Cum poti preveni cancerul de san si unde iti poti face o consultatie gratuita in Romania?

Cancerul la san este cel mai comun tip de cancer invaziv, care apare in randul femeilor, si a doua cauza de mortalitate la femei, dupa cancerul pulmonar. Statisticile realizate in cadrul studiilor privind cancerul la san arata ca la fiecare trei minute, o femeie este diagnosticata cu cancer de san.

1 octombrie, in intreaga lume, marcata Ziua Mondiala a Luptei impotriva Cancerului la San

Intreaga luna octombrie este dedicata unor actiuni care au ca scop constientizarea pericolului reprezentat de aceasta maladie si a modului in care pot fi depistate primele semne ale bolii, astfel incat sa poata fi salvata viata acelor persoane diagnosticate cu aceasta cumplita boala, potrivit agentiei de presa RADOR.

30000 de femei cu varsta cuprinsa intre 50 si 69 de ani vor putea beneficia in a doua parte a acestui an de teste gratuite pentru depistarea cancerului la san, scrie realitatea.net.

Tipurile de servicii medicale care ar putea fi furnizate gratuit prin programul de screening national de cancer mamar sunt:

  • consultatie primara;
  • mamografie si ecografie la san;
  • examen histopatologic;
  • excizia locala a leziunilor sanului.

Avon si Kaufland continua Campania nationala pentru depistarea cancerului la san!

Peste 3000 de femei sunt asteptate sa beneficieze de consultatii gratuite in parcarile magazinelor Kaufland din 20 de orase din tara, potrivit Stiri ONG.

Doua dintre etapele campaniei s-au desfasurat in perioadele 7 – 30 iunie, 5 septembrie – 2 octombrie 2019. Cea de-a treia etapa a campaniei va avea loc in intervalul 11 – 22 octombrie, dupa cum urmeaza:

Targu-Jiu: 11-13 octombrie

Ramnicu Valcea: 14-16 octombrie

Curtea de Arges: 17-19 octombrie

Targoviste: 20-22 octombrie

Consultatiile se desfasoara conform urmatorului orar, in limita timpului disponibil (fiecare ecografie inseamna 20 de minute):

Ziua 1/oras: 12:00-20:00

Ziua 2/oras: 10:00-19:00

Ziua 3/oras: 10:00-19:00

Citeste si Diagnosticul de cancer la san: o poveste pentru micutul tau

Factorii de risc in cancerul de san 

Conform Mayo Clinic, nu inseamna neaparat ca daca ai unul sau cativa dintre factorii de risc, vei dezvolta cancer la san. Multe dintre femeile care dezvolta acest tip de cancer nu cunosc alti factori de in afara de unul singur: faptul ca sunt femei.

Ceea ce poate fi asociat cu cresterea riscului de aparitie a cancerului la san include:

  • Esti femeie;

Femeile sunt mult mai predispuse decat barbatii sa dezvolte cancer la san.

  • Varsta inaintata;

Riscul aparitiei cancerului la san creste odata cu varsta.

  • Istoricul personal;

Daca ai mai avut in istoricul personal afectiuni ale sanilor care nu sunt cancer, dar care pot duce la aparitia acestuia, printre care hiperplazia atipica sau carcinomul lobular in situ.

Daca ai mai avut in istoricul personal cancer la unul dintre sani, exista sanse sa dezvolti cancerul la celalalt san.

Daca in istoricul tau familial, mama, sora sau fiica a fost diagnosticata cu cancer la san, de obicei la o varsta frageda. Insa, majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer la san nu au prezentat in istoricul medical familial aceasta afectiune.

  • Gene mostenite;

Anumite mutatii genetice care cresc sansele de aparitie a cancerului la san pot trece de la parinte la copil. Cele mai cunoscute mutatii genetice se refera la BRCA1 si BRCA2. Aceste mutatii genetice pot creste riscul de aparitie a formelor de cancer, insa nu le fac inevitabile.

  • Expunerea la radiatii in zona pieptului in copilarie ori la varsta adulta tanara;
  • Obezitatea;
  • Inceperea perioadei menstruale la o varsta frageda, inainte de 12 ani;
  • Inceperea menopauzei la o varsta inaintata;
  • Conceperea primului copil la o varsta inaintata (dupa 30 de ani);
  • Daca nu ai avut niciodata o sarcina;

Femeile care nu au fost niciodata insarcinate au un risc mai mare sa dezvolte cancer la san comparativ cu mamele care au unul sau mai multi copii.

  • Terapia cu hormoni;

Femeile carora le sunt administrate tratament hormonal pentru menopauza si care combina estrogeni cu progesteroni au sanse mai mari sa dezvolte cancer la san.

  • Alcoolul

Se poate preveni cancerul de san? 

