Ingrijorarile parintilor legate de vaccinare, de efectele secundare ale acesteia

Ingrijorarile parintilor legate de vaccinare, de efectele secundare ale acesteia sunt oare justificate? Ce este adevar si ce este pura fictiune, au incercat sa explice mai multi specialisti pediatri americani.

Parintii au nevoie sa stie ca vaccinul poate avea si efecte secundare, ca oricare alt tratament medicamentos. Insa, de la efectele de scurta durata pana la exagerarea lor nefireasca nu este decat un singur pas.

Vaccinarea copilului pentru a-l proteja de riscurile unor boli poate cauza efecte pe termen scurt, cum ar fi roseata, umflarea in locul injectarii, febra sau eruptie cutanata. Insa, cele mai serioase simptome in urma vaccinarii, cum ar fi reactiile alergice, se intampla in cele mai rare dintre cazuri, potrivit Parents.

Citeste si 170 de milioane de copii sub 10 ani, nevaccinati impotriva rujeolei

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA estimeaza ca riscul de a face o reactie alergica serioasa in urma vaccinarii este unul la un milion de doze.

„Exista, uneori, o parte din adevar in ingrijorarile parintilor, chiar daca au inteles gresit cateva lucruri” explica dr. Neal Halsey, medic pediatru si director al Institutului pentru Siguranta Vaccinarii din cadrul Universitatii Johns Hopkins, Baltimore, SUA.

Parintele este ingrijorat ca „majoritatea vaccinurilor vor distruge sistemul imunitar al copilului”

Care este adevarul?

Antigenii fac parte din compozitia vaccinului care va ajuta sistemul imunitar sa-si construiasca anticorpi care, la randul lor, vor lupta impotriva infectiilor. Totalul de antigeni pe care un copil il primeste, in prezent, in urma vaccinarii (chiar si in urma celor combinate) reprezinta o parte/o fractiune din totalul pe care obisnuia un copil sa-l primeasca.

„Desi sunt specialist in boli infectioase, nu am identificat o infectie dupa ce copilul a avut toate tipurile de vaccin efectuate in cele doua, patru, respectiv sase luni de viata, ceea ce ar fi trebuit sa se intample daca sistemul imunitar al copilului chiar ar fi fost distrus”, a explicat dr. Mark Sawyer, profesor al clinicii de pediatrie din cadrul Universitatii de Medicina San Diego din California.

Parintele este ingrijorat ca „sistemul imunitar al copilului este nedezvoltat si de aceea amana imunizarea sa sau copilul le va face pe cele mai importante”

Care este adevarul?

„Este unul dintre cele mai gresit intelese aspecte referitoare la vaccin”, este de parere medicul pediatru, dr. Halsey. In cazul rujeolei, intarzierea vacinarii chiar si pana la trei luni, poate creste riscul convulsiilor febrile. Nu exista o dovada clara ca vaccinul amanat este mult mai potrivit. Programul national de vaccinare este realizat in asa fel incat sa asigure cea mai buna protectie a sanatatii copilului. In practica, multi specialisti in boli infectioase si epidemiologi din cadrul CDC, spitalelor si universitatilor din America au examinat si au cercetat cu atentie ce presupune vaccinarea inainte de a da recomandari.

Citeste si Ce vaccin antigripal pot face copiii si mamele care alapteaza

Parintele este ingrijorat ca „vaccinul contine substante periculoase cum ar fi mercurul, aluminiul, formaldehida si antigel”

Care este adevarul?

In general, vaccinurile contin apa in care s-au adaugat antigeni, dar se poate adauga, suplimentar, ingrediente care sa stabilizeze aceasta solutie sau sa-i creasca eficacitatea.

Parintii se ingrijoreaza de faptul ca anumite vaccinuri contin tiomersal.

Tiomersalul este continut de serurile anti-venin, in prepararea imunoglobulinelor, in solutiile dezinfectante pentru uz oftalmologic si nazal, plus in cerneala pentru tatuaje.

„Cercetatorii cunosc faptul ca etilmercurul nu este acumulat in organism, spre deosebire de metilmercur, o neurotoxina gasita in anumite tipuri de peste. Din 2001, ca precautie, tiomersalul s-a retras din compozitia vaccinurilor. Chiar daca mai exista vaccinuri care contin aceasta substanta pentru a spori eficienta, sunt disponibile si vaccinuri, intr-o singura doza, fara tiomersal”, a explicat medicul pediatru.

Vaccinul contine sare de aluminiu, fiind folosita pentru a spori reactia imunitara a organismului, pentru a stimula mai bine productia de anticorpi ai organismului si pentru o mai buna eficacitate a vaccinului. Desi aluminiul poate cauza roseata sau umflare in zona injectarii, cantitatea mica de aluminiu in compozitia vaccinului, in comparatie cu cantitatea mai mare de aluminiu gasita in laptele mamar, laptele praf sau alte produse, nu are efecte pe termen lung si a fost folosita in anumite tipuri de vaccin inca din 1930.

Citeste si Vaccinul anti-rotavirus, asociat cu scaderea cazurilor de diabet la copii

„Il gasim in apa, in tipurile de soluri (pamant), in aer. Vrei sa parasesti planeta pentru a nu te mai expune?”, este de parere dr. Ari Brown, medic pediatru, Texas.

Urmele de formaldehida poate fi gasita si in compozitia vaccinurilor, dar se gaseste de 100 de ori in cantitati mai mici in comparatie cu cantitatea de formaldehida pe care o preluam din alte surse, cum ar fi fructele, de pilda. „Chiar si organismul nostru produce, in mod natural, mai multa formaldehida decat exista in compozitia vaccinului”, explica medicul pediatru.

Cateva ingrediente pot prezenta riscuri. Antibioticele, cum ar fi neomicina, se folosea pentru a preveni cresterea bacteriilor in anumite vaccinuri, iar gelatina care era utilizata pentru a nu se degrada, cu timpul, compozitia vaccinului poate provoca reactii anafilactice rare, fiind vorba de una sau doua cazuri la un milion de doze. Anumite vaccinuri pot contine urme de proteina din ou, dar studii recente au aratat ca, in continuare, chiar si copiii cu alergie la oua pot primi astfel de vaccin.

Parintele este ingrijorat ca „vaccinarea nu are niciun efect, dovada fiind vaccinul antigripal de anul trecut”

Care este adevarul?

Intre 85 si 95% dintre vaccinuri sunt eficiente si productive. In fiecare an, specialisti in boli infectioase din toata lumea se intalnesc pentru a prezice care dintre tulpini (ale bacteriilor) sunt susceptibile sa circule in urmatorul sezon gripal. Eficacitatea vaccinului depinde de tulpinile pe care acestia le aleg si cateodata se poate intampla sa aleaga gresit. Sezonul antigripal trecut a avut eficacitate doar 23% (in SUA). Cercetarile arata ca vaccinarea poate reduce riscul cu aproape 50 sau 60% atunci cand tulpinile (bacteriilor) sunt alese corespunzator, conform Parents.

Citeste si Vaccin impotriva tetanosului, difteriei si tusei convulsive, disponibil in farmacii

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here