Cunosti traditiile si obiceiurile de Paste?

Cunosti traditiile si obiceiurile de Paste? Ai pregatit toate necesare sa vopsesti ouale? Dar ingredientele pentru pasca si cozonaci? Mielul e in frigider? Haine noi ai cumparat? Iata care sunt cele mai indragite si cunoscute traditii si obiceiuri romanesti de Paste!

Sa “vina lumina” in casa! Crestinii merg la biserica in noaptea de inviere “sa ia lumina”, acolo aprind o lumanare, iar cu aceasta merg spre casa. Se spune ca e bine sa pastrezi lumina aprinsa pana acasa, sa intre “lumina binecuvantata” in casa.

Oua vopsite. Una dintre cele mai frumoase traditii de Paste: vopsirea oualor. Si in ultimii ani asistam la oua colorate din ce in ce mai ambitios si mai interesant. Verzi, albastre, galbene, de culoare mov, indigo si in tot felul de nuante metalizate. Incondeiate. Sau nu. Cu abtibilduri. Sau fara. Romanii sunt din ce in ce mai creativi.

Vezi si Cum sa vopsesti natural oua de Paste

Sa le ciocnim, daca tot le-am vopsit! In prima zi de Paste, acest obicei este asteptat de mic si mare. Se asaza toti “de-ai casei” la o masa copioasa, fiecare isi alege cate un ou vopsit si apoi, cu binecunoscuta urare “Paste fericit” se ciocnesc ouale intre cei prezenti. Se spune ca cel care si-a ales oul “cel mai rezistent”, va avea un an sanatos si plin de noroc. Cei din Bucovina considera ca primul ou ciocnit trebuie neaparat mancat, nu se lasa pe masa. Iar alta curiozitate este ca in prima zi de Paste, ei ciocnesc ouale “cap cu cap”, iar in zilele urmatoare “dos cu dos”.

Cozonacul si pasca. Nelipsite de la masa de Paste a romanilor. Cu branza dulce si stafide. Cu rahat si ciocolata. Cu nuci si bucati de protocala. Nu toata lumea le pregateste, dar toata lumea… le mananca.

Mielul. Fie ca este vorba despre ciorba de miel, carnea de miel la cuptor cu mult usturoi, drobul din carne de miel, fie celebra friptura, pe masa multor romani carnea de miel este nelipsita in prima zi de Paste.

Haine noi. Este o alta traditie la fel de iubita de catre romani: sa te imbraci de Paste cu haine si/sau incaltari noi, ceea ce reprezinta un nou inceput.

Hristos a Inviat! Timp de 40 de zile credinciosii se saluta cu “Hristos a Inviat”, iar raspunsul dat este “Adevarat a Inviat”. De Ispas salutarea se schimba in “Hristos S-a Inaltat!”, raspunsul fiind “Adevarat S-a Inaltat!”

In dimineata de Paste, in multe zone din Moldova, gospodina casei pune intr-un vas cu apa, un ou alb si unul rosu. Toti din casa isi spala fata cu apa din acel vas, ca sa fie sanatosi si puternici. Dupa ce isi spala fata, fiecare lasa cate o moneda in acel vas. Ultimul din casa care se trezeste, arunca apa din vas si pastreaza banii.

Vezi si 500 de oua colorate ascunse in gradinile Castelului Peles, gasite de copii in timp record

Renuntam la lucrurile vechi! Cu o zi inainte de Paste, gospodinele le dau nevoiasilor pachete cu haine, perdele sau covoare vechi, precum si alte obiecte de prin casa de care nu mai au nevoie. Se spune ca astfel faci loc pentru “lucrurile noi”, atat din casa, cat si din viata ta.

Curatenie generala in Saptamana Mare, ca “sa nu te prinda Invierea cu praful in casa”. Ouale se vopsesc in Joia mare, tot atunci se pot coace cozonacii. In Vinerea Mare se tine post negru, iar in Sambata Mare se pregateste mancarea de sarbatoare.

In a doua zi a Pastelui, in Ardeal, baietii merg din casa in casa si le stropesc cu parfum pe fete, ca sa fie frumoase si sanatoase tot anul.

Vine „iepurasul”! Chiar daca traditia cu venirea „Iepurasului” nu este chiar una romaneasca, din mosi stramosi, dar in ultimii 20 de ani aceasta a fost preluata, cu drag, de multi romani. De obicei „iepurasul” de Paste este ajutat de parinti, bunici, rude, prieteni, nu-i asa? Si le aduce copiilor hainute, jucarii si dulciuri.

Vezi si Tu stii de unde vine iepurasul de Paste?

Autor: Inga Stoian

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here