Tu stii care este diferenta dintre un copil fericit si unul traumatizat emotional?

Specialistii au dorit sa afle mai multe informatii despre diferenta dintre un copil fericit si unul traumatizat  emotional, de aceea au scanat cu ajutorul unui Computer Tomograf creierul a doi toddleri. Rezultatul? Ei bine, chiar nu trebuie sa fii specialist ca sa observi ca diferentele sunt majore.

Imaginile Computerului Tomograf
Sursa foto: nypost.com

In poza scanata de Computerul Tomograf este prezentat creierul unui copil normal, sanatos, fericit, cu o dimenisune medie a capului (in stanga) si creierul unui copil care a fost victima a unei traumei emotionale extreme sau care a fost neglijat mult timp.

Citeste si: Studiu: iata de ce este bine sa-ti tii bebelusul in brate cat mai mult!

Imaginea din partea stanga arata un creier mai mare, cu o alt fel de structura, cu o alta prezentare a circumvolutiunilor, in timp ce imaginea din partea dreapta prezinta un creier mult mai mic, cu circumvolutiuni mai sterse, mai neclare. Primul este un copil de 3 ani fericit si dezvoltat normal, al doilea este un copil care a fost neglijat si a suferit traume emotionale extreme.

Imaginile respective au fost prezentate de profesorul Bruce Perry, seful sectiei de psihiatrie de la Spitalul de Copii din Texas, care a dorit sa scoata in evidenta efectele neglijarii copilului in frageda copilarie si care este impactul negativ asupra dezvoltarii fizice si cognitive ale lui.

Citeste si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

Potrivit lui Bruce Perry, atrofia corticala este frecvent observata la persoanele cu Alzheimer, de asemenea psihiatrul sustine ca micutii care au suferit traume emotionale majore vor intampina pe viitor probleme si in stabilirea unor relatii pe termen lung sau se pot confrunta cu probleme de atasament, adica devin prea dependenti de o singura persoana sau se izoleaza social.

Un studiu efectuat in 2009 de la Spitalul de Copii Stanford a aratat ca micutii cu tulburari de stres post-traumatic si nivel ridicat de cortizol (hormonul stresului) sufera de o scadere a marimii hipocampului lor – partea creierului responsabila de procesarea memoriei si emotiei.

,,Stresul  de zi cu zi este necesar pentru a stimula dezvoltarea normala a creierului, dar atunci cand este in exces poate fi daunator. Nu vorbim de stresul de a-ti face temele sau de a te contra cu tatal tau„, sustine Victor Carrion, psihiatru de la Spitalul de Copii Stanford. Este vorba despre copii neglijati, nemangaiati, abandonati sau care au suferit traume emotionale extreme.

Citeste si: Iti pedepsesti copilul pentru ca se comporta ca tine?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here