Diagnosticul de cancer la san: cum ii explici micutului tau?

Sa-i spui copilului tau ca ai cancer este una dintre cele mai dificile momente din viata unei mame care poate sa doara mai mult decat atunci cand afli acest diagnostic. Poti vedea partea frumoasa si plina a paharului, chiar daca diagnosticul de cancer la san pare unul infricosator la prima vedere.

Optimismul si speranta pot schimba viziunea unei mame in fata problemei cu care se confrunta. Nu este usor sa-i explici copilului tau despre cancerul la san, dar poti transforma aceasta responsabilitate intr-o poveste frumoasa in care Binele poate invinge Raul, alaturi de Speranta, Optimism si Recunostinta.

Iata cateva idei de abordari pe care le poti aplica atunci cand te vei pregati sa-i povestesti copilului tau despre cancerul la san, potrivit Parents:

Fii concisa si clara in privinta diagnosticului de cancer la san. Spune-i direct micutul tau ca „mami are cancer la san”, apoi explica-i ce inseamna asta, fara dramatism. De altfel, pune accentul pe ideea ca primesti o ingrijire si un tratament bune pentru tine, iar intr-o buna zi se va face un tratament si mai bun pentru combaterea cancerului.

Accepta tensiunea si anxietatea, fiind firesti ca abordare. Da-i voie micutului tau sa-si exprime frica, confuzia sau furia.

„Cateodata, diagnosticul si tratamentul sunt destul de stresante si se poate crea o tensiune mai mare in atmosfera de acasa ori se poate lasa cu plansete. Este un lucru firesc in astfel de momente”, explica Patricia Kelly, autoare a cartii „Ghidul oricarui pacient care sufera de cancer: diagnostic, tratament si cum il gestionezi in fiecare zi” (Everyone’s Guide to Cancer Therapy: How Cancer Is Diagnosed, Treated, and Managed Day to Day).

Citeste si Primaria Capitalei va infiinta centre pentru screeningul cancerului de san si de col uterin

Aminteste-ti ca esti in continuare un model pentru micutul tau. Poti incerca sa mentii o atitudine pozitiva in fata sa, explicandu-i ca vor exista si zile mai dificile pentru tine. Felul in care vei vedea acest diagnostic va fi si felul in care te va vedea copilul tau pe tine. De asemenea, nu te sfii sa ceri ajutor unui consilier sau unui terapeut.

Explica-i faptul ca mami va avea tratament temporar, ca efectele chimioterapiei vor fi pentru o scurta perioada. Parul tau frumos va creste iarasi, greutatea isi va face loc inapoi, iar energia ta va deborda din nou.

Cancerul nu este contagios si nu este o pedeapsa. Aminteste-i micutului tau ca nu se va imbolnavi daca sta pe langa mami si ca nu este o pedeapsa pentru „oamenii rai”.

Ce trebuie sa stii despre diagnosticul de cancer la san? 

Statisticile arata ca, la fiecare trei minute, o femeie este diagnosticata cu cancer la san. Aceasta statistica neplacuta ar putea fi diminuata daca se va urmari o alimentatie sanatoasa, daca se va face sport si daca se va face o autoexaminare lunara a sanilor. Cum nu toti nodulii sunt detectabili la atingere, medicii recomanda efectuarea regulata a mamografiilor, scrie canceruldesan.ro.

Pentru femeile trecute de 50 de ani, este recomandata efectuarea mamografiei o data pe an, iar femeilor sub 50 de ani le este recomandata ecografia mamara.

Autoexaminarea sanilor se face in fata oglinzii pentru a observa eventuale modificari ale sanilor, cum ar fi marimea, conturul, structura pielii etc. Se vor palpa atat sanul in intregime, cat si axila.

Citeste si Cancerul ovarian, criminalul tacut. Simptome, diagnosticare si tratament

Opt din zece noduli nu sunt cancerosi, dar si in acest caz, doar medicul specialist va putea avea o parere despre tipurile de noduli. Din nefericire, se ajunge prea tarziu la medicul specialist, cand cancerul la san se afla deja in stadiul II sau III de avansare, potrivit sursei citate.

Citeste si Naşterea şi alăptarea naturală protejează împotriva cancerului la sân

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here