Cand este necesar sa se taie cordonul ombilical? Dr. Ioan Boleac si Irina Popescu raspund!

Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrica-ginecologie cu supraspecializare in Fertilizare In Vitro (FIV) si Irina Popescu, moasa licentiata, recomanda taierea cordonului ombilical la cel putin un minut dupa nasterea bebelusului, indiferent ca este vorba despre o nastere in urma unei operatii de cezariana sau in urma unei nasteri pe cale naturala. Evenimentul la care au luat parte specialistii se numeste „Povestea nasterii naturale”, organizat de Superbebe.ro la Targul Baby Expo din Bucuresti.

In timpul sarcinii, cordonul ombilical face o legatura intre fat si placenta. Teoretic, o data ce fatul a venit pe lume, cordonul ombilical nu va mai fi necesar, insa sfatul specialistilor este de a astepta cel putin un minut inainte de a se taia cordonul ombilical, scria Asociatia Americana de Sarcina, in 2017, fiind un ONG care promoveaza sanatatea femeilor in perioada de sarcina.

Bebelusii carora le-a fost taiat cordonul ombilical in timpul recomandat dupa nastere, au avut initial o concentratie mai mare a hemoglobinei, o mai mare depozitare de fier in primele trei-sase luni si o mai mare greutate la nastere.

Citeste si Irina Popescu, moasa: Cifra nationala de epiziotomie este de 66%

Dupa taierea cordonului, bebelusul va ramane cu un bont ombilical care se va usca si va cadea in aproximativ doua saptamani, precizeaza sursa citata.

Mai multe organizatii de sanatate recomanda amanarea cordonului ombilical dupa nastere. Congresul American al Obstetricienilor si Ginecologilor recomanda taierea cordonului ombilical intre 30 si 60 de secunde dupa nasterea bebelusului, scria CNN in 2017.

In timpul sarcinii, cordonul ombilical are grija sa transporte nutrienti importanti si sange de la mama catre fat.

„Beneficiile taierii cordonului ombilical la cei prematuri sunt clare, insa, in cazul celor nascuti la termen este nevoie de mai multa cercetare”, spunea dr. Colleen Denny, obstetrician-ginecolog si asistent profesor clinic la Universitatea de Medicina din New York pentru CNN.

Citeste si Ce trebuie sa stii despre cordonul ombilical

Pentru copiii nascuti prematur (inainte de cele 37 de saptamani) amanarea taierii cordonului ombilical a fost asociata cu un volum mai bun al celulelor rosii sanguine (eritrocite) pentru o circulatie mai buna a inimii bebelusului.

In 2014, Organizatia Sanatatii Mondiale (OSM) a precizat, intr-un ghid de recomandari, ca taierea cordonului ombilical trebuie sa se faca intre unul si trei minute dupa nastere. Ghidul se aplica nasterilor premature, nasterilor la termen, nasterilor pe cale naturala, dar si celor prin operatia de cezariana. Atat Colegiul American al Ginecologilor (presc. engl. ACOG), cat si Academia Americana de Pediatrie recomanda o amanare a taierii cordonului ombilical intre 30 si 60 de secunde dupa nasterea bebelusului, scrie What to Expect.

„Stim ca, la copii nascuti prematur, intarzierea taierii cordonului ombilical reduce riscul unor complicatii ale prematuritatii, cum ar fi anemia”, explica dr. Maria Mascola pentru CNN.

Irina Popescu considera ca taierea cordonului ombilical trebuie efectuata „dupa minimum un minut de la nastere”. 

„Nu a demonstrat nimeni ca ar fi un beneficiu pentru fat daca se taie mai tarziu. Copilul trebuie luat cat mai repede si dat la echipa de la Neonatologie”, a conchis dr. Ioan Boleac in cadrul seminarului.

Pentru vizualizarea videoclipului, poti urmari aici:

Citeste si Dr. Ioan Boleac, medic ginecolog: ,,Nasterea incepe din timpul sarcinii!”

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here