Vaccinarea copilului: de ce sunt ingrijorati parintii

Dezinformarea cu privire la efectele vaccinarii poate provoca anxietate in randul parintilor. Desi sunt multe studii care au demonstrat, cu timpul, ca nu exista nicio legatura intre vaccinare si aparitia autismului, acest lucru pare sa fie bine impregnant in gandurile mai multor parinti. Pe de alta parte, este cu atat mai frustrant pentru un parinte atunci cand medicul respinge ingrijorarile sale sau nu-i raspunde la toate intrebarile acestuia referitor la efectele vaccinarii. Afla de ce sunt ingrijorati parintii cu privire la vaccinarea copilului.

Parintii se ingrijoreaza pentru ca „daca vaccinul ar fi unul sigur, nu ar mai exista un program care sa plateasca prejudiciile provocate in urma vaccinarii (in SUA)”

Care este adevarul?

In Statele Unite ale Americii exista Programul National pentru Compensarea Vatamarilor provocate in urma Vaccinarii (The National Vaccine Injury Compensation Program, presc. NVICP) care-i ajuta financiar pe parinti, in sensul ca le acorda bani pentru cheltuielile medicale si alte costuri in situatia in care copilul are reactii adverse severe in urma vaccinarii. Acest program este valabil si in cazul parintilor care se vaccineaza si, ulterior, au reactii severe, scrie Parents.

„Se intampla foarte rar sa existe efecte neanticipate, iar parintii nu trebuie sa suporte povara financiara pentru daunele provocate de vaccin”, explica dr. Neal Halsey, medic pediatru si director al Institutului pentru Siguranta Vaccinurilor din cadrul Universitatii „Johns Hopkins” din Baltimore.

Citeste si Ingrijorarile parintilor legate de vaccinare, de efectele secundare ale acesteia

Intre anii 1970 si 1980, numarul proceselor deschise impotriva producatorilor de vaccinuri a crescut considerabil, in timp ce producatorii au platit daune mari persoanelor care au suferit in urma vaccinarii, in special fiind vorba despre vaccinul combinat impotriva celor trei boli infectioase: difterie, tuse convulsiva si tetanus (diphtheria-pertussis-tetanus, presc. DPT). Acest tip de vaccin contine oxizi difterici-tetanici care distrug bacteria ce provoaca tusea convulsiva, potrivit DPT Vaccine.

Citeste si Imunizarea prin vaccinare la copil

Din cauza litigiilor in crestere si a taxelor mari, multe companii farmaceutice si-au incheiat afacerea cu vaccinuri. Pana la sfarsitul anului 1984, doar o companie din America a mai fabricat vaccinul combinat de tipul DPT, scrie History of vaccines.

Multe dintre cazurile din acea vreme au fost castigate de parintii care au demonstrat ca problemele de sanatate au fost provocate de un vaccin defect. Insa, este important de stiut ca nu vaccinul era defect, ci pur si simplu purta un risc cunoscut. Cu toate acestea, procesele au avut impact major.

„Copiii au ramas fara vaccinuri, asa ca Congresul (din SUA) a intervenit”, explica Dorit Reiss, profesor specializat in politica de vaccinare de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din California.

In acest caz, s-a extins protectia asupra producatorilor de vaccinuri astfel incat sa nu fie dati in judecata pentru pagubele produse, cu exceptia cazului in care reclamantul a trecut prin programul NVICP. Astfel, Congresul american a facilitat situatia si pentru producatorii, care au putut sa-si continue afacerea, si pentru parintii care pot primi despagubiri.

Acest program NVICP este un system de tip „no-fault”. Parintii nu trebuie sa dovedeasca greseala producatorului si nu sunt obligati sa dovedeasca orice indoiala ca vaccinul cauzeaza o problema de sanatate. De facto, au existat si anumite cazuri in care parintii au primit despagubiri chiar daca specialistii nu au gasit nicio cauza cum ca vaccinul le-a produs. Din 2006 pana in 2014, 1876 de reclamanti au fost despagubiti, dar aceste cifre vin la fiecare un milion de doze de vaccinuri distribuite, potrivit Administratiei Serviciilor de Sanatate din America.

In Romania, nu exista un program special care sa despagubeasca parintii ai caror copii au suferit complicatii in urma vaccinarii. Parintele va fi obligat, conform proiectului Legii vaccinarii, sa semnaleze eventualele reactii adverse post-vaccinare medicului de familie care la randul sau va raporta in RENV (Registrul Electronic National de Vaccinari) reactia adversa, conform medicului Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) citat de Ziare.com.

