Cum poti convinge un toddler sa manance sanatos?

Esti un parinte constiincios si incerci sa-ti inveti copilul sa manance cat mai sanatos si mai variat. Dar te lovesti de muuuulte refuzuri, nu-i asa? Ai un micut capricios acasa? Iata cum poti convinge un toddler sa manance sanatos!

Rar cand auzi ca un copil mananca bine, nu refuza niciodata nimic, nu-i asa? Pediatrii spun ca este normal ca cei mici sa mai si refuze, din cand in cand, anumite produse alimentare.

Citeste si: Copilul tau refuza sa manance? Nu insista. Ai incredere in el!

Unii se vor arata reticenti in fata unui fel nou de mancare, altii in fata unei legume sau a unui fruct. Dar se intampla destul de des ca micutul sa refuze un produs alimentar, chiar daca in trecut il acceptase sau chiar ii placea! In mod normal, acest comportament de “mofturos la masa” se intampla undeva intre 2 si 6 ani.

Dupa varsta de sase ani, majoritatea copiilor vor avea deja stabilit un anumit stil alimentar si vor fi acceptat deja destul de multe produse alimentare. Chiar daca aceasta perioada, de “capricii” in timpul mesei, este normala, aceasta nu inseamna ca nu-i poti oferi acea baza a unei diete sanatoase. Treptat, copilul trebuie invatat si obisnuit cu o dieta sanatoasa, care cuprinde produse din toate cele patru grupuri de alimente.

Poate ca suna ciudat, dar stii ce spun specialistii? Ca un copil va depasi mai usor aceasta perioada, in care refuza mancarea sau este capricios cu multe produse alimentare, daca vei insista sa-l inveti ce este bine sa manance, daca vei continua sa-i oferi mancare sanatoasa si cat mai variata.

Copiii invata sa le placa sau sa le displaca mancarea… experimentand! Adica jucandu-se cu ea, gustand-o, mirosind-o, ignorand-o, iar cercetand-o si intr-un final, acceptand-o!

Citeste si: TV la varsta de 2 ani inseamna adolescenti mai putin sanatosi

Uite cum iti poti ajuta toddler-ul sa manance sanatos:

 Ofera-i! Ofera-i! Ofera-i!

Oferindu-i un anumit fruct, o leguma, un anumit fel de mancare, in diverse ocazii si in repetate randuri – aceasta este cea mai buna solutie! Expunerea acelui fruct, acelei legume, acelui fel de mancare intr-un mod consecvent, pana cand micutul va fi familiarizat cu acestea si intr-un final se poate arata disponibil sa le incerce. Si chiar sa-i placa!

Stiai ca uneori este nevoie sa-i oferi acel “ceva” de la 5 pana 15 ori pana cand va incepe copilul sa il accepte?

Si apropo, il poti familiariza cu fructele si legumele nu doar in timpul mesei sau gustarilor, ci si atunci cand va jucati! Explicati-i, povestiti-i despre fructe si legume. Exista si carti frumos colorate si cu povestioare interesante despre tot felul de produse alimentare. Ba chiar si cantecele despre ce sa mancam, astfel incat sa fim sanatosi.

Totul… intr-un cadru relaxat

Sa pui presiune pe copil, sa-l constrangi sa faca anumite actiuni este una dintre cele mai gresite tactici. Copilul ar putea dezvolta astfel anumite asocieri negative fata de un aliment sau altul. Sau poate chiar fata de mancare.

Presiunea poate lua diverse forme:

  • mita (“daca mananci broccoli, o sa poti avea dupa aceea budinca);
  • coercitie (“o sa mananci broccoli! Pentru ca asa am spus eu!”);
  • santajul emotional (“o sa fiu foarte suparata, daca nu mananci broccoli”)
  • pedeapsa (“nu te mai uiti la desenele cu Tom si Jerry, daca nu mananci broccoli!”);
  • presiune (“trebuie sa termini tot broccoli din farfuria ta”)
  • sa fortezi consumul mancarii (adica incercand sa-i puneti mancarea in gura copilului).

Cea mai buna si mai corecta abordare este de a-i oferi alimentele intr-un mod cat mai relaxat si de a lasa copilul sa decida cat de mult doreste sa manance.

Iar atunci cand puiul tau va gusta pentru prima data un anumit fel de mancare, pe care in trecut l-a refuzat, lauda-l!

Puterea exemplului

Pe scurt: copilul va manca sanatos, daca si parintele mananca sanatos. Nu uita, tu ii oferi copilului primul exemplu. Acel de “asa da”! Si atunci, daca tu strambi din nas, atunci cand mananci linte sau broccoli, de ce te astepti (sau te miri!) ca puiul tau le refuza? Copilul va fi mult mai curios sa le guste si el, daca te va observa consumandu-le cu drag si in mod repetat.

Retine: Este important ca in casa sa aveti cat mai putine produse nesanatoase, cu cat mai putin zahar sau sare, cu grasimi sanatoase, cu cat mai putini coloranti si adaosuri alimentare.

S-ar putea sa te intereseze si: Mami, tu ii dai copilului o gustare pentru a-l linisti? Iata la ce risc il expui!

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here