Sarcina: 10 mituri demontate de specialisti

Perioada de sarcina vine la pachet cu multe zvonuri si multe lucruri pe care ar trebui sau nu ar trebui sa le faci. Specialistii demonteaza cele zece mituri care se invart in jurul perioadei de sarcina.

Stii ca ai voie sa mananci anumite tipuri de peste sau de branza, ca te poti bucura de o cantitate mica de cafea pe zi?

Mitul nr. 1: Mananca trei mese sanatoase pe zi. Ar trebui, de fapt, sa mananci sase sau sapte gustari mai mici pe zi, o data la doua, trei ore. „A manca regulat si diversificat iti mentine glicemia constanta, ceea ce e sanatos atat pentru tine, cat si pentru copilul tau”, sugereaza dr. Stuart Fishbein, co-autor al cartii „O sarcina neinfricata” (Fearless Pregnancy), scrie The Bump.

Mitul nr. 2: Este in regula sa gusti din bauturi alcoolice. Este o decizie personala daca bei o gura de sampanie sau te abtii de la a consuma alcool, dar exista numeroase studii care arata o legatura intre consumul de alcool in perioada sarcinii si Tulburarile in Spectrul Alcoolismului Fetal (Fetal Alcohol Spectrum Disorders, presc. FASDs). Atat Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC), cat si Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor (ACOG) afirma ca viitoarea mamica ar trebui sa excluda complet bautura in timpul sarcinii.

Citeste si Mituri demolate de realitate

„Este esential ca medicii ginecologi si obstetricieni sa sfatuiasca pacientele ca eventualele probleme se pot preveni si ca nu exista nicio cantitate recomandata de bautura in timpul sarcinii”, concluzioneaza Mark DeFrancesco, presedintele ACOG.

Mitul nr. 3: Bea doar cafea decofeinizata. O cantitate mica de cafea sau de ceai pe zi este in regula. ACOG precizeaza ca o cantitate de 200 miligrame de cafea nu produce probleme. Prin urmare, continutul de cafeina difera de la un produs la altul, dar si natura boabei de cafea. Unele boabe de cafea pot fi foarte tari, altele mai slabe.

Mitul nr. 4: Sa nu mananci branza. Nu toate tipurile de branza pot fi inlaturate din meniul tau. De exemplu, branza Cheddar sau branza elvetiana sunt potrivite pentru ca ele au fost deja pasteurizate. Nu sunt recomandate branzeturile nepasteurizate, precum branza de capra sau branza feta.

Citeste si Cele mai vehiculate mituri despre infertilitate

Mitul nr. 5: Vei manca cat pentru doua persoane. Poftele alimentare sunt reale, dar asta nu inseamna ca perioada de sarcina exista doar pentru a manca. Potrivit ACOG, este firesc sa iei in greutate in timpul sarcinii.

Mitul nr. 6: Nu poti manca fructe de mare si peste in timpul sarcinii. De fapt, este chiar sanatos sa mananci fructe de mare in perioada de sarcina. Pestele contine Omega 3 si acizi grasi esentiali care ajuta, intr-o mare masura, la dezvoltarea fatului. Dar si in acest caz, nu toate tipurile de peste sunt potrivite in timpul sarcinii. Ai grija la pestii care contin o cantitate mare de mercur. Daca ai totusi pofta de preparate din peste, poti opta pentru somon, creveti sau peste Tilapia. Stai de vorba cu doctorul tau despre siguranta alimentelor din peste.

Mitul nr. 7: Vei trece prin suferinta si boala in timpul sarcinii. Daca exista migrene sau frisoane, sfatuieste-te cu medicul specialist despre ce medicamente poti lua in astfel de cazuri. Doar parerea unui specialist poate fi sigura pentru tine. Asadar, nu lua medicamente dupa ureche!

Mitul nr. 8: Nu ai voie sa faci sport. Nu e neaparat adevarat, ACOG recomanda ca o femeie insarcinata sa acorde cel putin 15 de minute pe zi pentru activitatile usoare de aerobic. Statul numai in pat poate reduce fluxul de sange spre creier si uter, conform The Bump.

Mitul nr. 9: Nu iti vopsi parul. A fi insarcinata nu inseamna ca trebuie sa iti lasi deoparte aspectul tau fizic, dar este bine sa tii cont de anumite lucruri. Desi exista, teoretic, riscuri legate de vopsirea parului, nu exista studii care sa afirme vreo concluzie precisa. Dr. Stuart Fishbein nu recomanda vopsirea parului in primul trimestru de sarcina, atunci cand organele bebelusului se formeaza. Candice Wood, obstetrician-ginecolog, din America sugereaza folosirea unor coloranti naturali sau folosirea vopselei semi-permanente, fara sa se depaseasca durata impusa de tratament.

Mitul nr. 10: Nu ai voie sa iti faci manichiura. Foloseste produse care nu contin dibutil ftalat, toluen sau formaldehida. Totodata spatiul unde iti faci manichiura trebuie sa fie foarte bine aerisit. De altfel, daca te afli la salon, asigura-te ca toate ustensilele necesare manichiurii sunt sterilizate, scrie The Bump.

Citeste si 10 simptome din sarcina pe care n-ar trebui sa le ignori

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here