De ce pedeapsa nu functioneaza in cazul unui toddler?

Copilul tau este la varsta la care abia incepe sa constientizeze lumea inconjuratoare, sa inteleaga faptul ca este o persoana independenta, invata sa se inteleaga si sa se cunoasca. La 2-3 ani, copilul nu are abilitatea de a se autocontrola. Iar acest lucru dese ori duce la un comportament impulsiv si la crize de furie (tantrumuri). Si uite aici apare capcana in care pica uneori parintii: pun in aplicare pedeapsa. Doar ca pedeapsa nu functioneaza in cazul unui toddler! Iata de ce!

Citeste si: Crizele de furie la toddler: cum le gestionezi?

Specialistii au confirmat de nenumarate ori ca pedeapsa in cazul unui copil nu functioneaza, fiindca acesta nu invata de ce felul in care a actionat este gresit.

Si atunci de ce parintii au tendinta sa pedepseasca?

In mod normal, pentru ca isi doresc ca puiul lor sa nu actioneze gresit sau sa nu mai repete comportamentul acela urat. Dar oare prin pedeapsa reusesc acest lucru? Ei, uite, asta este intrebarea!

S-a demonstrat ca pedeapsa nu schimba inclinatia copilului de a face nazbatii, doar il va face sa evite sursa pedepsei, scrie thenewagepregnancy.com. Copilul va continua sa se comporte “gresit”, atunci cand parintele nu este atent sau nu este prezent.

Alt motiv de ce nu functioneaza pedeapsa? Faptul ca pedepsindu-l copilul nu intelege care este lectia pe care trebuie sa o invete, care este morala? Mai ales atunci cand din partea parintelui nu-i este oferita nicio explicatie.

Ce observam atunci cand il pedepsim? Ca aparent, pedeapsa functioneaza, copilul se opreste (pe moment) din a face ceea ce este gresit, nu-i asa?

Dar acest lucru nu-l ajuta sa inteleaga in mintea lui de ce este gresit ceea ce face?

Iata ce intelege copilul atunci cand este pedepsit:

  • pedeapsa trebuie evitata 
  • putem spune minciuni
  • este in regula sa aplicam forta sau sa ofensam atunci cand dorim sa rezolvam problemele
  • trebuie sa-ti fie frica de parinte
  • nu poti sa ai incredere in parinte

Oare asta iti doresti sa invete copilul tau???

Citeste si: De ce minte copilul tau?

Iata trei strategii care te pot ajuta sa-ti pastrezi luciditatea si sa eviti pedeapsa:

  1. Ia o pauza. Si respiraaaaa!

Cauta informatii, metode si strategii despre cum iti poti pastra calmul, despre cum te poti elibera de stres, despre cat de important este sa ai “timp si pentru tine”.

  1. Asculta-ti inima!

Fii sincer. Iti cunosti copilul foarte bine. Nu cumva a actionat asa pentru ca ii era foame, era obosit, suprastimulat, nu a inteles, a urmat comportamentul unui alt copil etc? Oare comportamentul lui ti-a justificat actiunea ta? Oare chiar trebuia sa actionezi in vreun fel? Daca nu aveai alti “spectator” ai fi reactionat sau l-ai fi lasat liber sa-si continue activitatea?

  1. Focuseaza-te pe schimbare si pe crestere

Gandeste-te mereu cum poti schimba comportamentul si care abordare ar fi mai inteleapta in cazul copilului tau. Gandeste-te ca acest “eveniment” sau episodul neplacut poate fi o oportunitate buna de a-l invata ceva corect.

S-ar putea sa-ti placa si: Cum sa construiesti o relatie excelenta cu copilul tau?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here