Se pot reduce sansele de aparitie a cancerului la san la femeile care se afla la risc astfel:

  1. Intreaba-ti medicul despre screening-ul pentru cancerul de san, cand poti incepe sa-ti faci investigatii, cum ar fi mamografiile. Impreuna, puteti decide care sunt strategiile de screening cele mai potrivite pentru tine.

2. Fii constienta de autoexaminarea sanilor. Autoexaminarea sanilor te poate ajuta sa intelegi mai bine schimbarile normale la nivelul sanilor tai, dar si sa identifici simptomele/semnalele neobisnuite care pot aparea. Cancerul la san are mai multe simptome, insa unul dintre cele mai identificabile simptome este acel nodul la nivelul sanului. Majoritatea nodulilor la san nu sunt cancerosi, insa este necesar sa fie verificate de catre medicul specialist.

Potrivit Serviciului National de Sanatate din  Marea Britanie (UK), iata ce poti observa:

  • O schimbare la nivelul marimii si formei fie a unuia dintre sani, fie a ambilor sani;
  • O scurgere a mamelonului care poate contine si fire de sange;
  • Umflaturi la nivelul subratului;
  • Incretire a pielii sanilor;
  • Eczeme pe sau in jurul mameloanelor;
  • O schimbare la nivelul mamelonului, cum ar fi mamelon “scufundat” in san;

3. Limiteaza consumul de alcool

Daca alegi sa bei totusi alcool, incearca sa te limitezi la un pahar pe zi.

4. Alege sa faci sport

Opteaza pentru cel putin 30 de minute de exercitii in fiecare zi. Daca nu esti de felul tau o persoana activa fizic, cere o parere specializata in ceea ce priveste cele mai potrivite exercitii pentru tine.

5. Limiteaza terapia hormonala pentru menopauza!

Pentru a reduce riscul aparitiei cancerului la san, foloseste cea mai mica doza de tratament cu hormoni pentru cea mai scurta perioada de timp.

6. Mentine o greutate corporala sanatoasa

7. Opteaza pentru o alimentatie sanatoasa

Vorbeste deschis cu medicul tau despre ceea ce presupune dieta alimentara mediteraneana, cea in care vei folosi ulei de masline extravirgin si mix de alune si nuci.

Citeste si Incidenta cancerului de san va creste la 10.000 de cazuri noi anual

Se pot reduce sansele de aparitie a cancerului la san la femeile care se afla la risc foarte ridicat:

Cu acordul medicului specialist se pot avea in vedere urmatoarele:

  1. Chemopreventia sau tratamentul de preventie presupune utilizarea substantelor natural sau sintetice pentru a reduce riscul aparitiei cancerului sau de a reduce sansele de recidiva a cancerului, potrivit Centrului OncoCare.

2. Interventie chirurgicala preventiva

Femeile care au un risc mare de a dezvolta cancer la san opteaza, de cele mai multe ori, la mastectomie profilactica. Interventiile sunt potrivite pentru femeile “care sunt purtatoare ale mutatiilor genetice BRCA; daca au un istoric familial puternic de cancer mamar, fara o mutatie genetica cunoscuta; li s-a indepartat deja un san din cauza cancerului si au un istoric familial legat de aceasta boala sau au avut carcinom lobular in situ”, scrie 360 medical.

Statisticile arata ca, la fiecare trei minute, o femeie este diagnosticata cu cancer la san. Aceasta statistica neplacuta ar putea fi diminuata daca se va urmari o alimentatie sanatoasa, daca se va face sport si daca se va face o autoexaminare lunara a sanilor. Cum nu toti nodulii sunt detectabili la atingere, medicii recomanda efectuarea regulata a mamografiilor, scrie canceruldesan.ro. Pentru femeile trecute de 50 de ani, este recomandata efectuarea mamografiei o data pe an, iar femeilor sub 50 de ani le este recomandata ecografia mamara.

Autoexaminarea sanilor se face in fata oglinzii pentru a observa eventuale modificari ale sanilor, cum ar fi marimea, conturul, structura pielii etc. Se vor palpa atat sanul in intregime, cat si axila. Opt din zece noduli nu sunt cancerosi, dar si in acest caz, doar medicul specialist va putea avea o parere despre tipurile de noduli. Din nefericire, se ajunge prea tarziu la medicul specialist, cand cancerul la san se afla deja in stadiul II sau III de avansare.

Primul navigator din Romania a fost lansat pentru pacientele cu cancer la san. Este vorba despre un ghid care explica fiecare detaliu al traseului ce trebuie urmat de pacienta proaspat diagnosticata cu cancer la san, in cadrul sistemului de sanatate romanesc. Aparuta pe platforma canceruldesan.ro, intr-un mod accesibil si usor de parcurs, el poate fi vazut aici! 

Citeste si Naşterea şi alăptarea naturală protejează împotriva cancerului la sân

Autor: Andreea Borcila 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here