Nimeni nu-si doreste un bebelus stresat. Cu totii stim ca stresul pe termen lung poate avea consecinte negative asupra sanatatii. Ai crede ca un bebelus nu poate fi afectat de stres, cu toate acestea, exista multe situatii care ii pot aduce stres, fara sa ne dorim si fara chiar sa constientizam.
Exista studii care arata cum sa ai grija de starea emotionala a micutului tau si care sunt strategiile de care ar fi bine ca parintii sa tina cont, astfel incat sa se evite stresul la bebelus.
Citeste si: Studiu: iata de ce este bine sa-ti tii bebelusul in brate cat mai mult!
- Ofera-i multa afectiune fizica, dar fii atent si la ce ii place si ce nu.
Tot mai multe studii (Sharp si altii, 2012, Sharp si altii, 2014) arata ca nou nascutii cu risc crescut (in special, cei prematuri) care au fost tinuti mult in brate de catre mame si carora li s-a oferit multa afectiune, au avut mai multe sanse sa se dezvolte normal si sa ia suficient in greutate in primul an de viata.
Atingerea umana, plina de afectiune duce la eliberarea oxitocinei, hormonul dragostei, care are efect de linistire, diminuand astrel hormonii stresului, scrie parentingscience.com.
Cu toate acestea, specialistii sustin ca afectiunea fizica daca nu este dorita (se intampla in cazul in care bebelusul este suprastimulat) poate aduce o doza inutila de stres bebelusului, de aceea este important ca parintii sa fie atenti la indiciile pe care le arata micutul.
Citeste si: Bebelusul intelege ca-l iubesti, atunci cand il lipesti de pielea ta!
- Pune-te in locul lui. ,,Gandeste ca un bebelus!”
Atunci cand observi ca bebelusul incepe sa planga la baita, nu cumva l-ai dezbracat prea repede si pana l-ai bagat in cadita i s-a facut rece, iar la impactul cu apa calda s-a speriat? Poate din aceasta cauza plange si este stresat.
Recomandarea specialistilor este sa fii atent la semne, sa experimentezi diverse tactici si sa-ti imaginezi cum ar fi daca ai fi in locul micutului. Oare ce nu i-a placut? Oare de ce are nevoie?
- Oglinda: bebelusul simte cand adultul este stresat
Stiai ca un bebelus pana la varsta de 6 luni stie sa descifreze multe elemente ce tin de limbajul non verbal, precum fata vesela, trista etc (Seiber si altii, 2013).
- Partener de incredere: vorbeste cu bebelusul
Studiile au aratat ca bebelusul va fi mai putin stresat, daca parintele va comunica mult cu el, ii va explica ce simte, ce face sau unde merge, si mai ales, ii vorbeste bland in momente sau situatii mai stresante.
- Raspunsul prompt din partea adultului este important
Cercetatorii (Yoo si Reeb-Sutherland, 2013) au aratat ca nivelul de stres creste atunci cand bebelusul nu are parte de o reactie prompta din partea adultului care il ingrijeste.
Indiferent care este motivul pentru care plange bebelusul, raspunde-i intotdeauna atunci cand plange!
Autor: Inga Stoian
Citeste si: De ce plange bebelusul?