Dintisorii bebelusului: cand si cum apar?

Stiai ca dentitia temporara a copilului se numeste caduca de lapte si este formata din 20 de dinti? Stiai ca aparitia dintilor bebelusului are legatura cu istoricul aparitiei dintilor la mama sau la tatal acestuia? Iata ce trebuie sa stii despre cum si cand apar dintisorii bebelusului tau.

Stiai ca dintisorii bebelusului se formeaza sub gingii inca din burtica? Ca exista cazuri in care bebelusului i-a aparut primul dintisor inca de la 3 luni, in timp ce la altii abia in jurul varstei de 1 an? Stiai ca exista bebelusi care s-au nascut cu dintisor?

Citeste si: Primii dintisori

Iata un ghid orientativ despre cand si cum apar dintisorii bebelusului:

In jurul varstei de 5 luni (intre 4 si 7 luni)

 

Observi ca bebelusul are gingia rosie, usor inflamata, este mai agitat, mai iritat, plange mai des, are tendinta sa muste orice ii vine la indemana, dar si o salivare abundenta. Uneori bebelusii sunt mai agitati noaptea, se trezesc mai des sau au episoade de febra usoara.
6 luni (intre 5 si 6 luni) Apare primul dintisor. De obicei este vorba despre un incisiv central, din partea de jos. Sa nu te surprinda daca la scurt timp apare si “vecinul” acestuia. Incisivii centrali in multe situatii apar unul dupa celalalt.
7 luni (intre 6 si 8 luni) Da, daca au aparut incisivii centrali de jos, deja te poti astepta sa-i saluti si pe incisivii centrali de sus.
9-16 luni (de obicei, intre 9 si 12 luni) Aceasta este perioada in care isi fac aparitia dintisorii incisivi laterali.
14 luni (intre 12-15 luni) Iata si molarii copilului! Apar molarii de sus, apoi cei de jos.
18 luni (intre 16 si 22 luni) Apar caninii copilului.
26 luni (intre 20-30 luni) Molarii secundari. Initial cei de sus, apoi si cei de jos.
2-3 ani Copilul are 20 de dintisori “de lapte”.
6-7 ani Copilul incepe sa inlocuiasca dentitia temporara cu cea permanenta.

 

Citeste si: De ce plange bebelusul?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here