Exista anumite tipuri de peste pe care poti si trebuie sa le consumi atunci cand vine vorba despre fat, daca esti insarcinata sau despre bebelus, daca alaptezi. Chiar daca pestii contin Omega 3, pe de alta parte, pot contine o cantitate mare de mercur, iar acesta poate afecta negativ dezvoltarea bebelusului? Citeste aici ce tipuri de peste poti sa consumi in sarcina, dar si in timp ce alaptezi.
Alimentatia ta este importanta pentru sanatatea si dezvoltarea copilului, atat in perioada de sarcina, cat si in timp ce alaptezi. Pestele este o sursa naturala de acizi grasi esentiali Omega 3 si proteine, ambele surse fiind bune pentru sanatatea copilului. Stiai ca mercurul din peste poate aparea in laptele de mama si poate altera sistemul nervos al fatului? Agentia pentru Alimente si Medicamente din SUA se gandeste sa recomande femeilor care alapteaza cresterea consumului de peste cu un continut scazut de mercur, scrie Mom Junction.
Citeste si Sarcina: 10 mituri demontate de specialisti
Studiile arata ca expunerea la o cantitate mai mare de mercur in perioada prenatala poate provoca un impact negativ la testele de atentie si memorie efectuate de copii. Un studiu realizat de specialistii din cadrul Scolii de Sanatate Publica de la Universitatea Harvard reintegreaza ideea ca expunerea fatului la mercur poate altera creierul fatului. Ulterior, copilul poate avea intarzieri in dezvoltarea sa, cum ar fi problemele de vorbit si de mers. De asemenea, pot aparea dificultati de memorie, ale IQ-ului si de concentrare.
Tipurile de peste pe care trebuie sa le eviti in timpul sarcinii, dar si in timpul alaptarii sunt: peste-spada, crustaceea cruda, carnea de rechin, macroul rege etc.
Agentia pentru Alimentatie si Medicamente sfatuieste mamele sa ofere posibilitatea ca fatul sau copilul sa cunoasca si valoarea nutritionala a pestelui. Vitamina D din peste este necesara cresterii si dezvoltarii copiilor.
Citeste si Vitaminele si mineralele care imbunatatesc calitatea laptelui pentru bebe
Poti consuma peste mai sigur, cum ar fi ansoa, hering, sardine, pastrav de apa dulce, crab etc. In cantitati moderate, poti consuma pesti precum ton, Tilapia, somn, cod, somon sau creveti. Dupa ce bebelusul apare, este mai indicat sa eviti total consumul de peste crud, cum este sushi-ul.
Ghidurile medicale si unele societati medicale recomanda ca o femeie insarcinata sa manance o cantitate de pana la 340 grame de peste pe saptamana, aproximativ doua portii medii.
„Se considera ca pestele este facut daca se separa in bucati si are un aspect opac pe toata suprafata lui. Gateste crevetii, homarul si scoicile pana devin alb-laptoase. Prepara scoicile, midiile si stridiile pana cand li se deschide cochilia si nu le savura pe cele care nu s-au deschis”, precizeaza specialisti din cadrul clinicii Regina Maria.
Citeste si Retete de diversificare ca sa creasca puiul mare
Autor: Andreea Borcila