Irina Popescu: Recomandarile moasei pentru nasterea naturala

Irina Popescu, moasa licentiata, a avut pana acum peste 500 de gravide pe care le-a asistat la nastere. In cazul a 30% dintre acestea s-a finalizat cu nasterea naturala, printre ele fiind si mamici cu utere cicatriceale, la care riscul de-a naste prin operatie cezariana este mai mare. Despre nasterea naturala, despre cezariana, despre uterele cicatriceale si multe alte subiecte legate de nastere, Irina Popescu a vorbit pe larg la seminarul organizat de Superbebe.ro in aceasta toamna la targul Baby Expo.

Potrivit moasei, exista spitale de stat in care procentul cezarienelor trece de 90% si nu intotdeauna alegerea nasterii prin cezariana apartine mamei. In ceea ce priveste nasterea naturala, in multe spitale din Romania se practica epiziotomia.

,,Cifra nationala de epiziotomie este de 66%, potrivit ultimelor statistici”, a precizat Irina Popescu, moasa licentiata, invitata la seminarul ,,Povestea nasterii naturale”, organizat de Superbebe.ro in cadrul targului Baby Expo.

Conform specialistei, Spitalul ,,Panait Sarbu” din Capitala conduce in topul epiziotomiilor, in timp ce la polul celalalt se afla spitalul Filantropia. Procentul Irinei Popescu de epiziotomie se apropie de 4%, in conditiile in care recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt de 5-10%.

6 recomandari pentru planul de nastere

Moasa le-a sfatuit pe gravidele prezente la seminarul  ,,Povestea nasterii naturale”, sa-si exprime toate dorintele cu privire la nastere in acest plan.

,,Gravida ne poate spune daca vrea sa fie insotita, daca vrea sa petreaca travaliul in semiintuneric, lucru dovedit a scadea riscurile. Eu nu am nevoie de neoane ca sa fac tuseu vaginal, pot sa fac asta in semi-intuneric. Daca o incomodeaza prezenta altor persoane in timp ce se afla in travaliu, toate astea le poate specifica in plan”, a precizat Irina Popescu.

Irina Popescu a facut 6 mari recomandari gravidelor, care ar trebui sa se regaseasca intr-un plan eficient de nastere:

1 sa nu inducem nasterea, daca nu avem un motiv medical/ cezariana s-o facem ,,la cald”

  1. Sa va asigurati ca aveti un travaliu activ – sa va miscati
  2. Fara interventii de rutina, daca nu exista un motiv medical
  3. Sa mentionati ce persoana de sprijin va doriti la nastere; doula, sotul
  4. Asigurarea pozitiei de nastere sa fie la alegerea mamei
  5. Nesepararea de copil imediat dupa nastere si pe toata durata sederii in spital.

Ce face moasa in Romania

Despre moasa si rolul ei a vorbit pe larg Irina Popescu, mentionand ca pregatirea acesteia este de 4 ani si se formeaza in aceleasi facultati ca si medicul ginecolog.

,,Noi suntem formate in aceleasi facultati ca si colegii nostri medicii doar ca partea noastra de studiu e doar de 4 ani, fiind focusata pe ingrijirea femeii in perioada ei fertila de la prima menstruatie pana la ultima. In competentele noastre intra si partea de educatie pentru sanatate din scoli si licee care lipseste si ea din nefericire, preventia sarcinilor la adolescente, unde suntem campioni in Europa, urmarirea sarcinilor si aici ne apropiem vertiginos de 25% din sarcini nesupravegheate deloc la nivel national”, a precizat moasa Popescu.

Moasele din Romania tin cursuri de educatie prenatala, asista nasterile pe cale naturala, efectueaza epiziotomie in caz de necesitate, urmaresc lauza asigurand partea de contraceptie si planning familial.

 

Vezi si: Nasterea naturala comparabila cu efortul de a participa la un maraton

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here