Cateva trucuri pe care le poti folosi pentru a-ti mari sansele de concepere a unui copil

Imagine de Veronica Nuno de la Pixabay

Pentru anumite cupluri, a deveni parinte este la fel de usor ca orice alta activitate zilnica, in timp ce pentru altele, este nevoie de mai bine de sase luni, daca nu chiar ani, pentru a concepe un copil. Daca te afli in cea de-a doua categorie, mai mult ca sigur, vei face tot posibilul sa afli cat mai multe informatii despre sansele pe care le ai de a ramâne insarcinata si despre ce poti face pentru a „ajuta” putin natura ca minunea sa se produca mai devreme. Si daca ceasul tau biologic a inceput sa ticaie din ce in ce mai tare, iata câteva trucuri pe care le poti folosi pentru a-ti mari sansele de concepere a unui copil:

Afla totul despre ciclul tau lunar

Cu cât stii mai multe lucruri despre ovulatie si despre ciclul tau ovulator, cu atât iti va fi mai usor sa afli care sunt cele mai fertile zile ale lunii, pentru a concepe un bebelus. Specialistii sunt de parere ca, in aceste situatii, un calendar al ovulatiei in care sa notezi prima zi a menstruatiei, ziua in care se termina, anumite simptome pre-ovulatorii, este foarte util. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci inainte de conceptie, este o vizita la un medic ginecolog. Acesta te va sfatui sa tii mereu cont de urmatoarele indicii ale perioadei de ovulatie: cantitatea si calitatea mucusului cervical (câteva zile dupa menstruatie, secretia este redusa sau inexistenta.

Apoi secretia devine din ce in ce mai abundenta, dând senzatia de umezeala si putând fi vazuta pe deget, pe hârtia igienica sau pe lenjerie. Intr-o anumita zi, ziua ovulatiei, secretia este abundenta, elastica, fluida, transparenta, arata ca albusul de ou. In cele câteva zile care urmeaza acestui moment, secretia devine lipicioasa, vâscoasa, isi pierde elasticitatea si transparenta si se reduce cantitativ sau dispare, pozitia colului uterin (la ovulatie este deschis) se schimba si fluctuatia temperaturii bazale (foloseste un termometru digital pentru a-ti masura temperature bazala si vei observa ca in timpul zilelor fertile, aceasta temperatura este cu câteva zecimi de grad mai mare decât de obicei) se modifica.

Sexul este principalul ingredient

Majoritatea obstetricienilor, le recomanda cuplurilor sa intretina relatii sexuale cu trei zile inainte de perioada fertila si in urmatoarele 12 ore dupa ovulatie. Daca ratezi acesta oportunitate, trebuie sa te resemnezi si sa te pregatesti pentru luna urmatoare. Unii cercetatori sunt de parere ca cele mai reusite partide de sex din punctul vostru de vedere, au cele mai multe sanse de reusita. Studiile arata ca efectul de absorbtie al spermatozoizilor se creaza atunci când femeia atinge orgasmul, când colul uterin se deschide foarte mult. Astfel spermatozoizii au o cale mult mai usoara de strabatut pâna la tinta finala, deoarece sunt mai repede absorbiti din mediul vaginal acid.

Multe cupluri incearca tot felul de variante, care mai de care mai ciudate, dar când ajungi in situatia de a-ti dori cu nerabdare un copil, faci aproape orice. Anumite trucuri sunt legate de perioada zilei in care se cere actul sexual. Unii sunt de parere ca sexul de dimineata ofera mai multe sanse instalarii unei sarcini. Se spune ca dimineata numarul spermatozoizilor este cu aproape un milion mai mare, insa acest lucru nu conteaza absolut deloc având in vedere ca unul singur va face treaba pe care o are de indeplinit. In plus nu exista nici un studiu concret care sa arate ca un contact sexual dimineata este mai productiv decât in orice alt moment al zilei. Asadar, nu-ti mai bate capul cu tot felul de superstitii si treci la treaba atunci când esti mai „aprinsa”.

O alta vorba din popor legata de relatiile sexuale, se refera la previziunile asupra sexului copilului. Se spune ca, daca iti doresti o fetita, ar trebui sa ai contact sexual cu 12 ore inainte de ovulatie, deoarece spermatozoizii care dau sexul feminin copilului se misca mai greu, dar supravietuiesc mai mult timp in colul uterin. Daca iti doresti un baiat, propune-i partenerului tau o partida de amor in timpul ovulatiei sau imediat dupa, deoarece sparmatozoizii care poarta cromozomul Y, sunt foarte buni inotatori.

Creeaza un mediu prietenos 

Evita pe cât posibil solutiile vaginale, tampoanele parfumate sau lubrifiantii artificiali, toate acestea vând capacitatea sa intervina in planurile tale de a concepe un copil. La terminarea actului sexual, ideal ar fi sa nu te ridici imediat din pat, in primul rând pentru ca dispare tot romantismul si in al doilea rând pentru a da o mâna de ajutor „vizitatorilor” sa se adapteze in noul mediu. In acest din urma caz, explicatia este una foarte plauzibila: forta gravitationala, este un instrument ajutator la navigarea spermatozoizilor prin colul uterin. De obicei, spermatozoizii ajung in vaginul femeii in câteva secunde, de aici urmând sa-si inceapa calatoria spre marea victorie. Pentru a-ti spori sansele de a ramâne insarcinata, majoritatea specialistilor recomanda ca dupa terminarea actului sexual, sa ramâi intinsa câteva minute la orizontala, dar sa-ti ridici picioarele intr-un unghi de 30 de grade.

Atentie la sanatatea fizica

Graficul ovulatiei si relatiile sexuale in perioada fertila, nu vor fi suficiente, daca nu ai grija de sanatatea ta. O greutatea corporala prea mare sau prea mica, ar putea crea neplaceri asupra nivelului hormonal. Acest lucru s-ar putea traduce in dereglari ale ciclului menstrual si, implicit ale ovulatiei. Asa cum am mai spus, un control medical atât pentru tine, cât si pentru partenerul tau sunt absolut necesare. Specialistul te va informa asupra dietei pe care trebuie sa o urmezi pentru a avea mai multe sanse de conceptie. Exista anumite alimente „fertile”, in special cele care un continut bogat in zinc cum ar fi stridiile, carnea de pui sau de curcan, carnea de vita sau crabii. Piersicile, crevetii, prunele si brânza tofu, sunt de asemnea considerate alimente miraculoase in ceea ce priveste fertilitatea. Aportul de vitamine si minerale in perioada de preconceptie, sub forma suplimentelor prenatale care se gasesc in farmacii, este absolut necesar si recomandat de toti specialistii.

Preconceptia este asemenea unui joc cu numere. Poti urma toate instructiunile specialistilor si poti pleca urechea la toate trucurile de fertilitate si, cu toate acestea sa nu reusesti sa ramâi insarcinata. Studiile au aratat ca un cuplu normal, care nu are probleme de fertilitate, are nevoie de aproximativ sase luni de zile pentru a concepe un copil. Cu toate acestea, medicii sunt de parere ca trebuie incercat minim un an, iar abia apoi, se poate vorbi de probleme de fertilitate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here