Da-i copilului tableta, telefonul, sa se joace pe consola, poate si televizorul, si gata, ti-ai cumparat linistea, drag parinte.
Ii oferi copilului accesul la online, iar acesta iti ofera timp “liber”. Ii oferi copilului natura, iar aceasta te ajuta sa ai un copil sanatos si fericit.
Te rog, scoate copilul afara! Sa se bucure de natura, sa se joace si sa creasca!
Citeste si: Lasa-l pe copil sa se joace! Cat mai mult!
Stiai ca astazi copiii petrec timpul afara cam jumatate din cat petreceau, la aceeasi varsta, parintii acestora?
Atatea studii si cercetari exista care arata cate beneficii putem avea de pe urma experientelor cu natura, cat de mult conteaza pentru sanatatea noastra si a copiilor sa petrecem cat mai mult timp afara, si cu toate acestea, reusim sa ne bucuram tot mai putin de acestea. Si chiar nu ma refer la weekend-uri dese la munte, la drumetii prin padure, vacante la tara, in aer liber, ci la simplul scos copilul afara, la aer, la joaca, la alergat liber.
Suntem corigenti la capitolul scos copilul afara.
“Ploua? Nu iese, daca se uda pe cizme?”
“Ninge? Mai mult de 15 minute n-are ce sa caute afara”
“Daca adie un pic mai tare vantul, va sta in casa, ca este sensibil si incepe imediat sa stranute”.
Tragedie!
Citeste si: Observi cum copilul tau nu mai are timp sa fie copil?
Cum sa nu fie copilul sensibil daca iese 15 minute dimineata din casa pana ajunge la gradinita (si rar cand aud parinti cu copii care isi duc copilul pe jos pana la gradinita) si 15 minute seara inapoi spre casa. Bine, daca trece pe langa parculet si vede alti copii la leagan poate mai sta 20 de minute.
Lasa, iti promiti ca va sta mai mult in weekend, atunci cand il vei duce in parc. Sa stea acolo o ora intreaga! Asa, sa aiba parte de oxigen, sa se joace cu alti copii, sa se dea in tobogane, dar sa nu se murdareasca prea mult pe tenisi si pe pantaloni. Ah, si sa nu-si murdareasca mainile la locul de joaca, cine stie cati microbi sunt pe acolo.
Cu capul gol? „Nu maica, raceste pruncul!” Fara fular la gurita? „Vai, virusurile vin spre el”.
Citeste si: Copilul are nevoie sa se joace… chiar si in noroi!
Problema copilului “sensibil” este mai complexa
- Nu este vorba doar despre mucisori si stranut, ci despre imunitatea copilului. Stiai ca in mediul urban creste foarte mult numarul copiilor cu astm? Un studiu (condus de Lovasi si altii, 2008) a aratat ca micutii care aveau norocul sa locuiasca pe strazi, unde existau multi copacii si unde nivelul de poluare nu era atat de mare, aveau sanse reduse de a se confrunta cu boli respiratorii.
- “Copiii care petrec mai mult timp in aer liber au abilitati motorii mai dezvoltate, sunt mai putin neastamparati, mai putin frustrati si mai putin bolnavi” (Grahn si altii 1997).
- Un copil care petrece suficient timp afara reuseste sa se concentreze mai repede, spun cercetatorii. Contactul cu natura ii ajuta pe copiii cu deficit de atentie (Studiu condus de Taylor A.F si altii, 2001).
- Copiii au nevoie de “doza de verde”. Lasa-l sa priveasca plantele si copacii, sa se bucure de acel verde frumos si crud – natura este medicamentul perfect pentru reducerea stresului (Studiu condus de Wells & Evans, 2003).
- Vrei copii disciplinati si care detin abilitatea de a se autocontrola? Construieste gradinita sau scoala langa un parc verde, generos in copaci si lasa-i sa alerge pe acolo (studiu condus de Taylor si altii, 2002)
- Natura este “hrana pentru minte” ( Greenspace Scotland, 2008).
Te rog, scoate copilul afara! Sa se bucure de natura, sa se joace, sa creasca si sa se dezvolte frumos si sanatos!
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Tara, tara, vrem copii fericiti! Exact ca cei din Danemarca!