8 obiceiuri sanatoase pentru un toddler

Un obicei inseamna un comportament dobandit sau un model de actiuni care sunt urmate in mod regulat si care devin la un moment dat involuntare. Copilul poate invata astfel de obiceiuri de la o varsta foarte frageda, inca din perioada de bebelus si de toddler. Studiile arata ca majoritatea obiceiurilor se formeaza pana la varsta de 9 ani si ca odata stabilite pot fi foarte greu schimbate.

Citeste: Cum poti convinge un toddler sa manance sanatos?

Nu in zadar se spune ca “ce n-a invatat Ionel nu mai invata Ion”. Obiceiurile sanatoase sunt invatate acasa, in primii ani de viata. Iata 8 obiceiuri sanatoase pe care sa le invete un toddler.

  1. Igiena

Sa-si spele manutele, dintii, sa stranute, aducand cotul bratului indoit la gura, sa-si sufle mucisorii in servetel etc. Toate acestea sunt cateva obiceiuri pe care-l putem invata pe copil inca in perioada de toddler.

  1. Exercitii fizice

Activitatea fizica este foarte importanta pentru copii. In prezent, copiii sunt mult mai interesati de tablete, computere, telefoane, jocuri video si sunt mult prea sedentari in comparatie cu cei din generatiile anterioare, care preferau sa petreaca timpul liber alergand pe afara. Este important ca un copil sa vada ca parintii fac exercitii fizice acasa. Sa-l scoti cat de des este posibil in parc, sa petreaca mult timp afara si sa nu se transforme intr-o „leguma de canapea”.

  1. Alegeri alimentare sanatoase

Indiferent cat de mult vom insista ca micutul nostru sa manance cat mai sanatos, mai important de atat este sa-l invatam sa faca alegeri alimentare sanatoase si sa-i explicam de ce este esential acest lucru.

  1. Sa stranga dupa el

Sa-si stranga jucariile, sa-si aranjeze cartile, sa stearga dupa el daca murdareste, daca scapa sau varsa ceva pe jos, ca mai apoi sa se implice si in activitatile ce tin de curatarea casei etc.

Citeste si: De ce pedeapsa nu functioneaza in cazul unui toddler?

  1. Sa fie recunoscator

“Te rog” si “Multumesc” nu sunt doar cuvinte! Copilul trebuie sa inteleaga semnificatia acestora si este important sa-si exprime gratitudinea, dar si sa stie ca lucrurile nu ii sunt oferite doar pentru ca si le doreste el foarte mult.

  1. Siguranta

Copilul trebuie sa fie obisnuit de mic sa aiba grija de el: sa se uite in ambele parti atunci cand traverseaza strada, sa nu vorbeasca cu persoane straine sau sa stie sa recunoasca daca anumite persoane il fac sa se simta inconfortabil, sa faca alegeri care il tin in zona de siguranta etc.

  1. Familia este importanta

Copilul trebuie sa invete de mic ca hobby-urile si pasiunile sunt importante, ca job-urile parintilor sunt importante, dar mai important ca orice este familia.

  1. Sa fie curios

Sa-si doreasca sa cerceteze, sa exploreze, sa cunoasca si sa invete in continuu. Sa inteleaga faptul ca niciodata nu incetam sa acumulam cunostinte si sa invatam lucruri noi.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Iata de ce este important sa-i citesti unui toddler

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here