Efectele bullying-ului scolar asupra victimei, agresorului si martorului

Bullying-ul scolar este considerat, la nivel international, unul dintre factorii de risc fundamental pentru sanatatea mintala a copiilor si adolecentilor. Bullying-ul scolar este o problema reala. Afla care sunt efectele bullying-ului scolar asupra victimei, agresorului si martorului.

„Bullying-ul este o agresiune facuta de catre un copil sau un alt copil catre un alt copil sau grup de copil” explica Adriana Mitu, trainer in dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor.

Citeste si: Bullying-ul incepe acasa. Si continua la scoala!

Cum stim ca este bullying?

  • Atunci cand agresiunea este repetata
  • Este un dezechilibru de forte intre cei doi actori
  • Unul dintre ei este intotdeauna in pozitie de putere, iar altul este cel slab
  • Se petrece in absenta adultului
  • Bully-ul poate zambi sau sa arate satisfactie atunci cand il tachineaza pe celalalt
  • Bully-ul cauta conflictul pentru a-si manifesta dominanta

Efectele bullying-ului asupra victimei

Consecintele pe termen lung asupra victimelor bullying-ului sunt extrem de severe: victimei ii va fi afectata stima de sine, increderea in propriile forte, increderea in cei din jur si poate manifesta timiditate si introversiune. Copiii ce sunt victime ale bullying-ului scolar, intampina dificultati de concentrare si de atentie, insa pot inregistra si o scadere a rezultatelor scolare. De asemenea, pot aparea: atacuri de panica, episoade de anxietate, dezvoltarea unor fobii, depresii, diverse somatizari, comportamente autopunitive si, in cele mai grave situatii, tentative de suicid.

Aceste consecinte asupra copilului victima pot fi grupate in patru categorii:

Emotionale: nivel crescut de anxietate si/sau depresie, stima de sine scazuta, abilitati scazute de adaptare si de rezolvare a problemelor, nivel redus de autonomie.

Sociale: refuzul de a merge la scoala, dezvoltarea unor atitudini negative fata de scoala (copilul considera ca aceasta e un mediu nesigur), numar foarte mic de prieteni, nivel scazut de dezvoltare a abilitatilor sociale, practicarea de comportamente antisociale.

Cognitive: participarea redusa la ore, motivatie scazuta pentru invatare, dificultati de concentrare, ramanerea in urma la invatatura etc.

Fizice: vatamari fizice, tulburari ale somnului, lipsa apetitului alimentar, prezenta tulburarilor psihosomatice (enuresis, dureri de stomac, dureri de cap etc). Una dintre cele mai grave consecinte ale bullying-ului o reprezinta riscul de suicid.

Urmareste si: Bullying – Agresivitatea copiilor in scoala

Efectele bullying-ului asupra celui care agreseaza

Agresorul va recurge pe viitor la tot mai multe episoade de violenta asupra celorlalti: pot realiza frecvent actiuni in afara legii, pot abuza de statutul lor la serviciu, pot abuza de partenerul de viata, de copii. Va incerca sa-i domine si sa-i umileasca pe ceilalti. Dar exista si agresori care constientizeaza/ sau sunt ajutati sa constientizeze la maturitate de gravitatea actiunilor si care nu manifesta acest tip de comportament in relatiile cu semenii.

Efectele bullying-ului asupra martorilor

In functie de rolul ocupat, martorii la bullying pot dezvolta un comportament pasiv sau activ fata de situatiile sociale. Unii vor incerca sa stopeze, sa medieze, sa intervina atunci cand observa episodul de bullying. Uneori se poate intampla ca un martor la bullying sa prezinte consecinte similare cu cele ale victimei, desi acesta nu a fost implicat direct in actul de bullying, insa a suferit o trauma prin asistare.

Si adultii practica adesea bullying-ul relational cu ceilalti, la locul de munca sau acasa.

Citeste si: Bullying-ul in scoala: agresorul, victima si martorul

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here