Ce este „Ora magica” si cat de important este ca nou-nascutul sa fie la pieptul mamei

Ora magica se refera la prima ora de viata a nou-nascutului. Irina Popescu, moasa licentiata a explicat, in cadrul unui seminar, de ce este important ca micutul sa vina in contact cu mama inca de la inceputul nasterii. Seminarul „Povestea nasterii naturale” a fost organizat de Superbebe.ro la Targul Baby Expo din Bucuresti. Urmariti filmele realizate de echipa Superbebe.ro cu specialistii prezenti la seminar.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca nou-nascutul sa fie tinut la pieptul mamei cel putin o ora.

„In legatura cu copilul predat echipei, partea de ora magica presupune contactul nou-nascutului cu mama si intr-adevar, exista intrebari, cum ar fi: daca exista un risc pentru bebelus, daca este nevoie sa fie aspirat, daca are nevoie de oxigen sau de caldura etc., desi caldura o primeste de la mama. Este primul lucru la care ne gandim cand vrem sa incalzim un nou-nascut care vine dintr-un mediu cu o alta temperatura”, a precizat Irina Popescu, moasa licentiata.

Vezi si Cand este necesar sa se taie cordonul ombilical? Dr. Ioan Boleac si Irina Popescu raspund!

In raportul „Captureaza momentul / Initierea timpurie a alaptarii – cel mai bun inceput pentru fiecare nou-nascut” scris de UNICEF si Organizatia Sanatatii Mondiale (OMS) si publicat anul trecut in iulie, arata ca 3 din 5 nou-nascuti nu sunt alaptati la san in prima ora de viata, fiind predispusi la un risc crescut al deceselor si al dezvoltarii de boli.

Contactul cu pielea mamei, impreuna cu alaptarea stimuleaza productia de lapte a mamei. Raportul celor de la UNICEF si OMS arata ca nou-nascutii care sunt alaptati in prima ora de viata au sanse mai mari de supravietuire. Chiar si un posibil decalaj de cateva ore dupa nastere poate avea efecte potential mortale, scrie UNICEF Romania.

„In fiecare an, milioane de nou-nascuti nu se bucura de beneficiile alaptarii timpurii la san. De cele mai multe ori, motivele pentru care se intampla acest lucru pot fi schimbate. Pur si simplu, mamele nu primesc sustinere suficienta pentru a alapta in acele momente esentiale dupa nastere, nici chiar din partea personalului medical din maternitati”, explica Henrietta H. Fore, director executiv UNICEF.

Baby Friendly (Prieten al Copilului) se refera la clasificarea spitalelor si maternitatilor unde, cel mai important, se incurajeaza alaptarea nou-nascutului. Clasificarea este realizata de UNICEF si aplicabila in toata lumea. O maternitate Baby Friendly trebuie sa indeplineasca zece reguli importante in care sa se puna valoare pe drepturile mamei si ale nou-nascutului, potrivit dr. Anemona Munteanu, de la UNICEF Romania, pentru RFI:

  • maternitatea respectiva trebuie sa aiba o politica scrisa in ceea ce priveste alaptarea, afisata public;
  • tot personalul trebuie sa invete care sunt regulile maternitatii;
  • informarea femeilor gravide despre avantajele alaptarii si aspectele practice;
  • maternitatea are obligatia sa ajute mamele sa inceapa alaptarea in primele cinci minute dupa nastere naturala sau imediat dupa ce aceasta isi revine din anestezie;
  • personalul maternitatii trebuie sa invete mamele cum sa alapteze si cum sa mentina secretia lactata;
  • intr-o maternitate Baby Friendly nu li se vor oferi celor care sunt alaptati alte alimente si lichide cu exceptia laptelui matern;
  • sistemul de rooming-in: mama si copilul stau impreuna in aceeasi camera timp de 24h pe zi. Se admite o despartire de maximum o ora, in cazul in care apar interventii medicale de urgenta;
  • nou-nascutul nu trebuie lasat sa planga de foame, de aceea alaptatul este obligatoriu daca bebelusul are nevoie;
  • sa nu li se ofere nou-nascutilor suzete sau tetine;
  • la externare, maternitatea trebuie sa se asigure ca mama va avea de unde sa se documenteze in continuare privind alaptatul.

