Servicii integrate de asistenta pentru copiii solicitanti de azil, din prima zi in Romania

Sunt necesare servicii integrate de asistenta pentru copiii solicitanti de azil inca din prima zi in Romania. Este nevoie de asigurarea accesului imediat al copiilor la evaluari medicale si psihologice detaliate si prietenoase, la servicii de consiliere psihologica, medicale, educative si recreative. Organizatia Salvati Copiii considera ca fiecare copil trebuie sa beneficieze de suport material adecvat varstei in vederea satisfacerii nevoilor de baza si de conditii de cazare sigure si primitoare.

Citeste si 33% dintre solicitantii de azil in Romania sunt copii

Daca in 2017, numarul solicitantilor de azil in Romania s-a triplat, ajungand la 4.815, cel mai ridicat nivel de cand Romania a ratificat Conventia de la Geneva, pentru anul 2018 cererile de azil au scazut, fiind inregistrate 2.138 de persoane, dintre care 544 de copii, proveniti din tari grav afectate de razboi si conflicte armate precum Irak, Siria, Iran, Bangladesh si Afganistan. Numai in 2018, Organizatia Salvati Copiii a oferit servicii educationale, de suport psihologic si sociale unui numar de 610 copii si 670 de adulti solicitanti de azi. Dintre acestia, 73 de copii sunt proveniti din familii monoparentale. Scopul interventiilor Salvati Copiii este de a asigura si promova respectarea drepturilor copiilor solicitanti de azil si beneficiari de protectie internationala, dar si de a contribui la imbunatatirea situatiei acestora. Pentru ca acesti copii isi petrec cea mai mare parte a timpului in Centrele Regionale De Proceduri si Cazare pentru Solicitanti de Azil, Salvati Copiii a amenajat si dotat spatii prietenoase pentru copii in centrele din Bucuresti, Giurgiu, Galati si Somcuta Mare.

Ali a ajuns in Romania in 2018. Avea sapte ani. S-a refugiat din Irak, impreuna cu parintii si fratele mai mic. Acum a terminat clasa a II-a, iar in vacanta vine in Camera Copilului amenajata si dotata de Salvati Copiii in cadrul centrului, unde participa la programul educativ si recreativ. Printre activitatile preferate se numara pictura, desenatul si activitatile artistice.

Salvati Copiii Romania

„Cand am venit in Romania am inceput sa invat limba romana la Organizatia Salvati Copiii, alfabetul, culorile, obiectele si cuvintele de baza si am fost ajutat in fiecare zi sa imi fac temele. Cel mai mult imi place sa particip la atelierele recreative unde invatam cum sa ne jucam fara tableta si telefon. Am participat si la ateliere muzicale in care am cantat la chitara si imi place, dar cred ca trebuie sa exersez mai mult”, spune Ali, bucuros ca are posibilitatea de a lega noi prietenii.

Consilierii Salvati Copiii l-au sprijinit pe Ali inca de la sosirea in tara, oferindu-i atat suport material – produse alimentare, igienico-sanitare, medicamente, imbracaminte si incaltaminte – dar mai ales psiho-emotional. Participand zilnic la activitati, Ali a facut progrese considerabile si a fost inscris de consilierii Salvati Copiii in invatamantul de stat.

Pentru a imbunatati conditiile de receptie si serviciile oferite, organizatia a amenajat si dotat spatii prietenoase pentru copii in Centrele Regionale De Proceduri si Cazare pentru Solicitanti de Azil din Bucuresti, Giurgiu, Galati si Somcuta Mare, cum ar fi:

  • doua birouri de consiliere dedicate activitatilor de consiliere sociala si psihologica (Bucuresti)
  • un spatiu de tipul Mama si Copilul, destinat ingrijirii in conditii optime a nou-nascutilor si sugarilor mici (Somcuta Mare)
  •  doua spatii de joaca exterioare (Somcuta Mare si Galati)
  • o sala de invatare a limbii romane si un spatiu de recreere pentru copii (Giurgiu).

Vezi si Salvati Copiii a solicitat implicarea Avocatului Poporului in cazul copilului agresat

 „Copiii solicitanti de azil sunt copii care resimt acut atat instrainarea, cat si presiunea de a incepe o viata noua, peste noapte, intr-o tara straina, fara a putea comunica, in prima instanta, intr-o limba de circulatie internationala. Acesti copii sunt vulnerabili emotional si social, iar lupta pentru supravietuire i-a epuizat. Lucrand cu ei zi de zi, ii reinvatam practic sa aiba incredere, sa comunice, sa ceara ajutor si sa cunoasca parghiile de sprijin”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv Salvati Copiii Romania.

Si in 2019, organizatia, in baza Protocolului de colaborare semnat cu Inspectoratul General pentru Imigrari, desfasoara servicii pentru sustinerea copiilor solicitanti de azil si beneficiari ai protectiei internationale, precum si a familiilor acestora si adultilor vulnerabili. Pentru a fi accesibile copiilor, activitatile sunt desfasurate in Centrele Regionale de Proceduri si Cazare pentru Solicitantii de Azil din Bucuresti, Galati, Radauti, Somcuta Mare si Timisoara.

Deoarece copiii migranti reprezinta una dintre cele mai vulnerabile categorii de copii, Salvati Copiii solicita autoritatilor acordarea unei atentii crescute tuturor nevoilor acestora si mobilizarea resurselor financiare si materiale necesare pentru a raspunde prompt nevoilor copiilor la momentul sosirii in Romania, pe perioada procedurii de azil si dupa obtinerea unei forme de protectie.

Conform Conventiei de la Geneva, ratificata de Romania si de alte 144 de tari din lume, refugiatul este „acea persoana care din cauza temerii justificate de a fi persecutata pe motiv de rasa, religie, nationalitate, apartenenta la un grup social sau opinie politica si-a parasit tara sa de origine, nu poate sau nu mai doreste sa se intoarca in tara.”

Citeste si Aparatura medicala vitala bebelusilor nascuti prematur, la Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here