„Iata cum gandeste un adolescent in prezent: trebuie sa ai note bune, astfel incat sa termini liceul cu bine si sa poti merge la universitate, pe care sa o finalizezi cu bine, apoi sa faci un master si poate, si un doctorat ,si tot asa. Asta pentru a avea “succes” in viata” spune Vishen Lakhiani, autorul cartii “Codul pentru o minte extraordinara”. Dar oare îti garanteaza scoala succesul in viata?
Primele reguli pe care ar trebui sa le schimbam sunt cele ce tin de scoala, educatie, invatamant. (*Aici gasesti prima parte a explicatiei oferite de catre unul dintre cei mai cunoscuti activisti in dezvoltarea educatiei, Vishen Lakhiani, care este fondatorul Mindvalley, antreprenor, speaker si autorul cartii “The Code of The Extraordinary Mind” (“Codul pentru o minte extraordinara”).
Citeste si: Acestea sunt abilitatile necesare copiilor pentru a putea trai in era robotilor
Familia ta isi doreste sa fii avocat, doctor, inginer sau orice altceva. Si daca nu ai una dintre profesiile la care viseaza ei, atunci sunt dezamagiti.
Iata cum gandeste un adolescent in prezent: trebuie sa ai note bune, astfel incat sa termini liceul cu bine si sa poti merge la universitate, pe care sa o finalizezi cu bine, apoi sa faci un master, si poate si un doctorat, si tot asa. Asta pentru a avea “succes” in viata.
Asa au inceput sa gandeasca multi adolescenti in prezent, asa au inceput sa-si vada adolescentii intreaga viata, sa vada toate aceste lucruri ca pe niste lucruri pe care “trebuie” sa le bifeze.
Ce se intampla, de fapt? Va ofer un alt exemplu, despre profesia de avocat. Stiai ca in SUA 50% din avocati au depresii? Atunci de ce tinerii trec prin toate aceste etape dificile, doar pentru a ajunge in punctul in care isi dau seama ca ceea ce-si doreau inainte, ii face nefericiti in prezent?
Aceste “obiective” nu au fost alese de ei, ci vin din “cultura” si “societatea” in care traiesc. Aceste “obiective” reprezinta, de fapt, un mecanism de siguranta.
Daca privim in urma, de-a lungul timpului, a trebuit sa avem grija de noi, pentru ca erau tot felul de razboaie, boli. Daca privim inca mai in urma cu 1000 de ani, trebuia sa ne aparam si de animale salbatice. Asta insemna ca trebuia sa respecti anumite reguli ale “culturii” si ale tribului din care faceai parte, pentru a ramane in siguranta.
De aici provin acele “Reguli”: ca trebuie sa inveti bine, ca sa mergi la o scoala buna si sa ai o profesie buna, astfel incat sa scapi de acea munca grea, spre exemplu, “de la fabrica”. Sau iata o alta “regula”: daca esti femeie, trebuie sa te casatoresti, astfel incat sa ai un barbat care sa aiba grija de tine. Sau sa ai 5 copii, pentru ca, daca privesti cum era acum 50 de ani, atunci cand mortalitatea infantila era foarte ridicata si unii dintre ei decedau, trebuia sa te “asiguri” ca macar unii vor supravietui.
Asa ar trebui toti sa ne traim viata, intrebandu-ne mereu si punand la indoiala toate acele reguli ale culturii noastre. O doza usoara de scepticism poate fi sanatoasa, astfel incat sa stim care sunt lucrurile care se aliniaza perfect cu identitatea noastra, cu ceea ce ne dorim si cu ceea ce reprezentam noi.
Fiecare trebuie sa identifice pentru sine care sunt acele “reguli” cu care se identifica, pe care le crede, si care sunt cele cu care nu rezoneaza si care te opresc din a a avea o viata extraodinara!” sustine Vishen Lakhiani, fondatorul Mindvalley, antreprenor, speaker si autorul cartii “The Code of The Extraordinary Mind” (“Codul pentru o minte extraordinara”).
Traducere si adaptare: Inga Stoian
Citeste si: La 5 ani suntem genii ale creativitatii! Dar scoala… ne prosteste
____________
Vishen Lakhiani s-a nascut pe 14 ianuarie 1976 in Kuala Lumpur, Malaezia, iar in 1995 s-a mutat in SUA, unde a studiat Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor la Universitatea din Michigan. Acolo a aflat despre AIESEC, o organizatie globala, non-politica si non-profit condusa de studenti si recent absolventi ai institutiilor de invatamant superior. Determinarea si eforturile lui au fost apreciate, devenind in scurt timp vicepresedintele echipe AIESEC din SUA. In 2001 i se ofera un job in New York, unde se muta si unde incepe sa studieze metoda dezvoltata de Jose Silva (“The Silva Method”) – un program de mindfulness, care l-a inspirat sa aprofundeze si sa devina instructor de meditatie si de mindfulness.
In 2003, alaturi de Mike Reining, pune baza Mindvalley, care este perceputa ca o editura digitala, ce contine diverse programe si cursuri de dezvoltare personala. “Totul a inceput cu 700$ si un laptop in cafeneaua Starbucks” sustine Vishen Lakhiani, iar acum Mindvalley are peste 200 de angajati din 40 de de tari. Vishen Lakhiani este si autorul cartii “The Code of The Extraordinary Mind” (“Codul pentru o minte extraordinara”) si locuieste in prezent in Estonia. Mai multe despre programele Mindvalley poti gasi pe www.mindvalleyacademy.com