Vara, manualele sunt lasate deoparte iar de lectii nu se mai vorbeste pana la reinceperea scolii, in septembrie. Copiii au mai mult timp liber iar parintii sunt mai generosi in a le lasa la indemana gadget-urile. Pentru ca au fost peste 400 de apeluri si sesizari la linia de consiliere ctrl_AJUTOR, specialistii Salvati Copiii Romania, din cadrul proiectului Ora de Net, sfatuiesc parintii sa profite de timpul petrecut de cei mici pe telefoanele mobile sau tablete, aplicatii si jocuri online. In felul acesta pot afla mai multe despre ce fac copiii lor pe internet.
Vezi si Stiai ca telefonul si retelele sociale iti distrag atentia de la copilul tau?
Datele obtinute in cadrul proiectului arata ca sunt numeroase situatiile limita la care cei mici sunt expusi, de cele mai multe ori existand o dificultate in a informa parintii cu privire la ceea ce s-a intamplat, bazata pe relatia prealabila existenta intre parinte si copil, precum si pe calitatea conexiunii emotionale dintre acestia.
Linia de consiliere ctrl_AJUTOR:
In Romania, in decursul primului semestru din 2018, la linia de consiliere ctrl_AJUTOR au fost primite 425 de apeluri si sesizari atat din partea copiilor, cat si a adultilor.
Printre problemele semnalate frecvent: lipsa abilitatilor tehnice (179) de a rezolva o situatie, probleme ce tin de confidentialitatea datelor personale (51) si amenintarile comerciale (46).
Iata cateva date ctrl_AJUTOR in functie de tipul apelantului
Total | |
Parinti | 20 |
Adolescenti | 347 |
Copii | 5 |
Profesori | 35 |
Adulti | 16 |
Necunoscut | 2 |
Total | 425 |
Tendinte
Din analiza cazurilor primite la linia de consiliere si informare ctrl_AJUTOR, observam ca multi tineri au abilitati tehnice reduse si, de aceea, se confrunta cu riscuri comerciale (costuri suplimentare sau ascunse ale aplicatiilor, cumparaturi online nesigure) si sunt ingrijorati in privinta confidentialitatii datelor lor personale (conturi pierdute sau furate, date personale introduse pe situri nesigure, date personale furnizate strainilor in jocuri, ingrijorari legate de publicarea automata a locatiei).
Totodata, comparativ cu anul precedent, observam o crestere a cazurilor de sexting – acestea implica de cele mai multe ori si o componenta de hartuire si santaj a victimelor.
Vezi si Ce este linia de consiliere ctrl_AJUTOR?
Exemple de cazuri ctrl_AJUTOR
„Salut! Contul de Facebook mi-a fost spart! Persoana respectiva se foloseste de datele si identitatea mea si este foarte deranjant. Deja m-am certat cu niste prieteni pentru ca au crezut ca le scriu lucruri urate. Mi-e frica de ce ar mai putea face. Va multumesc!” – Confidentialitatea datelor personale
„Zilele trecute a avut loc un incident neplacut pentru mine. Un tip mi-a scris pe un site de social media, iar apoi a inceput sa imi puna intrebari intime. Parea interesant asa ca i-am raspuns… pentru ca ce se putea intampla. Dintr-o data am vazut ca a facut un screenshot conversatiei si m-a amenintat ca va arata tuturor: parintilor, rudelor si prietenilor mei. Pentru a nu face asta, mi-a cerut poze intime cu mine sau bani. Nu stiu ce sa fac, sunt foarte speriata si disperata.” – Sexting/Sextortio
„Am folosit cardul tatalui meu pentru a cumpara ceva intr-un joc. Mi-a aparut un mesaj pe care nu l-am inteles prea bine, dar cred ca au fost luati mai multi bani decat trebuia. Cum pot sa aflu? Ce pot sa fac? Mi-e frica sa-i spun tatalui meu, el nu mi-a dat voie sa-i folosesc cardul.” – Riscuri/Amenintari comerciale
„Zilele trecute am intrat pe un site cu desene animate mai deocheate. Am lasat pagina deschisa si mi-a aparut brusc un mesaj ca politia ma urmareste si ca trebuie sa platesc o amenda. M-am speriat si am inchis laptopul. Ce fac acum? Este ceva adevarat? Cum stau departe de lucruri de genul asta?” – Abilitati tehnice
Cum se poate apela ctrl_AJUTOR?
Linia de consiliere si informare ctrl_AJUTOR poate fi apelata prin urmatoarele modalitati:
- La numarul de telefon (L-V, intre 10:00 – 17:00): 031 80 80 000
- La adresa de email [email protected]
- Pe Facebook Messenger (L-V, intre 10:00 – 17:00): facebook.com/SigurPeNet
Citeste si Accesul la internet si bullyingul, noile pericole pentru copii