Vezi si Irina Popescu: Recomandarile moasei pentru nasterea naturala

Inca o conditie obligatorie este ca, mama are dreptul sa fie insotita de cineva pe toata durata travaliului si a nasterii.

„Practic trebuie luat copilul nou-nascut si pus pe pieptul mamei. Recomandarea e sa ramana acolo circa o ora. Se numeste <<tarasul catre san>> si inseamna ca un copil pus pe pieptul mamei se va tari prin propriile puteri pana la san si va incepe sa suga. Unii copii nu pot manca in prima ora, dar e momentul in care se stabileste o legatura foarte puternica intre mama si copil”, sustine dr. Munteanu pentru RFI.

Aceasta explica faptul ca, in aceasta prima ora, si mama si copilul sunt foarte alerti, ca rezultat al hormonilor care se secreta in timpul nasterii. Dr. Munteanu precizeaza ca atat timp cat fatul este in uterul mamei, acel loc este unul steril, iar atunci cand nou-nascutul iese din acel mediu, acesta se colonizeaza cu microbii din mediul in care a iesit.

„Este un proces firesc si ne ajuta sa traim in lumea in care patrundem. In momentul in care copilul este pus pe pieptul mamei, se va coloniza cu microbii ei; sugand laptele ei, va suge si anticorpii care combat acesti microbi. Deci i se va stabili un echilibru intre ceea ce primeste ca agresiune si ceea ce primeste ca protectie”, a spus dr. Munteanu, de la UNICEF Romania, pentru RFI.

„Copilul trebuie sa stea langa mama imediat dupa nastere. E bine chiar sa fie pus pe pieptul mamei, sa auda bataile inimii mamei, sa simta ritmul ei cardiac pe care l-a auzit timp de 9 luni de zile. Asa se consolideaza legatura dintre mama si copil, pentru ca fiind impreuna tot timpul, mama il vede ce face, ce vrea, il poate alapta cand este cazul”, explica si dr. Cristina Chiotan, consultant UNICEF.

Initiativa „Spital Prieten al Copilului” a fost introdusa in Romania in anul 1996. Proiectul are ca obiective promovarea si sustinerea alaptatului, imbunatatirea alimentatiei mamelor si a bebelusilor, dar si scaderea abandonului nou-nascutilor in spitale.

In anul 2014, existau 29 de maternitati publice si 3 maternitati private acreditate, iar trei dintre ele indeplineau doar partial criteriile necesare pentru a deveni Baby Friendly, potrivit Romedic.

Colegiul Global de Alaptare condus de UNICEF si OSM este un parteneriat al celor peste 20 de agentii internationale care fac apel la donatori, la societate si la politicieni pentru a creste investitiile privind alaptarea in maternitati. Prin urmare, Colegiul Global de Alaptare a elaborat un tablou cu scoruri pentru a urmari progresele si stadiul practicilor de alaptare din tari.

In prezent, doar sapte tari din zona Europei au fost analizate, insa cu scor negativ: Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Albania, Macedonia. Toate aceste state au donat sub 1 dolar per nastere.

„Practic, asta este mai greu de adaptat in spitalele noastre: poate moasa nu se ocupa si de bebelusi sau poate neonatologii sunt presati de cazurile grave pe care le au in salonul de Neonatologie. Pot sa afirm, cu tarie, ca locul unui nou-nascut nu este la Neonatologie, ci la unul dintre parintii lui, sustinut de altfel de multe studii”, a conchis Irina Popescu in cadrul seminarului.

Aceasta precizeaza ca mama are dreptul sa ceara lucrul acesta, sa fie alaturi de bebelusul ei. Totodata este necesar, conform Irinei Popescu, sa se vada daca spitalul unde urmeaza sa nasca viitoarea mamica respecta necesitati diferite, cum ar fi cele pentru alaptare si pentru colonizarea prietenoasa.

Poti urmari aici materialul video cu Irina Popescu:

Citeste si Irina Popescu, moasa: Cifra nationala de epiziotomie este de 66%

Autor: Andreea Borcila 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here