Aparatura medicala vitala bebelusilor nascuti prematur, la Cluj

Aparatura medicala vitala bebelusilor nascuti prematur a ajuns la sectiile de neonatologie ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca. Cel mai mic bebelus nascut prematur care a fost salvat a avut 24 de saptamani la nastere si o greutate de 470 de grame.

Sectiile de neonatologie ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj-Napoca au fost dotate cu aparatura medicala vitala bebelusilor nascuti prematur, printre care ventilatoare neonatale, pulsoximetru si o masa radianta cu modul resuscitare, in urma unei donatii a Asociatiei ”Salvati Copiii”.

Citeste si In Romania, mor de doua ori mai multi nou-nascuti inainte de termen

Presedintele executiv al asociatiei, Gabriela Alexandrescu, a declarat intr-o conferinta de presa, ca au fost alese cele doua sectii pentru donatie deoarece aici se nasc aproape 5000 de copii pe an, din care 500 sunt prematuri.

„Sprijinim activitatea unor medici minunati care salveaza vieti si am donat celor doua sectii de neonatologie ale SCJU Cluj-Napoca 6 aparate medicale cu o valoare de 66.000 de euro, care sunt vitale si absolut necesare. Ultima dotare ampla in neonatologie a fost la nivel national in 2007 dintr-un imprumut luat de la Banca Mondiala. Am ales Clujul pentru aceasta donatie deoarece aici se nasc foarte multi copii in ambele sectii, avem aproape 5.000 de nou-nascuti pe an, din care 500 prematur, iar alti 30 vin din alte judete”, a spus Alexandrescu.

Aparatele donate sunt un ventilator neonatal si pulsoximetru pentru Sectia Neonatologie I, care deserveste patru judete – Cluj, Bistrita-Nasaud, Salaj si Maramures, si masa radianta cu modul resuscitare, doua monitoare pentru functii vitale si un ventilator neonatal pentru Sectia de Neonatologie 2. Seful Sectiei de Neonatologie I, Gabriela Zaharie, a declarat ca aparatura primita se adreseaza patologiei severe a prematurului.

 „Fiecare zi de viata a unui om este unica. Important este faptul ca de calitatea asistentei medicale din primul minut, din prima zi, depinde calitatea vietii viitorului adult”, a spus Zaharie.

Potrivit acesteia, cel mai mic bebelus nascut prematur din sectia pe care o conduce, care a fost salvat, a avut 24 de saptamani la nastere si o greutate de 470 de grame.

Rata mortalitatii infantile in Romania este de 6,5 mie, iar la nivelul judetului Cluj este de 6 la mie, sub media nationala.

Sursa: Mediafax

Citeste si Echipamente noi pentru copiii cu malformatii congenitale cardiace

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here