Scoala nu iti garanteaza succesul in viata! Partea 1

“Tot mai des aud oameni care spun ca educatia i-a facut sa rateze multe lucruri in viata” spune Vishen Lakhiani, autorul cartii “Codul pentru o minte extraordinara”. Afla de ce scoala nu iti garanteaza succesul in viata! (partea I-a)

Care ar fi parerea ta daca ai sti ca toate lucrurile pe care le crezi in prezent despre dragoste, educatie, spiritualitate, munca, fericire – au la baza reguli si concepte mult prea invechite? Care sunt regulile corecte ale vietii si care sunt cele incorecte? Cum ai actiona daca ai afla ca exact aceste modele si patternuri ale societatii, ale culturii de care apartinem sunt cele care te opresc din a-ti atinge potentialul maxim? Și dacă ca toate aceste reguli te tin pe loc din a te bucura cu adevarat de propria viata?

Citeste si: La 5 ani suntem genii ale creativitatii! Dar scoala… ne prosteste

Primele reguli pe care ar trebui sa le schimbam sunt cele ce tin de scoala, educatie, invatamant. Iata care este explicatia oferita de catre unul dintre cei mai cunoscuti activisti in dezvoltarea educatiei, Vishen Lakhiani, care este fondatorul Mindvalley, antreprenor, speaker si autorul cartii “The Code of The Extraordinary Mind” (“Codul pentru o minte extraordinara”).

Vishen Lakhiani, antreprenor, autor si speaker international

“Daca te gandesti cu adevarat la lucrurile care iti fac viata frumoasa, fericita si de succes, clar nu sunt cele pe care ne invata scoala.

Allan Watts a spus: “Niciun tanar curios nu ar trebui sa mearga la colegiu/universitate, doar daca nu isi doreste sa fie doctor, profesor sau orice profesie are nevoie cu adevarat de o certificare”. Allan Watts scria asta in 1972, dar as spune ca acest adevar este mult mai real in prezent.

De exemplu, ganditi-va la oricare colegiu sau universitate, luati un grup de tineri de 19, 20, 21 de ani si puneti-i, timp de patru ani intr-o “bula”. Dupa cei patru ani, cand vor iesi din acea bula, lumea nu va mai fi la fel, va fi schimbata.

Peter Diamandis a spus: “Intre 2016 si 2022 vom vedea mai multe schimbari in lume decat au fost facute intre 1900 si 2000”. Si atunci ce se va intampla cu tinerii care vor termina universitatea, care vor iesi din acea “bula”? Ce se va intampla cu tine? Cunostintele tale acumulate in acei patru ani nu vor mai fi utile, nu vor mai fi de actualitate. Diploma nu-ti va mai fi de folos”…

Potrivit lui Laszlo Bock, seful departamentului de Resurse Umane de la Google, ”15% dintre oamenii care lucreaza acolo nu au o diploma. Nu trebuie sa existe acea presiune de a avea diploma, pentru a avea succes (…). 

Citeste si: Acestea sunt abilitatile necesare copiilor pentru a putea trai in era robotilor

Si atunci care ar fi solutia? 

Oamenii continua sa urmeze aceste reguli invechite si acum, cand toate lucrurile s-au schimbat. De aceea este important sa punem la indoiala totul: religia, regulile impuse de societate, și de ce nu, chiar sa te intrebi daca isi are rostul acea diploma de universitate”, spune Vishen Lakhiani, fondatorul Mindvalley, antreprenor, speaker si autorul cartii “The Code of The Extraordinary Mind” (“Codul pentru o minte extraordinara”). Nu spune nimeni că nu avem nevoie de educație, dar trebuie să ne dpm seama că cea care ne este oferita in prezent este, de mult timp, depasita.

Traducere si adaptare: Inga Stoian

Citeste si: Modelul finlandez: pauzele dese – succesul invatarii rapide

____________

Vishen Lakhiani s-a nascut pe 14 ianuarie 1976 in Kuala Lumpur, Malaezia, iar in 1995 s-a mutat in SUA, unde a studiat Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor la Universitatea din Michigan. Acolo a aflat despre AIESEC, o organizatie globala, non-politica si non-profit, condusa de studenti si recent absolventi ai institutiilor de invatamant superior. Determinarea si eforturile lui au fost apreciate, devenind in scurt timp vicepresedintele echipei AIESEC din SUA. In 2001 i se ofera un job in New York, unde se muta si unde incepe sa studieze metoda dezvoltata de Jose Silva (“The Silva Method”) – un program de mindfulness, care l-a inspirat sa aprofundeze si sa devina instructor de meditatie si de mindfulness.

In 2003, alaturi de Mike Reining, pune baza Mindvalley, care este perceputa ca o editura digitala, ce contine diverse programe si cursuri de dezvoltare personala. “Totul a inceput cu 700$ si un laptop in cafeneaua Starbucks” sustine Vishen Lakhiani, iar acum Mindvalley are peste 200 de angajati din 40 de de tari. Vishen Lakhiani este si autorul cartii “The Code of The Extraordinary Mind” (“Codul pentru o minte extraordinara”) si locuieste in prezent in Estonia. Mai multe despre programele Mindvalley poti gasi pe www.mindvalleyacademy.com

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here