Scoala in 2018 in Galati: fara apa potabila

Elevii din mai multe localitati din tara merg inca la toaleta in fundul curtii si nu au apa potabila curenta. Cum arata scoala in 2018? Dupa situatia din Alba, venim cu cea din judetul Galati, acolo unde zeci de scoli au inceput anul scolar in cladiri fara apa potabila, cu grupuri sanitare necorespunzatoare, unde incalzirea se face cu lemne. Curios e faptul ca printre acestea sunt unitati care au dotari moderne pentru elevi, precum calculatoare, imprimante si proiectoare de ultima generatie.

Vezi si Scoala in 2018: Elevii inca merg la WC-ul din curte si nu au apa potabila

Astfel, cei 200 de elevi ai Scolii Gimnaziale din Smardan, localitate aflata la noua kilometri distanta de orasul Galati au inceput cursurile intr-o cladire veche, cu WC-ul in curte si cu sobe de teracota. In timp ce cadrele didactice viseaza la o scoala noua, cladirea a fost igienizata in vacanta de vara, iar toaleta din fundul curtii a fost modernizata cu gresie si faianta.

„Noi ne-am ocupat de varuit clasele, de intretinere. De asemenea toaletele au fost pregatite, ele au fost renovate anul trecut, in 2017 in septembrie, au gresie, faianta, apa curenta. Anul acesta a fost depus un proiect pentru construirea unei scoli aici, la Smardan. Abia l-am depus si cel mai devreme credem ca vom obtine raspunsul la sfarsitul anului. Noul proiect include toaleta in interior si centrala termica”, a declarat directorul Scolii Gimnaziale din Smardan, Violeta Chirea.

Tot in comuna Smardan se afla satul Cismele, iar la scoala din localitate invata 44 de copii. Situatia unitatii de invatamant este asemanatoare cu cea din satul vecin: toaleta are gresie, faianta si apa curenta, dar se afla in curte, iar copiii folosesc un veceu turcesc. Mai mult chiar, reprezentantii scolii se lauda cu faptul ca toaleta este curata si are sapun, situarea in fundul curtii reprezentand un mare avantaj pentru copiii care vor sa se joace cu zapada.

Citeste si La deschiderea anului scolar din 6.200 de scoli 3.892 nu au autorizatie ISU, iar 4.000 pe cea sanitara

„Copiii parcurg 15 metri de la scoala pana la toaleta, iar principalul avantaj al acestor toalete il constituie igiena. Avem apa curenta, toalete pot fi intretinute, exista incalzire si sapun. Iarna, pana la toaleta, ei apuca sa se mai bata cu zapada, se mai joaca putin, vin uzi in clasa, dar nu asta e important. Conteaza foarte mult sa putem intretine toaletele, sa ramana curate, ei sa se poata spala pe maini, sa aiba incalzire”, a spus directorul adjunct al Scolii din localitatea Cismele, Gigliola Dobrin.

Parintii si bunicii din comuna Smardan nu impartasesc entuziasmul cadrelor didactice si spun ca toaletele din fundul curtii reprezinta un pericol pentru copii.

„Vara ca vara, dar iarna este mai dificil. Ei sunt micuti, racesc foarte repede. Nepotelul meu nu se duce la toaleta. Face dimineata cand pleaca de acasa si mai face cand vine de la scoala. Nu e sanatos”, a spus o localnica.

Nici in satul Hanu Conachi din comuna galateana Fundeni elevii nu vor incepe anul scolar in conditii foarte bune. Desi sperau sa primeasca fonduri pentru modernizarea grupului sanitar, autoritatile locale au renuntat la idee dupa ce au ratat un proiect de finantare.

Astfel, cei 380 de elevi din satul Hanu Conachi vor merge la scoala care se incalzeste cu lemne si are toaleta in curte, la aproximativ 50 de metri de cladirea principala. Si in acest caz, unitatea de invatamant are dotari moderne, precum computerele si imprimantele din laboratorul de informatica.

Vezi si Primaria, „repetenta” la refacerea scolii cu tavanul cazut

„Si in acest an, la scoala, din pacate, toaleta ramane in exterior. Am avut un proiect, insa nu l-am castigat. Doar sa-l mai depun inca o data. Proiectul se ridica undeva aproape de 40 de miliarde de lei vechi. Inseamna extindere, trebuie studiu de fezabilitate, licitatie si asa mai departe. Noi nu avem acesti bani, nu avem bani pentru functionare pana la sfarsitul anului”, a explicat primarul comunei Fundeni, Manuel Lupu.

In judetul Galati sunt aproximativ 600 de cladiri care apartin unor unitati de invatamant in care studiaza circa 90.000 de elevi si prescolari. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au anuntat ca in judet sunt 92 de unitati de invatamant fara autorizatii sanitare, dintre care 16 sunt in mediul urban.

Maine va prezentam Scoala in 2018 in Gorj.

Sursa: Mediafax

Afla detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here