Care sunt cele mai ravnite meserii de catre copii, la Ziua Stafetei

„Ziua Stafetei” a debutat pentru cei 4743 de copii si tineri care iau locul adultilor pentru o zi si incearca profesia la care doar visau. Cele mai ravnite meserii de catre copii sunt: politist (16%), medic (15%), cadru didactic (15%), programator IT (7%). Copiii cei mai interesati de acest program sunt din categoria varstei de 14 ani (22%) fiind urmati de categoria varstei de 17 ani (17%) si cea de 13 ani (16%). Provenienta copiilor inscrisi este: Bucuresti (8,5%), Bistrita Nasaud (7,8%), Bacau (7,4%) si Iasi (7,2%).

Vezi si De “Ziua Stafetei”, 2.500 de tineri vor prelua slujbele adultilor

Drepturile copiilor si tinerilor de a participa la luarea deciziilor in ceea ce le priveste viitorul, de a-si exprima propriile opinii si de a fi ascultati de catre adulti sunt cateva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel international prin Conventia ONU cu privire la drepturile copiilor, semnata in 20 noiembrie 1989 si ratificata in Romania prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.

„Participarea copiilor si tinerilor la viata comunitatii trebuie sa devina o prioritate deoarece ei formeaza generatia de maine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai tarziu. Ziua Stafetei e menita sa readuca in atentia adultilor responsabilitatea pe care o au atunci cand iau decizii care au impact asupra copiilor, afirma Kirsten Theuns, Sefa Delegatiei Est Europene, Fundatiei Terre des hommes.

In semn de recunoastere a acestor drepturi, in luna noiembrie a fiecarui an (incepand din 2012), Fundatia Terre des hommes desfasoara campania “Ziua Stafetei – Acum decid eu!” (www.ziuastafetei.ro) prin care copii si tineri din intreaga tara sunt sprijiniti de adulti sa-si afirme aspiratiile pentru viitor si sa incerce, pentru o zi, profesiile la care viseaza.

Campania a demarat cu schimbul de stafeta al Excelentei Sale Doamna Ambasador al Finlandei, Päivi Pohjanheimo cu elevii de la Colegiul National „Matei Basarab”, Cazacu Andreea Bianca (16 ani) si Gidea Sandutu Stefan (16 ani). In cadrul activitatii de predare-preluare a stafetei, tinerii au participat la sedinta saptamanala a ambasadei, au avut o intalnire cu Consulul Onorific al Finlandei, doamna Elena Lotrean, intalnire centrata pe probleme de educatie. In program tinerii au beneficiat si de un tur al ambasadei. Ziua a continuat cu pranzul servit la resedinta Ambasadorului cu participarea Sefului Adjunct al Misiunii, doamna Anne M´Rabet, a doi reprezentanti ai MAE Finlanda precum si a unui oficial roman.

„A fost o placere sa colaborez deja pentru a doua oara cu Terre des hommes in organizarea evenimentului Ziua Stafetei. Andreea si Stefan, elevii care m-au insotit in timpul zilei, au aratat o motivatie si un interes real in diplomatie si relatii internationale. Modul in care s-au pregatit in prealabil despre munca mea in Romania a fost impresionanta. Sper ca prin participarea mea la acest program am putut sa le impartasesc acestor elevi talentati, impreuna cu echipa ambasadei Finlandei, cateva lectii utile despre aceasta profesie!” a sustinut Excelenta Sa, doamna Päivi Pohjanheimo.

„Pentru noi a fost o zi extraordinara si nu cred ca aveam aceasta oportunitate daca nu participam in proiect. Ne-a ajutat mult sa constientizam pasii pe care ii avem de urmat in cariera de diplomat. Pare simplu insa este o responsabilitate foarte mare sa reprezinti un stat intr-o alta tara, sa incerci sa intelegi cultura, structura politica si sa te adaptezi astfel incat oamenii pe care ii reprezinti sa fie in deplina siguranta”, au declarat Andreea si Stefan.

In perioada 12-23 noiembrie 2018, pentru a marca Ziua Internationala a Drepturilor Copiilor, 4.743 de copii participa la cea de-a VII-a editie a campaniei “Ziua Stafetei”, o campanie-eveniment initiata de catre Fundatia Terre des hommes si implementata la nivel national. In cadrul acestei campanii adultii predau stafeta propriilor meserii unor copii si tineri dornici sa le invete.

Vezi si 500 de liceeni vor invata cum sa se pregateasca pentru o viitoare cariera in retail

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here