Citeste si Vaccinarea nu este o optiune, este un drept

Parintii sunt ingrijorati pentru ca „vaccinul este doar o modalitate pentru companiile farmaceutice si pentru medici de a face bani”

Care este adevarul?

Este firesc pentru companiile farmaceutice sa primeasca bani de pe urma produselor lor, asa cum fiecare companie, in general, vrea sa aiba profit de pe urma vanzarilor sale. Contrar prejudecatilor, aceste companii foarte rar primesc fonduri de la Guvern. Aproape toate sumele de bani alocate cercetarilor in zona vaccinurilor se duc de la Institutele Nationale de Sanatate spre universitati.

„Exista medici carora li se pare prea scump sa cumpere, sa depoziteze si sa administreze vaccinuri, asa ca isi trimit pacientii la cel judetean”, explica Nathan Boonstra, medic pediatru la Spitalul de Copii din Des Moines, SUA.

In Romania, conform proiectului Legii Vaccinarii, fiecare vaccinolog va primi bani in plus pentru fiecare copil imunizat. Dupa Ministerul Sanatatii, costurile vaccinurilor care figureaza in Calendarul National de Vaccinare sunt suportate de statul roman, dar practic exista cazuri in care aceste vaccinuri au lipsit, temporar, din maternitati sau din cabinetele medicilor de familie, iar parintii au fost nevoiti sa plateasca ei costul acestor vaccinuri.

Pe langa vaccinurile din Calendarul National de Vaccinare care, teoretic, sunt gratuite, exista si o alta categorie de vaccinuri, si anume cele optionale, care nu sunt gratuite, dar sunt recomandate de Ministerul Sanatatii. Aceste sunt: vaccinul rotaviral, varicelic, meningococic, hepatitic A si HPV.

Parintii sunt ingrijorati din cauza ca „efectele unora dintre vaccinuri par mai rele decat simptomele respectivei boli”

Care este adevarul?

Se intampla ca cercetarile pentru crearea vacinurilor noi sa dureze intre zece si 15 ani pana cand vor trece prin toate cele patru etape de testare privind protectia si eficacitatea lor inainte ca specialistii sa-si dea acordul pentru utilizarea vaccinului respectiv.

Citeste si 12 reguli de urmat inainte si dupa vaccinare!

Fiecare vaccin (nou) destinat copiilor este mai intai testat pe adulti si, ulterior, pe copii. Agentia pentru Medicamente si Alimente a SUA (The Food and Drug Administration) examineaza informatiile pentru a se asigura ca vaccinul este sigur si ca produce ceea ce spune producatorul ca produce. Similara agentiei americane este, la noi, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

De asemenea, Academia Americana de Pediatrie (AAP), Academia Americana a Medicilor de Familie si Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA decid daca este recomandat vaccinul sau nu. Nicio agentie sau companie farmaceutica nu va investi bani pentru un produs care va cauza probleme de sanatate sau chiar moartea. Gandeste-te ce ar implica acest fapt ulterior si nimeni, nici parintele si nici compania nu are ceva de castigat din asta.

Insasi varicela a omorat 100 de copii cu un an inainte sa fie introdus vaccinul impotriva varicelei pe piata. Medicul pediatru, dr. Halsey, a auzit pareri de-ale parintilor care credeau ca doar o alimentatie corespunzatoare va ajuta in lupta contra infectiilor, dar nu este cazul. Chiar si copiii sanatosi au riscul de a face complicatii serioase in urma acestor infectii. De exemplu, 80% dintre decese a fost reprezentat de copiii sanatosi care ulterior s-au imbolnavit.

De pilda, cel mai grav efect confirmat al vaccinului rotaviral este invaginatia intestinala, o tulburare caracterizata prin patrunderea unei parti a intestinului subtire sau gros intr-o alta portiune a intestinului, scriu specialistii de la clinica medicala „Regina Maria”. Insa, aceasta complicatie apare o data la fiecare 20.000 sau 100.000 de copii vaccinati.

Parintii sunt nemultumiti pentru ca „sunt fortati sa-si vaccineze copilul, iar asta inseamna violarea drepturilor omului”

Care este adevarul?

Legile fiecarei tari sunt diferite, iar acelea care exista vor sa protejeze acel mic procent de copii care au un sistem imunitar compromis sau pentru care vaccinul nu functioneaza. Totodata, fiecare tara permite scutiri medicale pentru cei care nu se pot vaccina. Statistic vorbind, procentul scutirilor medicale si rata bolilor sunt mai mari in tarile in care copiilor li se permite, mai usor, sa aiba scutiri medicale.

Autor: Andreea Borcila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here