, astfel, sindromul «micului imparat»”, spune dr. Gummer intr-un interviu acordat Daily Mail.

Din experientele sale, care au presupus lucrul cu profesori din scolile primare, atitudinea si tiparele comportamentale ale parintilor din clasa mijlocie par a fi mult mai socante chiar decat cele ale copiilor crescuti de ei.

“Au ambitii exagerate cand vine vorba de viitorul copiilor lor si nu reusesc sa-si dea seama cat de rau le va face acestora cocolositul excesiv. Pur si simplu, acesti copii nu sunt pregatiti pentru compromisurile pe care le presupune viata reala”, mai spune psihologul.

“Desi am stiut de mult ca acest stil parental poate genera copii incapabili sa ia decizii sau sa-si manifeste independenta, ceea ce este putin discutat este cat de agresivi si de dificili pot fi copiii parintilor «elicopter» in mediul scolar. Acesti copii performeaza la scoala pentru ca nu pot accepta ideea de a nu fi pe primul loc. Asa ca fac tot posibilul si se lupta continuu pentru a obtine atentia exacerbata cu care au crescut si pe care cred ca o merita”, explica dr. Gummer.

Profesorii sunt “teribil de frustrati” de aceasta abordare, mai spune ea. Recent, datele furnizate de Departamentul pentru Educatie au scos la iveala faptul ca nu mai putin de 35 de copii sunt exmatriculati zilnic in Marea Britanie, din cauza comportamentului nepotrivit. Doar o cincime dintre cei exmatriculati sunt elevi de scoala primara, inclusiv unii copii de patru ani – o cifra care s-a dublat in ultimii patru ani.

Dr. Gummer e de parere ca aceasta crestere semnificativa a numarului exmatricularilor poate avea legatura cu un comportament neadecvat, combinat cu lipsa aptitudinilor personale, ca urmare a unui parenting deficitar.

Citeste si Adevarul infricosator despre ce ii face pe copiii nostri sa sufere

“Imaginati-va ca acesti copii sunt atat de neajutorati incat au nevoie de asistenta pentru a merge la toaleta sau a se inchide la pantofi, dar nu se tem sa raspunda obraznic profesorului la scoala. Prea multi dintre acesti copii n-au auzit in viata lor cuvantul NU acasa”, spune psihologul.

Exista studii care au sugerat ca parintii care exercita prea mult control asupra copiilor lor le-ar putea cauza probleme de sanatate mintala mai tarziu in viata. Un studiu dat publicitatii in 2015, realizat de University College din Londra, care a monitorizat peste 5.000 de persoane inca de la nastere, a descoperit ca acele persoane ale caror parinti se implicau prea mult in viata lor sau incurajau dependenta, deveneau mult mai nefericite in adolescenta, la 30 de ani, la 40 de ani si chiar mai tarziu in viata.

“Copiii au nevoie de reguli, au nevoie sa li se traseze limite si sa li se creeze situatii in care sa simta frigul, foamea, sa aiba voie sa cada, sa se loveasca, astfel incat sa poata invata din greseli”, concluzioneaza dr. Gummer. “Daca sunt lipsiti de toate aceste experiente banale, vor fi mult mai greu de educat de catre profesorii lor.”

Tu ti-ai rasfatat excesiv copilul intr-o anumita situatie? Ce modificari ai observat in comportamentul sau?

Articol original de Rachael Pells

Traducere si adaptare: A.M.

Articolul a aparut pe www.independent.co.uk

Vezi si Principii de aur in parenting: cum iti ajuti micutul sa creasca armonios

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here