Raspunde-i bebelusului intotdeauna atunci cand plange!

Foto: www.tyla.com

Bebelusul plange din diverse motive. Plansul ii foloseste ca metoda de a comunica atunci cand are nevoie sa fie hranit, cand se simte inconfortabil, cand ii este frig, prea cald sau atunci cand este obosit. Indiferent care este motivul pentru care plange bebelusul, raspunde-i intotdeauna atunci cand plange!

Citeste si: De ce plange bebelusul?

Uneori plansul il ajuta sa „opreasca” unele sunete sau imagini care nu-i plac si doreste cumva sa exprime acest lucru. Si-l ajuta sa se elibereze de tensiune si sa se simta mai bine dupa.

Cu siguranta vei observa uneori in timpul zilei, ca desi nu ii este foame, nu este obosit, sta confortabil, tot il poate apuca plansul, iar dupa ce incerci toate lucrurile din lume ca sa nu mai planga, observi ca se linisteste singur. Si pare vesel, energic, apoi doarme chiar mai bine decat inainte. Tipul acesta de plans este ca o sedinta de eliberare pentru el si este important sa stii acest lucru.

Citeste si: Somnul bebelusului: metoda “lasa copilul sa planga” este controversata?

Cu timpul, vei reusi sa recunosti deseori si cauzele plansului. Vei sti cand bebelusul plange din cauza ca ii este foame sau cand doreste doar sa fie luat in brate si consolat. Plansul de foame de obicei este scurt si cu o tonalitate mai joasa, iar cu timpul tonalitatea creste, in timp ce plansul de suparare este chiar puternic si insistent, scrie healthychildren.org.

Bebelusul care abia s-a trezit si incepe sa planga, de obicei, plange pentru ca ii este foame. Pe masura ce creste bebelusul, vei observa ca plansul va deveni mai puternic, mai ferm, mai insistent si cu variatii mai mari, in functie de nevoi si dorinte.

Citeste si: Infasam sau nu bebelusul? Asta-i intrebarea!

Acorda-i bebelusului atentie!

Nu, nu-l vei alinta daca il vei tine “mai mult” in brate. S-ar putea sa observi ca in momentul in care ii raspunzi repede la toate nevoile pe care le are, bebelusul pur si simplu va inceape sa planga mai rar sau mai putin.

Reactia cu care ii raspunzi este importanta!

Atunci cand incerci sa-i raspunzi bebelusului, incearca sa-i vii in intampinare cu nevoia lui cea mai stringenta. Daca ii este frig, ii e foame si are scutecul ud, incearca sa-l incalzesti un pic, hraneste-l si apoi schimba-i scutecul.

Daca plansul bebelusului pare diferit si te alarmeaza, incearca sa-i verifici corpul, hainutele, daca sta confortabil, daca nu cumva il incomodeaza, in strange ceva, daca nu cumva are febra. Au fost cazuri in care copilul hranit, schimbat, mangaiat, odihnit, sanatos, avea de fapt un fir de par lung care se rotise intamplator, mult prea strans in jurul degetelului de la picior. Acest exemplu este pentru a te face sa intelegi ca pot fi diferite cauze care ii pot aduce disconfort unui bebelus.

Cele mai cunoscute si eficiente metode de linistire ale unui bebelus care plange sunt: sa-l hranesti, sa-l legeni, sa-l iei in brate si sa-l plimbi prin casa, susotindu-i ceva linistitor la ureche, sa-i canti, sa-i vorbesti, sa-l plimbi in port-bebe, in carut sau chiar cu masina, sa-l ajuti sa regurgiteze, sa-i faci baita calda, sa nu uiti ca zgomotul alb ii poate ajuta pe unii bebelusi etc.

Indiferent de metoda aleasa sau cea care se dovedeste a fi solutia optima, iubeste-l si raspunde-i bebelusului intotdeauna atunci cand plange!

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: In atentia unei mame de bebelus! Stiu ca noptile sunt lungi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here