Cum sa intelegi mai bine comportamentul copilului tau?

Potrivit cunoscutului psihanalist, Sigmund Freud, bebelusul este ghidat, initial, de instinctul sau si de nevoile sale „egoiste”, dar cu timpul micutul se va adapta in functie de context preluand din credintele si valorile parintilor. De aceea, parintii vor juca un rol important in viata copilului. Nu este nimic complicat, ci trebuie doar sa fii mai atent la cateva detalii, cum ar fi ce anume ii place/nu-i place copilului, ce anume il face sa rada sau sa planga, ce anume il motiveaza sa faca ceva sau, din contra, ce-l opreste din a face ceva, iar lista poate continua.

In esenta, rolul tau de parinte este important in dezvoltarea psihologica a copilului. Asadar, intr-un studiu condus de dr. Brenda Volling, director si cercetator la Universitatea din Michigan se arata cum copilul este afectat, in mod direct, de cantitatea de timp investita de catre parinti in dezvoltarea acestuia. Fiecare copil este unic, de aceea iti va prinde bine atunci cand ii vei intelege atitudinea si dezvoltarea ale sale.

Totodata a-i asigura un confort material copilului tau nu va fi de ajuns. Va fi nevoie de suport emotional, de iubire, de apreciere, de protectie si de atentie.

Iata cativa pasi pentru a te ajuta sa intelegi mai bine psihologia copilului tau, potrivit Mom Junction:

Observatia 

Poti arata interes in ceea ce spune sau face copilul. Prin urmare, observa-i reactiile, actiunile, expresiile, temperamentul, obiceiul alimentar, de somn, de joaca. Te poti intreba, de altfel, „Ce anume ii face placere copilului meu? Dar ce nu-i place?”, „Cat de sociabil este? Ii place sa imparta lucrurile cu ceilalti?”, „Cat de mult se adapteaza copilul intr-un mediu nou, alaturi de persoane noi?” etc.

Citeste si Animalul de companie – aliatul excelent pentru dezvoltarea emotionala a copilului

Petreceti-va mai mult timp impreuna

Da, teoretic este usor, insa practic se prea poate sa te imparti intre locul de munca si familie. In plus, a-ti petrece timp impreuna cu copilul tau nu inseamna a sta intruna de vorba, ci mai poate insemna si liniste unul alaturi de celalalt. In afara de conversatiile din timpul meselor luate impreuna, dedica-ti timp sa te joci cu el, sa povestiti ce s-a intamplat la scoala, care sunt desenele sale animate preferate etc. Copilul tau are nevoie de atentia ta nepretuita.

Atunci cand va planificati anumite activitati, ai grija sa fie doar acelea, nu si altceva in plus, cum ar fi vorbitul la telefon cu un/o prieten/a sau vreo programare la masaj. Atunci cand oferi atentie „netulburata” celui mic, acesta din urma va intelege ce inseamna sentimentul de validare, de importanta in ochii tai.

Sa ai in vedere mediul din care face parte copilul sau anturajul sau

Poate vrei sa aflii ce anume il influenteaza pe copil la scoala, cu colegii, cu prietenii; de ce are o anumita atitudine si care sunt factorii declansatori. Exista studii care arata ca mediul inconjurator, cel in care se afla si copilul, poate afecta dezvoltarea creierului care, la randul sau, va afecta dezvoltarea limbajului sau abilitatile cognitive.

Incearca sa intelegi cum functioneaza creierul unui copil

Creierul sau va fi „modelat” de experientele pe care le are copilul, iar acest lucru va duce si la felul cum va reactiona cel mic in diverse situatii. Sprijina-ti copilul sa aiba o sanatate sociala si emotionala pozitive, benefice fiind capabil, de-a lungul timpului, sa se descurce in situatiile dificile.

Asculta ceea ce are de spus, chiar si povestile cu multa imaginatie 

Conversatiile sunt esentiale, insa calitatea de a asculta pe celalalt este cel putin la fel de importanta ca si comunicarea. Observa expresiile sale, tonul vocii, limbajul corpului si vei vedea ce-ti va transmite.

Citeste si Cand copilul este batut, anumite parti ale creierului sau se deterioreaza

Permite-i micutului sa se exprime in nenumarate forme

Daca iubeste sa deseneze, sa danseze, sa scrie, sa joace o sceneta, lasa-l sa faca asta mai des. Apoi intreaba-l ce anume a vrut sa exprime prin activitatea aleasa.

Pune intrebarile potrivite

Aici, de preferat sunt intrebarile cat mai deschise, cele la care nu se va raspunde cu „Da” sau „Nu”. Provoaca-l la discutie oricand petreceti timp impreuna. Totodata nu judeca intrebarea pe care copilul ti-o ofera deoarece s-ar putea intampla ca acesta sa nu te mai intrebe nimic data viitoare.

Observa alti copii

Atunci cand privesti ceilalti copii de aceeasi varsta cu al tau, ii vei putea intelege psihologia sa mai bine. De astfel, vei putea vedea care sunt abilitatile celui mic, cum se descurca in plan social. Asta nu va insemna ca ai nevoie sa aduci comparatii intre copilul tau si ceilalti aducandu-ti aminte ca fiecare dintre ei este unic si pretios in felul sau.

Empatizeaza – pune-te in „ciorapeii” copilului tau

Nu poti afla ce se intampla cu cel mic daca nu te vei sincroniza cu el atunci cand va fi nevoie. Asculta-i sentimentele si cuvintele sale si arata-i o modalitate sanatoasa de a reactiona in fata dificultatilor.

Ce trebuie sa stii despre EQ-ulul copilului tau

Cu ceva timp in urma, copiii nu erau considerati la fel de importanti precum adultii.  Cei mari nu iau in seama sentimentele si spusele lor, mergand pe ideea ca orice se va intampla rau copiii vor uita oricum cand vor creste mari, ceea ce este gresit. Iar acest lucru s-ar putea sa aiba un impact asupra copiilor, de-a lungul timpului.

Temperamentul copilului este diferit: acesta poate fi, pe de o parte, extrovertit exprimandu-si cu usurinta sentimentele si emotiile, iar pe de alta parte poate fi o persoana mai timida. Odata ce ai identificat felul sau de a fi, vei putea gasi o cale de a-l ajuta sa creasca sanatos din punct de vedere emotional, psihic, social etc.

Nu te limita la ceea ce stii

In fiecare zi vei invata ceva nou despre tine si despre copilul tau; este ceea ce se numeste evolutia fiecaruia dintre noi. Prin urmare, nu este de ajuns ceea ce stii deja despre el.

Psihologii specializati pe copil se orienteaza asupra doua teorii, si anume: dezvoltarea copilului este interioara, deci si schimbarea este innascuta si totodata depinde si de mediul inconjurator, cel din care face parte cel mic, mai precizeaza Mom Junction.

Citeste si Vrei sa ai o relatie frumoasa cu copilul tau?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here