Mediul in care copilul traieste, dar si lucrurile pe care le vede in jurul sau pot sa-i influenteze dezvoltarea sa. Poate fi vorba despre ambianta de la scoala, de acasa, de la cresa/gradinita sau in oricare alt mediu unde copilul isi petrece o mare parte din timp. Exista cativa factori care influenteaza dezvoltarea si cresterea copilului, de la situatia financiara si pana la sprijinul emotional. In acest caz, ce trebuie sa stii ca parinte?
Mediul afectiv
Unul dintre cele mai importante medii pentru copil este cel de acasa. De cand se va naste, afectivitatea pe care acesta o va vedea si o va simti pe propria-i piele ii va modela personalitatea. O relatie afectiva sanatoasa dintre tine si copilul tau il va invata cum sa-si exprime sentimentele si emotiile sau cum sa-si inteleaga temerile etc.
Relatia emotionala dintre tine si micut il va invata cum sa interactioneze si in relatiile cu ceilalti. Afectivitatea care are loc inca din primii ani de viata il va ajuta sa aiba incredere in sine, sa se simta in siguranta, sa se simta important si apreciat.
O carte scrisa pe intelesul tuturor, care explica tot ce are nevoie un parinte sa stie si, culmea, nu este o „carte de parenting” este cea intitulata „Cele cinci limbaje ale iubirii” a lui Gary Chapman, pastor, cu experienta in consiliere matrimoniala. Asa cum iti va povesti si autorul, iubirea este mai simpla cand vorbesti pe intelesul copilului tau. Pe langa cuvintele de apreciere, faptele sunt cel putin la fel de importante in viata sa.
Citeste si Cum sa intelegi mai bine comportamentul copilului tau?
Relatia dintre parinti
Relatia pe care o ai cu partenerul de viata va afecta, in mare masura, dezvoltarea emotionala a copilului. Tu, alaturi de celalalt parinte al copilului, sunteti primele doua persoane, din viata sa, cele mai apropiate. Felul in care interactionezi cu jumatatea ta, de la modul de a iubi si de a respecta, il va invata pe cel mic cum sa valorizeze o alta persoana. Acesta va invata ce presupune conexiunea in relatiile cu ceilalti si respectul pentru cei din jurul sau. Gesturile simple si mici, precum tinutul de maini sau imbratisarile, ii vor demonstra copilului ca aceste lucruri sau obiceiuri (pana la urma) sunt moduri firesti prin care isi poate exprima afectiunea.
Situatia financiara
Situatia financiara va determina zona in care veti locui, cresa, gradinita sau scoala la care iti vei inscrie copilul, in general, viata sociala a intregii familii. Ce ar fi sa-i explici celui mic despre bugetul familiei si despre faptul ca, uneori, vor fi alte lucruri mai importante decat banii? Copilul va incepe, usor-usor, sa observe aspectele diferite pe care le va vedea la alte familii.
Un mediu supraaglomerat, agitat
Mediul de acasa, relatia cu proprii vecini, un mediu supraaglomerat sau mult prea galagios, pot afecta negativ personalitatea copilului, chiar si intr-o familie extinsa unde nu poti acorda atentie suficienta tuturor copiilor. In special, daca cel mic este introvertit, un mediu zgomotos l-ar predispune sa se inchida si mai mult in „carapacea” sa. Incearca sa-ti petreci timp de calitate cu copilul tau, chiar si intr-o scurta plimbare in aer liber. Amandurora va va face bine!
Citeste si Sotia e fericita? Atunci intreaga familie va fi fericita!
Mediul in care copilul invata
O atmosfera pozitiva si relaxata in sanul familiei il va ajuta pe cel mic sa se concentreze mai mult asupra modului de a invata la teme, la lectii s.a.m.d. Impreuna cu partenerul de viata, alegeti sa explorati impreuna cu cel mic curiozitatile sale, sa il incurajati sa puna intrebari si sa invete prin joaca! Aminteste-ti ca esti primul sau „invatator/educator”, de aceea va fi important sa-i asiguri un cadru familial care sa-i dea voie sa-si dezvolte propriile abilitati.
In concluzie, contextul si dezvoltarea copilului sunt conectate intre ele. Nu trebuie sa fie perfect, un copil are nevoie de lucruri simple: de la o masa calda, o imbratisare si sarut, cuvinte de apreciere pana la a-i fi alaturi atat in momentele frumoase, cat si in cele mai putin placute din viata sa.
Citeste si Familie amestecata: sotia tatalui, sotul mamei, dar copiii ce simt?
Sursa articol original: Mom Junction
Autor: Andreea Borcila