Retete de diversificare ca sa creasca puiul mare

Diversificarea alimentatiei copilului este un moment mult-asteptat. Pret de vreo sase luni… Ei bine, de acum inainte o mama va fi urmarita, zilnic, de aceeasi intrebare: ce mai gatesc azi? Cateva retete de diversificare ca sa creasca puiul mare, v-ar prinde bine, nu-i asa?

Vezi si Retete… verzi, de diversificare

In dorinta de a le oferi micutilor preparate delicioase, de nerefuzat, pe care pisicherul sa le infulece cu pofta,  uneori parca ni se blocheaza ceva la nivel mental si nu ne mai vine nicio idee. Stim, stim, si noua ni s-a intamplat. Si inca ni se mai intampla. De aceea ne-am gandit sa va oferim cateva sugestii. Deci, daca fiecare ingredient in parte din retetele care urmeaza a trecut proba celor patru zile si a fost acceptat, atunci sa incepem sa le combinam, nu?!

Supa de zarzavat

Ingrediente: doi morcovi mijlocii, o radacina de patrunjel si una de pastarnac, o felie de telina, doi cartofi, un dovlecel mic, o rosie, un ardei gras, o ceapa coapta si decojita.

Mod de preparare

Curata si spala bine zarzavaturile si pune-le la fiert in 700 ml de apa, la foc mic, timp de doua ore, sub capac. Dupa ce au fiert strecoara apa, paseaza-le si adauga o lingurita de ulei de floarea soarelui sau de porumb. Peste acest piure pune 300 ml de apa in care au fiert zarzavaturile (o cana si un pic) si mai pune pe foc, sa dea intr-un clocot. Pana la implinirea varstei de un an, nu adauga sare!

Piure de morcov, dovlecel si peste

Ingrediente: un morcov, un dovlecel, 20 g cod

Mod de preparare

Curata legumele de coaja, spala-le foarte bine si taie-le in bucati mici si egale (acesta este un truc al bucatarilor, pentru ca toate legumele sa fie la fel de fierte iar piureul sa fie cremos). Fierbe-le la aburi aproximativ 20 de minute. Intre timp, indeparteaza cu maxima atentie oasele si pielea pestelui. Inainte ca legumele sa fie complet fierte, adauga pestele (fierbe foarte repede). La final, mixeaza totul si serveste.

Ciulama de pasare (pui sau curcan)

Ingrediente: 250 g de piept de pasare, un morcov mic, o radacina de patrunjel, 1-2 lingurite de ulei sau unt, doua lingurite de faina, o lingura de smantana, doua linguri de supa clara de legume, 150 ml de lapte rece.

Mod de preparare

Spala carnea cu apa rece si pune-o la fiert, la foc mic. Cand este bine fiarta, scoate-o si tai-o bucatele mici. Curata morcovul si patrunjelul si pune-le la fiert, separat, pentru a face supa. Intr-un castron amesteca faina cu laptele rece (ai grija sa nu se formeze cocoloase!) Scoate radacinoasele din apa in care au fiert, pastreaza doar doua linguri de supa si, in vasul care sta in continuare pe foc, adauga in fir subtire, amestecand continuu, ”crema” din faina si lapte. Lasa sa fiarba cam zece minute, dar nu te opri din amestecat! Ia vasul de pe foc si adauga untul, smantana si bucatelele de carne.

Piure de mar si piersica

Ingrediente: un mar Golden si o piersica.

Mod de preparare

Decojeste marul si piersica, apoi taie-le in felii subtiri. Toarna peste ele o jumatate de ceasca de apa si pune la fiert, la foc iute, pana cand pulpa fructelor este moale. Lasa la racit apoi paseaza pana obtii o consistenta pastoasa. Daca ti se pare ca piureul este prea fluid, poti adauga cereale de ovaz pana obtii consistenta dorita.

Vezi si Taina legumelor potrivite

Autor: Laura Bogaciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here