Iti propun pentru azi o reteta satioasa, gustoasa si plina de vitamine, si anume, salata siciliană cu masline! Se prepara foarte repede. Iata de ce ai nevoie.
Ingrediente:
- 1 salata creata verde
- 1 salata creata rosie
- 1 salata verde obisnuita
- 2 morcovi
- 1 ceapa
- 1 telina
- 1 mar
- 1 lamaie
- 300 g piept de pui fiert
- 50 g masline negre
- 50 g masline verzi
- 50 g masline brune
- 1 lingura boabe de piper de diferite culori
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingura cimbru sfaramat
- sare de mare
Mod de preparare:
Salata se pregateste intr-un castron mare, in care se adauga pe rand ingredientele astfel: salatele crete se taie fasii lungi, salata verde obisnuita se taie marunt. Morcovii, telina si pieptul de pui se taie in cubulete, iar ceapa se taie in rondele.
Citeste si Reteta zilei: salata orientala
Se storc lamaile, iar in sucul acestora se adauga uleiul, cimbrul, piperul si putina sare. Se omogenizeaza si apoi se toarna peste salata. Maslinele se adauga la sfarsit. Se amesteca bine ingredientele si se tine salata la rece 30 de minute inainte de a fi servita.
Maslinele, beneficii si tipurile lor
Maslinele sunt bogate in vitaminele A, B1, B2, C si E, precum si in saruri minerale: calciu, fier, cupru, magneziu, fosfor etc. Totodata ele sunt fructe energice, datorita numarului de kilocalorii: la 100 g fructe exista 224 kcal, iar la 100 ml ulei de masline exista 900 kcal.
Citeste si Salata de pui cu telina si nuci
Maslinele sunt numite in functie de locul in care se cultiva sau, adeseori, dupa modul in care sunt cultivate:
- Maslinele Kalamata – au o forma alungita ca un sambure de migdala. Culoarea trece de la purpuriu spre negru, atunci cand sunt coapte. Numele vine de la regiunea greceasca Kalamata unde se cultiva cu predilectie. Alaturi de soiul Amphissa sunt cele mai folosite in bucataria greceasca, la salate si preparate conservate cu branza. Se conserva in saramura cel mai adesea, dar se pastreaza si in otet de vin. Au o pulpa zemoasa si un gust puternic aromat.
- Maslinele Manzanillo – sunt cele mai raspandite in Spania. Sunt mai mari ca dimensiune si se recolteaza atat verzi, cat si coapte. Acest sortiment a fost aclimatizat in Australia, California si Asia si se poate afirma ca au cea mai mare raspandire pe glob. Se folosesc si pentru obtinerea uleiului.
- Maslinele provensale sau Nicoise – sunt mai mici, alungite si au culoarea bruna cand sunt coapte. Pastrate in saramura sau in ulei de masline au gust de pepene. Adesea se comercializeaza in borcane, in ulei de masline aromat cu ierburi si condiment.
- Maslinele marocane uscate – cand sunt coapte au adesea pielea zbarcita. Sunt mici, dar foarte parfumate si au o amareala care nu supara. Sunt potrivite la mancarurile de rosii.
- Maslinele Arbequina – sunt cele mai mici si au o forma rotunda. Au un gust delicat care seamana cu nucsoara.
Stiai ca, in Grecia Antica, maslinul era atat de pretuit incat cel care il taia era pedepsit cu moartea?
Citeste si Reteta zilei: salata de avocado sau un guacamole mai simplu