Finantare din fonduri europene pentru programele Bani de liceu si Bursa profesionala

Ministerul Educatiei a semnat doua contracte de finantare din fonduri europene in valoare totala de 114 milioane de euro pentru a fi folositi pentru programele „Bani de liceu” si „Bursa profesionala”, elevii beneficiari urmand a primi lunar 250, respectiv 200 lei.

Vezi si Guvernul a majorat bursele sociale „Bani de liceu”

„Contractul aferent programului „Bani de liceu”, cu o valoare de 31 milioane euro, va permite sustinerea si continuarea acestui program si va acoperi cheltuielile realizate/estimate de statul roman pentru perioada anilor scolari 2015-2019 pentru acest tip de sprijin. Incepand cu acest an scolar, fiecare beneficiar al programului „Bani de liceu” va primi, lunar, pe intreaga durata a cursurilor, in situatia respectarii tuturor conditiilor legale prevazute, suma de 250 lei/lunar, fata de 180 lei/lunar, suma primita anterior majorarii”, au precizat reprezentantii Ministerului Educatiei, printr-un comunicat de presa.

Tot in cadrul acestui program, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei a fost indexata de la 150 la 500 lei/membru de familie, urmare a corelarii acestui plafon la situatia economica actuala (salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata fiind stabilit, incepand cu ianuarie 2018, la suma de 1.900 lei lunar).

„In ceea ce priveste contractul de finantare semnat intre Centrul National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic si Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul „Bursa profesionala” are o valoare de 83 milioane euro. Banii vor acoperi cheltuielile realizate de statul roman in cadrul programului „Bursa Profesionala” pentru perioada anilor scolari 2015-2018 si vor asigura continuarea acestuia in anii urmatori, in limita alocarii financiare estimate din Programul Operational Capital Uman, prin care sunt derulate ambele proiecte”, se mai arata in sursa citata.

Prin „Bursa profesionala”, 80.132 de elevi din clasele IX-XI din invatamantul profesional, inclusiv invatamantul dual, vor fi stimulati sa-si continue studiile cu burse acordate din fonduri europene, 20% dintre elevi provenind din mediul rural, mai spun reprezentantii Ministerului Educatiei.

Bursa acordata in acest program, in valoare de 200 lei, se plateste tuturor elevilor, indiferent de veniturile parintilor lor, dar in anumite conditii de frecventa mentionate in art. 7 din HG 1062 din 30 octombrie 2012 sau in art. 7 din HG 951/2017, fiind o modalitate de a promova in mod direct participarea la programe de educatie si formare profesionala initiala.

„O prioritate a Guvernului Romaniei este de a investi, prin Fondul Social European, cu precadere in masuri dedicate reducerii abandonului scolar, dezvoltarii invatamantului profesional si de a asigura corelarea ofertelor educationale cu nevoile actuale ale pietei muncii”, a declarat ministrul interimar al Educatiei, Rovana Plumb, in comunicatul de presa mentionat.

Vezi si Bursele elevilor din invatamantul profesional ar putea creste

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here